Важко знайти людину, байдужу до цієї солодкої запашної ягоди. добре відомо, що полуниця — не тільки смачна, але і корисна ягода. Розповідаємо, чому її варто їсти не тільки влітку.
Чим же так корисна полуниця?
По-перше, незважаючи на її солодкий смак, полуниця містить трохи цукрів (приблизно 6-9%) і має низьку калорійність (всього 36 ккал в 100 грамах), що дає їй можливість являти собою дієтичний продукт. Відомо, що містяться в полуниці антоціани здатні зменшувати негативну дію цукру в організмі, а також знижувати рівень холестерину, тому ягода показана при таких захворюваннях, як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, і при надмірній масі тіла.
По-друге, солодка полуниця містить досить велику кількість вітаміну с-60 мг аскорбінової кислоти в 100 грамах полуниці, що становить добову потребу у вітаміні. Як і всі плоди з високим вмістом аскорбінової кислоти, полуниця робить позитивний вплив при простудних захворюваннях, а також сприяє зміцненню судинної стінки і покращує її проникність. Досить в полуниці і фолієвої кислоти — 20 мкг в 100 грамах, що також становить добову потребу. Фолієва кислота показана вагітним жінкам і хворим з певними видами анемії.
Є в полуниці і невелика кількість вітамінів групи в, рр, каротину. Присутні і мікроелементи-калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо і цинк. Багато в полуниці органічних кислот: лимонної, яблучної, хінної, саліцилової, фосфорної, бурштинової та інших. Присутність саліцилової кислоти пояснює жарознижуючий і протизапальний ефекти полуниці і її дикорослої сестри — суниці.
Крім того, в полуниці містяться пектини і флавоноїди, зокрема — кверцетин, що володіє активними антиоксидантними властивостями.
Цікаві факти про полуницю
-
найбільше полуниці в світі виробляється в сша : тільки в каліфорнії збирають більше мільярда тонн на рік. В середньому на одній ягоді 200-250 насіння-горішків.
-
Регулярне вживання полуниці сприяє природному відбілюванню зубів .
-
Полуниця-відмінний антидепресант: навіть 100 грамів солодкої ягоди досить, щоб зняти нервово-психічне напруження.
-
Полуниця-прекрасний косметичний засіб з відбілюючим, освіжаючим, протизапальним і омолоджуючим ефектами.
Салат з полуниці, авокадо і шпинату
Інгредієнти:
- полуниця 1 стакан
- авокадо 1 шт.
- листя шпинату 6-8 шт.
- волоський горіх 1/2 склянки
- козячий сир 50 г
- мед 1 ст. Л.
- бальзамічний оцет 1 ст. Л.
- масло кунжутне 2 ст. Л.
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
-
Авокадо почистити, видалити кісточку, нарізати часточками.
-
Полуницю нарізати половинками або четвертинками.
-
Шпинат промити, просушити на рушник, довільно подрібнити руками.
-
Козячий сир подрібнити виделкою.
-
Половинки волоських горіхів додати в салатник.
-
Всі інгредієнти перемішати і полити соусом, для чого ретельно перемішати мед, бальзамічний оцет, кунжутне масло.
-
Сіль і перець за смаком.
Полуничний капрезе
Інгредієнти:
- полуниця 2 склянки
- моцарелла міні 250 г
- базилік свіжий 2-3 гілочки
- волоський горіх 1/2 склянки
Заправка:
- оливкова олія 3 ст. Л.
- бальзамічний оцет 2 ст. Л.
Спосіб приготування:
-
Полуницю нарізати половинками.
-
Додати в салатник моцарелу.
-
Листя базиліка подрібнити.
-
Додати подрібнений волоський горіх.
-
Полити салат заправкою і перемішати.
-
Сіль і перець додати за смаком.
Смузі з авокадо і шпинату з замороженою полуницею
Інгредієнти:
- авокадо 1 шт.
- листя шпинату 4-5 шт.
- апельсиновий свіжовичавлений сік 1 стакан
- полуниця 2 шт.
- цукрова пудра 2 ч. Л.
Спосіб приготування:
-
Авокадо почистити, видалити кісточку, нарізати довільно.
-
Листя шпинату промити і просушити.
-
Подрібнити в блендері авокадо, шпинат і апельсиновий сік.
-
Розлити смузі в склянки.
-
Полуницю обваляти в цукровій пудрі і прикрасити десерт.