Секрети шефа: 21 лайфхак, який допоможе готувати не гірше профі

21

Шеф-кухар-вельми трендова професія. Вони такі різні: бородаті, брутальні, ввічливі, інтелігентні, іронічні. Правда, є і щось спільне, що об’єднує всіх шефів — це нескінченний талант і любов до їжі.

Втім, для запаморочливої кар’єри одного таланту недостатньо. Середньостатистичний шеф-кухар знає з десяток крутих лайфхаків, які допомагають готувати віртуозні страви і помітно спрощують кулінарне життя і процес приготування самої різної їжі.

В одному огляді ми разом з кулінарною академією heinz зібрали для вас 21 лайфхак від справжніх професіоналів, які допоможуть вам готувати не гірше профі. Спойлер: при підготовці цього матеріалу жоден шеф-кухар не постраждав. 

Як зберегти колір овочів після варіння?

Зелені овочі до варіння виглядають так соковито і апетитно, але, на жаль, після термічної обробки втрачають свій «смачний» колір. Ви можете легко це запобігти: варіть овочі в киплячій воді 2-3 хвилини, а потім опустіть в миску з крижаною водою. Готово! 

Як приготувати соковитий стейк?

Виберіть улюблену ступінь прожарювання і приготуйте стейк, а потім залиште м’ясо «відпочити» на 5-7 хвилин. Поширена помилка полягає в тому, що м’ясо ріжуть відразу. Перерва допомагає «запечатати» всі соки всередині стейка, в результаті чого він виходить максимально соковитим. 

Як приготувати розсипчастий рис?

«рисинка до рисинки» — це ідеал, якого, на жаль, вдається досягти не всім і не завжди. Щоб басматі і жасминовий рис вийшли розсипчастими, слід дотримуватися кількох правил. По-перше, використовуйте правильне співвідношення води і рису — 2: 1. По-друге, варіть рис правильно: ретельно промийте, залийте теплою водою і поставте на вогонь на 12-15 хвилин, а потім гарненько розпушіть виделкою. 

фото кулінарна академія heinz http://heinzchief.ru/

Як видалити зайву сіль з супу?

Якщо ви пересолили суп, не варто впадати у відчай. Спробуйте реанімувати вечерю. Насипте півсклянки рису в марлю і зав’яжіть на вузол. Опустіть в каструлю і варіть 15-20 хвилин, а потім просто витягніть рис. 

Як швидко зварити буряк?

Найчастіше шеф-кухарі працюють в шаленому ритмі, і не завжди є достатньо часу на приготування таких інгредієнтів, як, наприклад, буряк. Що робити? опустіть буряк в киплячу воду і варіть, не накриваючи кришкою, 35-40 хвилин, а потім перекладіть в миску з крижаною водою. Різкий перепад температур доведе овоч до готовності. 

Як легко очистити гарбуз?

Без праці очистити помаранчеву красуню допоможе мікрохвильовка або духовка. Вимийте і висушіть гарбуз, зробіть кілька надрізів. Надішліть її в мікрохвильовку при максимальній потужності на 2-3 хвилини або в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10 хвилин, а потім видаліть шкірку ножем або овощечисткой.

Як швидко очистити імбир?

Як очистити імбир швидко і економно? простіше простого! відріжте зайві відгалуження біля кореня, поставте імбир перпендикулярно дошці і зішкребіть верхній шар шкірки за допомогою чайної ложки.

фото кулінарна академія heinz http://heinzchief.ru/

Як видалити гіркоту з баклажанів?

Наріжте баклажани круглими скибочками або кубиками, щедро посоліть морською сіллю і залиште на 10-15 хвилин. Сіль допоможе витягнути з овочів гіркоту. Ось такий простий лайфхак!

Як легко нарізати цибулю?

Ріж і плач — це зайві і нікому не потрібні жертви. Щоб не лити сльози в процесі нарізки цибулі, очистіть його від лушпиння, але збережіть хвостики. Притримуючи цибулю за хвостики, наріжте його бажаним способом, а потім просто видаліть їх.

Як урізноманітнити картопляне пюре?

