Їстівна ялинка: продукти і напої з хвойним ароматом.

20

Гастрономічний тренд цього року-незвичайні смаки. Все популярнішими стають десерти або напої, в яких звичні фрукти або ягоди змінюють лаванда, маракуйя, базилік, фіалка… «хвойний» смак — не виняток, він якраз входить в моду.

В останні роки десертами з запахом ялинки дивують гостей на різдвяній вечері багато кухарів. Але і в домашніх умовах можна насолодитися стравами і напоями з хвойним смаком і ароматом і створити собі новорічний настрій. Що найдивніше, в деяких випадках навіть жодної ялинки не постраждає!

Манго

Деякі плоди цього апетитного фрукта мають відчутним присмаком хвої, який особливо сильно відчувається поруч з шкіркою. Однак якихось «особливо хвойних» сортів манго немає, кожен фрукт індивідуальний.

Ідеальний манго повинен бути трохи м’яким (але не сильно!). Якщо натиснути на нього пальцем, ямочка вирівняється, але не відразу. А ось занадто податлива м’якоть, запах, що віддає чимось кислим або алкоголем, — ознака того, що такий манго брати не треба: він заграв. Найкраще ялиновий присмак екзотичного фрукта розкривається в поєднанні з будь нейтральною «базою»: ванільним морозивом або свіжими салатним листям.

Чай сорту «лапсанг сушонг»

Цей популярний сорт червоного чаю ще називають «копченим», а в китаї йому і зовсім придумали романтичне прізвисько «стара сосна». Китайські романтики дуже близькі до істини: при виготовленні цього чаю листя спочатку подвяливаются на сонці, а потім коптяться на соснових дровах. Завдяки цьому і з’являється ні на що не схожий копчений і димний аромат «лапсанг сушонга». Далеко не кожному до смаку цей чай, але ті, кому він сподобається, потім вважають за краще його всім іншим сортам. Прекрасно поєднується цей червоний чай з персиками і солодкими яблуками, а також яблучним або абрикосовим варенням.

Варення з соснових шишок

Найкраще варення вариться з незрілих зелених шишок, які збирають в кінці весни або початку літа. Його можна робити з соснових, ялинових, кедрових і навіть модринових шишок. Деякі господині також готують варення або компот з ялинових пагонів: вони теж мають тонізуючим і протизастудним ефектами. Варення з шишок відмінно поєднується з чаєм і лимоном, а баночка з плаваючими всередині шишками виглядає на рідкість мальовничо.

Розмарин

Відмінний спосіб просочити блюдо хвойним ароматом розмарину, уникнувши при цьому занадто терпкого смаку, — покласти туди його гілочки приблизно на 10-12 хвилин, а потім витягти. Якщо ви готуєте на пару, свіжі гілки розмарину можна помістити безпосередньо в воду: вони віддадуть свій запах і зроблять рибу або парові овочі набагато цікавіше на смак. Останнім часом розмарин став активно застосовуватися в коктейлях. Спробуйте його в поєднанні з лимоном або полуницею, і ця спеція заграє новими фарбами!

Мед з живицею

Цей мед помилково називають «кедровим», але насправді він виготовляється на основі квіткових сортів меду. Відмінність в тому, що в нього додається живиця — смолиста речовина, яке виділяють хвойні дерева, якщо їх кору пошкодити. Живиця в народній медицині вважається на рідкість корисною: вона володіє потогінними, антисептичними, протизапальними властивостями.

Рецина

Це незвичайне біле вино виробляється тільки в греції і відомо вже більше двох з половиною тисяч років. Колись смолою пахли майже всі вина стародавньої греції, так як замість пробок амфори запечатували сосновою смолою. У стародавньому римі амфори замінили на бочки, але біле смоляне вино як і раніше було любимо населенням, і його стали виготовляти «хвойним» вже спеціально.

У сучасну рецину на етапі бродіння додається незначна кількість смоли — всього кілька грамів на літр, а то і ще менше. Цього достатньо для того, щоб напій, не втративши свій початковий винний букет, придбав тонкий сосновий запах. Коли процес бродіння закінчується, смола видаляється.