Найсмачніший дієтичний продукт: 3 рецепти з полуниці

25

Важко знайти людину, байдужу до цієї солодкої запашної ягоди.  добре відомо, що полуниця — не тільки смачна, але і корисна ягода. розповідаємо, чому її варто їсти не тільки влітку. 

Чим же так корисна полуниця?

По-перше, незважаючи на її солодкий смак, полуниця містить трохи цукрів (приблизно 6-9%) і має низьку калорійність (всього 36 ккал в 100 грамах), що дає їй можливість являти собою дієтичний продукт. відомо, що містяться в полуниці антоціани здатні зменшувати негативну дію цукру в організмі, а також знижувати рівень холестерину, тому ягода показана при таких захворюваннях, як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, і при надмірній масі тіла.

По-друге, солодка полуниця містить досить велику кількість вітаміну с-60 мг аскорбінової кислоти в 100 грамах полуниці, що становить добову потребу у вітаміні. як і всі плоди з високим вмістом аскорбінової кислоти, полуниця робить позитивний вплив при простудних захворюваннях, а також сприяє зміцненню судинної стінки і покращує її проникність. досить в полуниці і фолієвої кислоти — 20 мкг в 100 грамах, що також становить добову потребу. фолієва кислота показана вагітним жінкам і хворим з певними видами анемії.

Є в полуниці і невелика кількість вітамінів групи в, рр, каротину. присутні і мікроелементи-калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо і цинк. багато в полуниці органічних кислот: лимонної, яблучної, хінної, саліцилової, фосфорної, бурштинової та інших. присутність саліцилової кислоти пояснює жарознижуючий і протизапальний ефекти полуниці і її дикорослої сестри — суниці. 

Крім того, в полуниці містяться пектини і флавоноїди, зокрема — кверцетин, що володіє активними антиоксидантними властивостями. 

Цікаві факти про полуницю

  • найбільше полуниці в світі виробляється в сша : тільки в каліфорнії збирають більше мільярда тонн на рік. в середньому на одній ягоді 200-250 насіння-горішків.

  • Регулярне вживання полуниці сприяє природному відбілюванню зубів .

  • Полуниця-відмінний антидепресант: навіть 100 грамів солодкої ягоди досить, щоб зняти нервово-психічне напруження.

  • Полуниця-прекрасний косметичний засіб з відбілюючим, освіжаючим, протизапальним і омолоджуючим ефектами.

Салат з полуниці, авокадо і шпинату

Інгредієнти:

  • полуниця 1 стакан
  • авокадо 1 шт.
  • листя шпинату 6-8 шт.
  • волоський горіх 1/2 склянки
  • козячий сир 50 г
  • мед 1 ст. л.
  • бальзамічний оцет 1 ст. л.
  • масло кунжутне 2 ст. л.
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Авокадо почистити, видалити кісточку, нарізати часточками.

  • Полуницю нарізати половинками або четвертинками.

  • Шпинат промити, просушити на рушник, довільно подрібнити руками.

  • Козячий сир подрібнити виделкою.

  • Половинки волоських горіхів додати в салатник.

  • Всі інгредієнти перемішати і полити соусом, для чого ретельно перемішати мед, бальзамічний оцет, кунжутне масло.

  • Сіль і перець за смаком.

Полуничний капрезе

Інгредієнти:

  • полуниця 2 склянки
  • моцарелла міні 250 г
  • базилік свіжий 2-3 гілочки
  • волоський горіх 1/2 склянки

Заправка:

  • оливкова олія 3 ст. л.
  • бальзамічний оцет 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  • Полуницю нарізати половинками.

  • Додати в салатник моцарелу.

  • Листя базиліка подрібнити.

  • Додати подрібнений волоський горіх.

  • Полити салат заправкою і перемішати.

  • Сіль і перець додати за смаком.

Смузі з авокадо і шпинату з замороженою полуницею

Інгредієнти:

  • авокадо 1 шт.
  • листя шпинату 4-5 шт.
  • апельсиновий свіжовичавлений сік 1 стакан
  • полуниця 2 шт.
  • цукрова пудра 2 ч. л.

Спосіб приготування:

  • Авокадо почистити, видалити кісточку, нарізати довільно.

  • Листя шпинату промити і просушити.

  • Подрібнити в блендері авокадо, шпинат і апельсиновий сік.

  • Розлити смузі в склянки.

  • Полуницю обваляти в цукровій пудрі і прикрасити десерт.