Картопляне пюре-це звичне блюдо, але кожен шеф-кухар знає, як його урізноманітнити, здивувавши тим самим своїх гостей. Один з варіантів-ароматне масло. Приготувати його просто: розтопіть 50 грам вершкового масла, додайте гілочку розмарину або чебрецю, сіль і перець. Прогрійте протягом 2-3 хвилин, видаліть розмарину, а потім змішайте масло з картопляним пюре. 

Як видавити максимум соку з лимона?

Лимонний сік може знадобитися для приготування поживного салату або маринаду для птиці або м’яса. Покатайте лимон по столу, а потім відправте в мікрохвильовку на 2-3 хвилини або в каструлю з водою, нагрітою до 40-50 градусів. Це найпростіший і швидкий спосіб вичавити з яскравого цитрусового максимум соку. 

фото кулінарна академія heinz http://heinzchief.ru/

Як приготувати ванільний цукор?

Якщо в домашньому арсеналі немає ванільного цукру, приготуйте його самостійно. У блендері змішайте цукор і насіння з одного стручка ванілі. Змішуйте на повільній швидкості протягом 1-2 хвилин. 

Куди додати цибулю-шалот?

Цибуля-шалот відрізняється ненав’язливим, делікатним, але при цьому вельми вишуканим смаком. Зазвичай шеф-кухарі додають його в салати, доповнюють з його допомогою соуси, запікають з оливковою олією і чорним хлібом, засмажують з картопляним пюре і часником. 

Як приготувати моцарелу своїми руками?

Виявляється, улюблену моцарелу досить просто приготувати своїми руками. Нехай вишуканий сир буде родом не з італії, але зате домашній, а це точно означає, що смачний. Якщо ви все ще сумніваєтеся, що у вас все вийде, то швидше дивіться відеорецепт, в якому все детально розказано і показано. 

фото кулінарна академія heinz http://heinzchief.ru/

Як загорнути млинці?

Смачні млинці слід апетитно подати до столу. Один з варіантів-це мішечок. Викладіть начинку в центр млинця, підніміть краю, з’єднайте їх в центрі і перев’яжіть пером зеленої цибулі. 

З чим подавати моцарелу?

Шеф-кухарі чудово знають, що моцарелла чудово поєднується з різними інгредієнтами. Вся справа в ніжному нейтральному смаку цього італійського сиру. Справжнім гурманам сподобається поєднання моцарели з ожиною, яка додасть солодкість і кислинку. 

Як витримати стейк?

Витриманий стейк має багатий смак. Якщо ви вирішили витримати м’ясо в домашніх умовах, то спочатку слід щедро посипати його сіллю. Вона допоможе усунути бактерії і витягне зайву вологу, в результаті чого стейк краще підсмажиться. Збризніть м’ясо маслом і прикрасьте гілочкою чебрецю або розмарину, помістіть на сковороду, застеліть марлею з нижньої і верхньої частини. Витримуйте стейк в холодильнику не більше 2-3 днів!  

У чому маринувати яловичину?

Ідеальний маринад для яловичини складається з ½ пляшки соєвого соусу, 2-3 пір’їнок зеленої цибулі, 2 зубчиків часнику, 1 столової ложки тростинного цукру, 1 чайної ложки меленого імбиру, 50 мілілітрів рослинного масла і свіжомеленого чорного перцю. Замаринуйте м’ясо і відправте в холодильник на 30 хвилин.

Як приготувати хрусткий бекон?

Обсмажувати бекон потрібно на повільному вогні і (увага!) на холодній сковороді. При такому способі приготування жир буде плавитися, а бекон вийде хрустким і дуже апетитним. 

фото кулінарна академія heinz http://heinzchief.ru/

Як зробити пасту соковитою?

Коли варите пасту, обов’язково зберігайте 1/2 склянки варильної рідини. Якщо соус для пасти вийшов занадто густим, його можна сміливо розбавити з її допомогою, не втративши при цьому в смаку. 

Як приготувати менш калорійний бешамель?

Соус бешамель є складовою частиною великої кількості вишуканих страв: пасти, лазаньї, запіканок, суфле. Його готують на основі вершкового масла і молока, в результаті чого соус виходить досить калорійним. Спробуйте замінити ці інгредієнти на рослинне масло і овочевий бульйон. Ви будете приємно здивовані!