Весь світ знає, що готувати з джеймі олівером смачно і просто. Британський шеф-кухар і ресторатор здобув світову популярність завдяки захоплюючим кулінарним ток-шоу і численним книгам про здорове харчування.
Олівер досить багато робить для популяризації усвідомленого харчування і домашньої кулінарії. У листопаді 2013 року він був нагороджений почесною стипендією і прийнятий в члени королівського коледжу лікарів загальної практики за значний внесок у боротьбу з дитячим ожирінням і пропаганду здорового харчування на державному рівні.
Ми вирішили поділитися з вами класними рецептами від джеймі олівера, які в черговий раз доведуть, що харчуватися смачно, корисно і правильно можна вдома. Це не зажадає значних грошових і тимчасових витрат.
джерело: the wooden spoons (http://thewoodenspoons.com/)
Поради шеф-кухаря
- готуйте з нуля. це просте правило особливо актуально в наші дні, коли на прилавках магазинів можна знайти величезну кількість напівфабрикатів. Джеймі радить готувати всі складові страви, включаючи соуси, самостійно. Ви отримаєте повний контроль над тим, що буде йти в вашу їжу.
- складіть збалансований раціон. джеймі олівер не є прихильником монодієт і жорстких обмежень в їжі. Він щиро вірить, що їсти можна все, але в помірних кількостях. У правильному раціоні кожна продовольча група має бути присутня в рівних пропорціях.
- не забувайте про різноманітність. якщо ви вважаєте, що правильне харчування-це нудно, то це означає, що ви всього лише шукайте відмовки. Фрукти, овочі, молочні продукти, крупи і цільнозернові, бобові, насіння, горіхи, м’ясо, риба — тільки уявіть, яка кількість крутих страв можна приготувати з цих інгредієнтів.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Млинці з цільнозернового борошна з шинкою і сиром
Джеймі олівер знає толк в апетитних і корисних сніданках. Млинці він радить готувати переважно з цільнозернового борошна, яка набагато корисніше звичайної пшеничного. Від такого сніданку не відмовиться ніхто з домашніх. Доведеться готувати добавку.
Інгредієнти:
- цільнозернове борошно 150 г
- пшеничне борошно 50 г
- яйця 2 шт.
- молоко 500 мл
- вершкове масло 40 г
- ріпчаста цибуля 4 шт.
- чебрець 2 ст. Л.
- сидр 200 мл
- шпинат 210 г
- рослинна олія за смаком
- твердий сир 100 г
- шинка 400 г
Спосіб приготування:
- змішайте обидві борошна, яйця і молоко у великій мисці і збийте до отримання однорідної маси. Накрийте поліетиленовою плівкою, а потім відправте в холодильник на ніч.
- на наступний день дістаньте тісто з холодильника і залиште на 1 годину при кімнатній температурі.
- тим часом нагрійте велику каструлю на середньому вогні. Додайте вершкове масло, дрібно нарізану цибулю і чебрець. Зменшіть вогонь до мінімуму, потім накрийте каструлю кришкою і готуйте, регулярно помішуючи, протягом 40 хвилин або поки цибуля не стане м’яким і не придбає світло-коричневий відтінок.
- збільшити вогонь до максимуму. Додайте в каструлю сидр і продовжуйте готувати ще 4 хвилини.
- потім додайте шпинат і готуйте ще 1 хвилину.
- приправте за смаком. Зніміть з вогню і відкладіть в сторону.
- нагрійте велику сковороду на середньому вогні. Змастіть її маслом. Влийте тісто для млинців і готуйте протягом 1 хвилини з кожного боку. Перекладіть млинець на тарілку. Повторіть з рештою тестом.
- викладіть на кожен млинець шинку і сир, додайте цибульно-шпинатну суміш.
- подавайте блюдо до столу.
джерело: delicious (http://www.delicious.com.au/)
Карбонара з беконом, зеленим горошком, мигдалем і базиліком
Джеймі олівер знає, як зробити будь-яку страву набагато більш корисним, ніж в оригінальному рецепті. Він придумав власний рецепт пасти карбонара, яку ви зможете приготувати на вечерю всього за півгодини.
Інгредієнти:
- зелений горошок 200 г
- пластівці мигдалю 1 ст. Л.
- часник 1 зубчик
- базилік 15 г
- тертий твердий сир 15 г
- лимон 1 шт.
- спагетті 150 г
- бекон 1 скибочка
- оливкова олія за смаком
- яйця 1 шт.
- натуральний йогурт 100 г
Спосіб приготування:
- горошок відваріть в киплячій воді протягом 30 секунд. Перекладіть в миску і відкладіть в сторону.
- злегка обсмажте мигдаль в сухій сковороді на середньому вогні. Потім подрібніть в блендері до пилу.
- у блендері збийте до максимально однорідної маси цедру лимона, часник, морську сіль, базилік, лимонний сік і тертий сир.
- змішайте масу з горошком, намагаючись максимально зберегти його текстуру.
- відваріть спагетті, дотримуючись інструкції на упаковці. Злийте воду, залишаючи трохи варильної рідини.
