Секрети довголіття японців: 5 продуктів, що продовжують життя

27

У 2017 році середній вік в японії досяг позначки в 87 років. сьогодні країна висхідного сонця займає перше місце в рейтингу довгожителів, а половина людей у світі, яким виповнилося 110 років, проживає в японії. одна з головних причин такого завидного довголіття японців — правильне харчування. недарма японська кухня визнана найздоровішою в світі. розповідаємо, які продукти в меню японців продовжують життя.

Водорості

У раціоні японців левову частку займають морські водорості. у них міститься маса вітамінів і мікроелементів, а також сильний антиоксидант фукодаїн, що володіє протираковою дією і уповільнює процеси старіння. цікаво, що в результаті багаторічного поїдання водоростей в кишечнику у японців навіть з’явився морський ген!

У росії японські водорості, такі як вакаме, модзуку і хідзікі, знайти нелегко, до того ж вони недешеві. але це не біда. недорога і доступна всім морська капуста (ламінарія) не менш корисна. між іншим, слиз, яка виділяється з ламінарії, — це і є той самий фукодаїн.  

Риба

Завдяки харчуванню, заснованому на рибному меню, в японії найнижчий показник смертності від інсультів і серцевих нападів. жирні кислоти омега — 3 і кофермент q10, що містяться в рибі, дуже корисні для серця і судин, зменшують ризик утворення тромбів в судинах, покращують кровотік, нормалізують тиск. при цьому найбільша концентрація корисних кислот міститься в найдешевшій морській рибі-оселедця, а також в тунці, сьомзі і лососі.

М’ясо риби корисно і тим, що складається з легкозасвоюваних білків і містить дуже мало вуглеводів. у рибі багато вітамінів краси і молодості — a, d, e, в12, йоду і таурину, необхідних для нормальної роботи щитовидної залози і нервової системи, а також кобальту, який запобігає появі сивини.

Овочі та фрукти

Щодня японці з’їдають кілька порцій овочів і фруктів — свіжих і ферментованих. велика кількість клітковини сприяє хорошому травленню, допомагає очищати організм від шлаків і служить відмінною профілактикою ожиріння. а ферментовані продукти-сливи, капуста, морква, дайкон — ще й постачають організм вітамінами групи в, к, с, жирними кислотами омега-3 і всілякими пробіотиками, покращують роботу підшлункової залози, нормалізують мікрофлору кишечника і зміцнюють імунітет, а також пов’язують і виводять з організму важкі метали і токсини. до речі, наша рідна квашена капуста теж володіє всіма цими чудодійними властивостями.

Соя

Значну частину раціону японців складають продукти з сої, перш за все тофу і паста місо. останню роблять з сої і рису, зброджуючи особливим грибком — завдяки ферментуванню рослинний білок стає легкозасвоюваним.

Соєві продукти-не тільки багате джерело високоякісного білка, але і ефективний засіб проти старіння. вони містять незамінні вітаміни, холін, лецитин, який бере активну участь в обміні речовин, а також малопоширені вітаміни групи в, d і е — так звані вітаміни антистаріння і довголіття. соя стабілізує рівень цукру в крові, підвищує еластичність шкіри і запобігає зморшки. напевно, саме тому японці часто виглядають молодше своїх років. 

Зелений чай

Улюбленим напоєм в японії вважається, безумовно, зелений чай — справжній еліксир молодості і довголіття. поліфеноли, якими багатий напій, знижують кров’яний тиск і рівень ліпідів, винних у розвитку серцево-судинних захворювань. тіанін в складі зеленого чаю стимулює роботу головного мозку, зміцнює нервову систему. крім того, зелений чай сприяє природному спалюванню жиру і схудненню, зменшує кількість холестерину і тромбоцитів, регулює рівень цукру в крові, не допускаючи появи цукрового діабету, і підвищує щільність кісток.

важливо і те, що на кухні японці використовують тільки найсвіжіші продукти (переважно низькокалорійні), а також щадні кулінарні методи. багато страв готують на пару і варять, а рибу найчастіше їдять сирої. смаженого і солі в раціоні майже немає, як і червоного м’яса. крім того, японці їдять маленькими порціями і повільно (зокрема тому, що використовують палички, а не вилки). в результаті за один прийом їжі японець з’їдає на 20 відсотків менше європейця. невипадково у місцевих жителів в ходу вираз»наїстися на вісім десятих».