Секрети довголіття японців: 5 продуктів, що продовжують життя

10

У 2017 році середній вік в японії досяг позначки в 87 років. Сьогодні країна висхідного сонця займає перше місце в рейтингу довгожителів, а половина людей у світі, яким виповнилося 110 років, проживає в японії. Одна з головних причин такого завидного довголіття японців — правильне харчування. Недарма японська кухня визнана найздоровішою в світі. Розповідаємо, які продукти в меню японців продовжують життя.

Водорості

У раціоні японців левову частку займають морські водорості. У них міститься маса вітамінів і мікроелементів, а також сильний антиоксидант фукодаїн, що володіє протираковою дією і уповільнює процеси старіння. Цікаво, що в результаті багаторічного поїдання водоростей в кишечнику у японців навіть з’явився морський ген!

У росії японські водорості, такі як вакаме, модзуку і хідзікі, знайти нелегко, до того ж вони недешеві. Але це не біда. Недорога і доступна всім морська капуста (ламінарія) не менш корисна. Між іншим, слиз, яка виділяється з ламінарії, — це і є той самий фукодаїн.  

Риба

Завдяки харчуванню, заснованому на рибному меню, в японії найнижчий показник смертності від інсультів і серцевих нападів. Жирні кислоти омега — 3 і кофермент q10, що містяться в рибі, дуже корисні для серця і судин, зменшують ризик утворення тромбів в судинах, покращують кровотік, нормалізують тиск. При цьому найбільша концентрація корисних кислот міститься в найдешевшій морській рибі-оселедця, а також в тунці, сьомзі і лососі.

М’ясо риби корисно і тим, що складається з легкозасвоюваних білків і містить дуже мало вуглеводів. У рибі багато вітамінів краси і молодості — a, d, e, в12, йоду і таурину, необхідних для нормальної роботи щитовидної залози і нервової системи, а також кобальту, який запобігає появі сивини.

Овочі та фрукти

Щодня японці з’їдають кілька порцій овочів і фруктів — свіжих і ферментованих. Велика кількість клітковини сприяє хорошому травленню, допомагає очищати організм від шлаків і служить відмінною профілактикою ожиріння. А ферментовані продукти-сливи, капуста, морква, дайкон — ще й постачають організм вітамінами групи в, к, с, жирними кислотами омега-3 і всілякими пробіотиками, покращують роботу підшлункової залози, нормалізують мікрофлору кишечника і зміцнюють імунітет, а також пов’язують і виводять з організму важкі метали і токсини. До речі, наша рідна квашена капуста теж володіє всіма цими чудодійними властивостями.

Соя

Значну частину раціону японців складають продукти з сої, перш за все тофу і паста місо. Останню роблять з сої і рису, зброджуючи особливим грибком — завдяки ферментуванню рослинний білок стає легкозасвоюваним.

Соєві продукти-не тільки багате джерело високоякісного білка, але і ефективний засіб проти старіння. Вони містять незамінні вітаміни, холін, лецитин, який бере активну участь в обміні речовин, а також малопоширені вітаміни групи в, d і е — так звані вітаміни антистаріння і довголіття. Соя стабілізує рівень цукру в крові, підвищує еластичність шкіри і запобігає зморшки. Напевно, саме тому японці часто виглядають молодше своїх років. 

Зелений чай

Улюбленим напоєм в японії вважається, безумовно, зелений чай — справжній еліксир молодості і довголіття. Поліфеноли, якими багатий напій, знижують кров’яний тиск і рівень ліпідів, винних у розвитку серцево-судинних захворювань. Тіанін в складі зеленого чаю стимулює роботу головного мозку, зміцнює нервову систему. Крім того, зелений чай сприяє природному спалюванню жиру і схудненню, зменшує кількість холестерину і тромбоцитів, регулює рівень цукру в крові, не допускаючи появи цукрового діабету, і підвищує щільність кісток.

важливо і те, що на кухні японці використовують тільки найсвіжіші продукти (переважно низькокалорійні), а також щадні кулінарні методи. Багато страв готують на пару і варять, а рибу найчастіше їдять сирої. Смаженого і солі в раціоні майже немає, як і червоного м’яса. Крім того, японці їдять маленькими порціями і повільно (зокрема тому, що використовують палички, а не вилки). В результаті за один прийом їжі японець з’їдає на 20 відсотків менше європейця. Невипадково у місцевих жителів в ходу вираз»наїстися на вісім десятих».