Сім класних лайфхаків для любителів буряка

37

Буряк — корисний коренеплід, який повинен в обов’язковому порядку бути присутнім в раціоні кожної людини, для якого здоровий спосіб життя не порожній звук. У цьому овочі міститься велика кількість вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. 

У новому огляді ми вирішили розповісти все і навіть трохи більше про буряк: які корисні речовини в ній містяться, як правильно її готувати і що можна з неї зробити.

Чим корисна буряк

Багатий склад буряка не залишає ніяких сумнівів в тому, що її слід включити в свій раціон і їсти регулярно. У буряку містяться вітаміни групи в, рр, с, йод, магній, калій, кальцій, залізо, бетаїн, біофлавоноїди. Буряк має загальнозміцнюючий, тонізуючий і жарознижуючий ефект. 

Цей солодкуватий овоч слід включити в раціон при анемії, занепаді сил, підвищеному холестерин, депресії, порушеннях в роботі серця і судин. Буряк покращує мікрофлору кишечника, підвищує працездатність і є відмінним засобом для профілактики онкології. 

Корисні лайфхаки, або все, що потрібно дізнатися перед приготуванням буряка

Буряк відома тим, що процес її приготування займає досить багато часу і може розтягнутися на кілька годин. Це правда, але лише частково, так як овоч можна готувати різними способами, варіюючи тривалість цього процесу. Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть вам смачно приготувати буряк.

Вибираючи буряк в магазині, зверніть увагу на її розмір. Ідеальна буряк для варіння повинна бути середньою, тобто близько 10 сантиметрів в діаметрі. 

Шкірочка повинна бути тонкою, темно-червоною, без пошкоджень і гнилі. Вважається, що буряк відтінку бордо — найсмачніша. 

Неважливо, який спосіб приготування ви виберете — буряк слід підготувати до термічної обробки. Гарненько її промийте, висушіть паперовими рушниками, видаліть бадилля (якщо є) і злегка укоротите хвостик. 

Перед варінням буряк не рекомендується чистити. В іншому випадку з неї витече весь сік, і вона стане позбавленою смаку і блідою. Не особливо апетитно, правда? 

Як приготувати буряк на плиті (повільний спосіб)

Найпопулярніший спосіб приготування буряка — зварити її на плиті. Правда, він і найдовший,адже весь процес може зайняти 2-2, 5 години. Все залежить від розмірів буряка і технічних особливостей вашої плити. 

Отже, щоб приготувати буряк на плиті, слід викласти її в каструлю і залити холодною водою. Вода повинна повністю покривати овочі. Солити буряк не потрібно, так як натрій зробить коренеплоди твердіше і сповільнить і без того нешвидкий процес приготування. Закип’ятіть воду на середньому вогні, а потім зменшіть його і накрийте буряк кришкою. Готуйте 2 години. 

Є простий лайфхак, який допоможе зберегти яскравий колір овоча в процесі варіння: додайте лимонний сік в співвідношенні 1/2 чайної ложки на 1 літр води. 

Перевірити готовність буряка дуже просто. Якщо вона легко протикається виделкою, то все готово. Можете сміливо зливати воду і остуджувати буряк. 

Як приготувати буряк на плиті (швидкий спосіб)

Звичайно, не завжди у господинь є зайві 2 години на варіння буряка. Тоді вони вдаються до секретів і хитрощів, які допомагають в кілька разів прискорити доведення буряка до готовності.

Овоч кладуть у вже киплячу воду і не зменшують вогонь протягом усього процесу варіння. Щоб вода стала ще гаряче, в каструлю можна додати 2-3 ложки рослинної олії. Варять буряк 35-40 хвилин, а потім знімають з вогню і відправляють під струмінь води на 15-20 хвилин. Різкі перепади температур допоможуть овочам дійти до готовності. 

Щоб експрес-метод спрацював, радимо вибирати невелику буряк. Тоді вона точно встигне приготуватися. 

Як приготувати буряк в мультиварці

Сьогодні практично в кожному будинку є мультиварка. Вона дійсно виручає в тих випадках, коли немає часу і сил на приготування вечері. За допомогою мультиварки також можна варити овочі, наприклад, буряк. Розповідаємо, що потрібно робити. 

У більшості моделей є спеціальна миска для варіння на пару. Викладіть в неї буряк, в мультиварку влийте склянку води і включіть режим «на пару» приблизно на 40 хвилин. Поки буряк вариться, ви можете зайнятися своїми справами. До речі, такий спосіб не підходить для сухого буряка, так що слід попередньо замочити її протягом пари годин в мисці з холодною водою. 

Є також режими «гасіння» і «варіння». Все так само, як і в попередньому варіанті, але змінюється лише час приготування. Буряк в такому режимі буде готуватися близько години. Якщо після цього часу, вона не буде з легкістю проколюватися виделкою, то збільште час приготування ще на 20-30 хвилин.

Якщо буряк молода, ніжна і соковита, то її можна готувати в мультиварці протягом години в режимі «випічка». 

Як запекти буряк в духовці

Процес приготування буряка в духовці в середньому займає 25-30 хвилин. Змастіть кожен овоч невеликою кількістю оливкової олії, загорніть у фольгу і викладіть на деко. Запікайте буряк при 190 градусах.

Цей спосіб особливо підходить в тому випадку, коли вам необхідна велика кількість овоча для салату або будь-якого іншого блюда. 

Як приготувати буряк в мікрохвильовці

Найпростіший і швидкий спосіб приготування буряка — це мікрохвильовка. Залежно від потужності вашого гаджета процес може зайняти від 8 до 20 хвилин. Круто, чи не так? 

Буряк потрібно помити (не чистити!) і покласти в скляний посуд. Влийте в миску 3 столові ложки води і накрийте її кришкою. Готуйте при максимальній потужності. 

Рецепти

Буряковий суп з кокосовим молоком і імбиром

Буряковий суп в нашій країні готують часто. Існує безліч рецептів, кожен з яких відрізняється своєю родзинкою, але такого ви ще точно не пробували! приготуйте на вечерю буряковий суп з кокосовим молоком і імбиром. Це буйство гастрономічних фарб у вашій тарілці нікого не залишить байдужим. 

Сендвіч з авокадо і лососем

Для більшості з нас сендвіч є синонімом хліба, але його можна приготувати і без нього. Пропонуємо вам відмінний рецепт, де основою буде авокадо. Обов’язково додайте в це блюдо буряк, щоб зробити його ще більш корисним і поживним. 

Салат з руколою і буряком

салат з руколою і буряком володіє прекрасним детокс-ефектом. Якщо ви хочете максимально м’яко очистити свій організм від шлаків і токсинів, то обов’язково включіть його в свій раціон. 

Куточки з буряком і темним шоколадом

куточки з буряком і темним шоколадом ? йдеться про буряковому пюре, яке додасть вашій випічці цікавий солодкуватий смак і приємну консистенцію. Це варто спробувати. Ми впевнені, що в десерти ви буряк ще не додавали.

Смузі з буряком і малиною

Буряк має яскраво вираженим солодкуватим смаком, тому не потребує додавання додаткового цукру. Так що сміливо додавайте її в свої ранкові смузі. Ось такий безпечний і навіть корисний спосіб зробити напій ще смачніше і солодше. Розповідаємо, як приготувати смузі з буряком і малиною.