- тим часом дрібно наріжте бекон і обсмажте на гарячій сковороді в 1 чайній ложці олії до хрускоту. Залиште жир в сковороді.
- у тій же сковороді злегка підігрійте горохову суміш.
- змішайте разом йогурт і яйце.
- додайте спагетті в сковороду до горохової суміші. Гарненько перемішайте. Зніміть з вогню.
- додайте йогуртову суміш. Ще раз гарненько перемішайте.
- приправте за смаком. Відрегулюйте консистенцію пасти за допомогою варильної рідини.
- прикрасьте блюдо беконом і подавайте до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Салат з фенхелем, апельсином і мигдалем
Соковитий салат стане кращим перекусом протягом дня і навіть зможе замінити повноцінний легку вечерю. Джеймі олівер радить додавати в салати цитрусові, щоб зробити їх ще корисніше і смачніше.
Інгредієнти:
- фенхель 3 шт.
- мигдаль 1 жменя
- апельсини 3 шт.
- м’ята 2 гілочки
- листовий салат 2 пучка
- винний оцет за смаком
- оливкова олія за смаком
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- фенхель наріжте за допомогою овочечистки і ненадовго помістіть в миску з крижаною водою.
- підсмажте мигдаль в сухій сковороді, а потім подрібніть за допомогою блендера.
- апельсини наріжте на тонкі скибочки і викладіть на блюдо.
- додайте листя м’яти, листовий салат і фенхель.
- заправте блюдо винним оцтом і оливковою олією.
- посоліть, поперчіть за смаком.
- додайте мигдаль і подавайте до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Місо суп з тофу і капустою
Джеймі олівер готує страви різних національних кухонь і адаптує їх під основні канони здорового і правильного харчування. Спробуйте місо суп з тофу і капустою за його фірмовим рецептом.
Інгредієнти:
- курячий або овочевий бульйон 750 мл
- корінь імбиру 3 см
- часник 2 зубчики
- червоний перець чилі 1 шт.
- савойська капуста 1/2 качана
- морква 1 шт.
- місо-паста 2 ст. Л.
- соєвий соус за смаком
- тофу 100 г
Спосіб приготування:
- бульйон перелийте в каструлю і доведіть до кипіння.
- подрібніть імбир і часник.
- дрібно наріжте перець чилі.
- додайте імбир, часник і чилі в каструлю. Накрийте кришкою і готуйте ще 5 хвилин.
- наріжте капусту. Додайте в каструлю. Накрийте кришкою і тушкуйте 3-4 хвилини.
- додайте місо-пасту і соєвий соус. Розмішавши.
- додайте тофу, нарізаний на шматочки. Прогрійте протягом 4-5 хвилин.
- подавайте блюдо до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Кростіні з прошутто, інжиром і м’ятою
Італійська швидка закуска хороша як на сніданок, так і на обід. А ще кростіні ідеально впишеться в посиденьки з улюбленими друзями за келихом червоного сухого вина.
Інгредієнти:
- інжир 6 шт.
- прошутто 12 шт.
- м’ята 1 пучок
- багет 1 шт.
- оливкова олія за смаком
- бальзамічний оцет за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- багет наріжте на скибочки і гарненько підсушіть на сухій гарячій сковороді з обох сторін.
- інжир наріжте на половинки. Викладіть на скибочки багета.
- зверху викладіть прошутто.
- полийте кростіні оливковою олією і бальзамічним оцтом.
- приправте чорним меленим перцем.
- прикрасьте м’ятою і подавайте до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Кесаділья з індичкою і сиром
Смачну кесаділью приготувати не складе труднощів. Джеймі олівер знаєТолк в простих і швидких стравах і вміє правильно вибирати інгредієнти, щоб результат вийшов не тільки смачним, але і вишуканим.
Інгредієнти:
- коржі тортильї 8 шт.
- журавлинний соус 8 ст. Л.
- індичка 300 г
- твердий сир 150 г
- чебрець 2 гілочки
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- індичку обсмажте на грилі або на сковороді до готовності.
- коржі змастіть журавлинним соусом.
- викладіть на тортильї індичку.
- сир наріжте найтоншими скибочками і викладіть поверх курки.
- додайте чебрець, сіль і перець.
- обсмажте кесаділью на гарячій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку.
- подавайте до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)
Тортелліні зі шпинатом
Маленькі італійські пельмені з прісного тіста можна приготувати різними способами. Джеймі олівер радить спорудити з них дуже смачний і ситний суп, в який обов’язково потрібно додати шпинат.
Інгредієнти:
- курячий або овочевий бульйон 1 л
- лавровий лист 2 шт.
- тортелліні 200 г
- зелений горошок 50 г
- шпинат 1 жменя
Спосіб приготування:
- влийте бульйон у велику каструлю. Додайте лавровий лист і доведіть до кипіння.
- додайте тортелліні і варіть ще 4 хвилини.
- додайте горох, варіть ще протягом 3 хвилин.
- потім додайте шпинат і готуйте, поки він не зменшиться в розмірах в два рази.
- розлийте суп в миски і подавайте до столу.
джерело: jamie oliver (http://www.jamieoliver.com/)