Шість секретів, як зробити найідеальніший домашній фарш

29

До того, як в xix столітті австрійський винахідник, піклуючись про свою дружину, придумав м’ясорубку, господині довго і болісно подрібнювали шматки м’яса спеціальним ножем — фарш виходив дуже грубим, а страви з нього насилу пережовувалися. Сьогодні, щоб отримати м’ясну м’якоть, нам не потрібно навіть крутити ручку: блендери і електричні м’ясорубки значно полегшили нам життя і скоротили час нашого перебування на кухні. Але доручивши техніці саму грубу роботу, не можна розслаблятися: важливо пам’ятати про безліч тонкощів, необхідних для приготування смачного фаршу.

Вибирайте м’ясо правильно

Мабуть, не варто багато говорити про переваги домашнього фаршу перед покупним. Вони очевидні-починаючи від відсутності в самостійно зробленому фарші сумнівних консервантів і закінчуючи зовсім іншим смаком. Ідеальний фарш повинен бути прокручений зі свіжого, не замороженого, м’яса, тому що тільки в ньому зберігаються всі корисні речовини. Це ж правило стосується курки і риби. Пам’ятайте: погане м’ясо — поганий фарш. Тому підходите до вибору м’яса відповідально. Майте на увазі, що вибір м’яса безпосередньо залежить від страви, яке ви збираєтеся готувати, і дуже часто найбільш виграшним варіантом буде комбінація різного м’яса. Самий універсальний фарш-суміш яловичої лопатки або грудинки з додаванням невеликої кількості свинячої шийки або лопатки. Так продукт не вийде надто сухим. 

Приготуйте м’ясорубку

М’який, смачний фарш з більшою ймовірністю вийде з м’ясорубки з гострими ножами: чим легше крутити ручку, тим краще заточені ножі. Якщо ви вирішили використовувати блендер, то жилаве м’ясо може створити вам незначні проблеми у вигляді жилок, намотаних навколо ножа, які потім доведеться відскрібати. Найкраще для подрібнення м’яса підійде погружной блендер зі спеціальною рубає м’ясо насадкою. Чим дрібніше ви наріжете м’ясо, тим більше ви допоможете і собі, і м’ясорубці. Роблячи фарш, стежте, щоб його консистенція була однорідною, не лінуйтеся в разі необхідності прокручувати м’ясо двічі.

Додайте м’яса соковитості

Покрутили м’ясо? відмінно! доводимо його до досконалості. Є безліч способів зробити подрібнене м’ясо більш соковитим: молоко, вода, вершки, яєчний білок. Якщо фарш, навпаки, вийшов занадто рідким, додайте в нього хліб, відварну картоплю або борошно. Щоб м’ясо дало сік, покладіть його в пакет і відбийте як слід об стіл. Курку для фаршу потрібно очищати від шкіри і попередньо відбивати. Вередливіше за все в процесі приготування фаршу поводиться баранина, відлякуючи потенційних їдців своїм різким, специфічним запахом. Але від цього корисного і смачного м’яса відмовлятися не варто: спробуйте замаринувати або сильно охолодити м’ясо перед приготуванням, а в фарш додати різноманітні спеції і багато перцю.

Допоміжні продукти

М’ясний фарш любить цибулю, часник, спеції, трави і не терпить сухості. Рибний фарш буде набагато смачніше, якщо його приготувати з жирної риби, яка не має великих кісток, і додати в нього трохи лимонного соку, а також цибулю або перець за смаком. Соковитості в цьому випадку можуть додати вершки або терту картоплю. У курячий фарш для м’якості додають цибулю, яйця і хліб. Смак дієтичної індички зазвичай рекомендують урізноманітнити смаженими грибами або тертим сиром, а в фарш з баранини часто додають масло, борошно і сушену м’яту.

Подбайте про зберігання

Якщо ви готуєте багато фаршу і хочете залишити частину на наступний раз, то перед тим, як відправити його в морозилку, краще не додавати в нього ні сіль з перцем, ні цибулю з часником: так він збережеться краще і не стане жорстким. Розумно розділити фарш на порції, розклавши його по герметичним пакетам або пластиковим контейнерам. Так ви можете зберігати напівготовий продукт близько 2 місяців, при цьому не допускаючи, зрозуміло, повторної заморозки. Також пам’ятайте про те, що якщо ви захочете змішати кілька видів м’яса для якогось блюда, то зберігати фарш з різного м’яса слід строго окремо. Якщо ви хочете зберігати фарш в холодильнику, пам’ятайте, що м’ясний фарш зберігається не більше 12 годин, а рибний — не більше 6 годин. Для того щоб бути на 100 відсотків впевненим в якості продукту, маркером напишіть на упаковці дату, до якої треба його розморозити і з’їсти.

Пробуйте різні рецепти

Навіть незважаючи на те, що в цій статті ми перерахували основні нюанси приготування смачного фаршу, буде корисно уважно вивчити рецепт кожної страви з фаршу, яке ви зібралися приготувати: так, наприклад, для пельменів або котлет потрібно ретельно подрібнене, соковите м’ясо, дієтичні страви краще готувати з фаршу сухіше, а деякі страви східної кухні тільки виграють, якщо м’ясо для них не перемалывалось м’ясорубкою, а було нарублено ножем. Сміливо включайте страви з фаршу в свій раціон: вони засвоюються організмом легше, ніж цілі шматки тієї ж яловичини, і при цьому не втрачають міститься в м’ясі заліза, білка і безлічі вітамінів.