Шість секретів харчової індустрії, про які ніхто не знає

33

Ніхто не сумнівається в тому, що харчова індустрія — це цілий бізнес, що живе за своїми законами. Виробники всіма силами намагаються збільшити виручку і підвищити термін придатності продуктів. Для цього їм нерідко доводиться використовувати хитрощі і виверти, про які не здогадуються споживачі. 

Розкриваємо секрети харчової індустрії, які буде корисно знати кожному покупцеві. 

Холодний зелений чай не корисний

Солодкі газованої води не відносяться до категорії корисних продуктів. Кола і пепсі — абсолютний моветон для прихильників здорового харчування. Але все, здавалося б, змінилося, коли на прилавках супермаркетів з’явилися пляшки з холодним зеленим чаєм. У гарячому вигляді цей напій корисний: в його складі присутня величезна кількість антиоксидантів, вітамінів і мінералів.

На жаль, радість оманлива: холодний зелений чай не має практично нічого спільного з гарячим аналогом. Так, дослідження показали, що в холодному зеленому чаї в кращому випадку міститься від 8 до 28 міліграмів катехінів (корисні антиоксиданти), в той час як в чашці свіжозавареного зеленого чаю їх кількість досягає 300-400 міліграмів. 

Кукурудзяні пластівці краще не їсти

Швидкі сніданки користуються великою популярністю. У сучасної людини в будні дні елементарно немає часу на приготування повноцінного сніданку. Набагато простіше насипати в тарілку кукурудзяні пластівці і залити їх молоком. Але чи варто це робити? лікарі, дієтологи та дослідники стверджують, що ні.

Чомусь вважається, що такий сніданок стане відмінним дієтичним і низькокалорійним варіантом, хоча це зовсім не так. У кукурудзяних пластівцях міститься дуже багато цукру. Потрапляючи в організм, він різко підвищує рівень інсуліну в крові: в результаті насичення буде недовгим, а апетит розіграється з новою силою. Систематичне вживання цього продукту може навіть привести до виникнення і розвитку цукрового діабету. 

Харчові добавки впливають на поведінку дітей

Батькам слід уважно ставитися до раціону дітей. Справа не тільки в тому, що в меню дитини повинні бути продукти, які багаті вітамінами і мінералами. Раціон помітно впливає на поведінку дітей, в тому числі на активність. Мало хто знає, але деякі харчові добавки, які цілком законно додають в продукти, роблять дітей гіперактивними.

Якщо ваша дитина без видимих на те причин ніяк не може вгамуватися вечорами або стає занадто енергійним і неспокійним, перегляньте його раціон. Найчастіше такі добавки містяться в мармеладі, газованій воді, солоних огірках та інших продуктах, які служать перекусами і закусками. Мінімізуйте їх в раціоні дитини і замініть корисними перекусами. 

У дієтичному м’ясі буває багато солі

Всі навколо стежать за харчуванням і намагаються включати в раціон корисні і дієтичні продукти. Тому замість яловичини, баранини та іншого жирного м’яса на столі виявляються курка і індичка. На жаль, на практиці м’ясо птиці не завжди виходить таким вже дієтичним і корисним, якщо тільки ви самі не вирощуєте птицю на фермі.

Більшість виробників борються з тим, що таке м’ясо, як правило, виходить менш соковитим — вони закачують в нього воду упереміш з сіллю та іншими нутрієнтами. Радимо відповідально підходити до питання і познайомитися з фермером, в чиїй продукції ви будете впевнені. 

Інформація на упаковці може бути помилковою

Як часто в супермаркетах можна зустріти дівчат, які уважно вивчають етикетки товарів і підраховують калорії. Не хочеться їх засмучувати, але цифра, зазначена на упаковці, не обов’язково відповідає дійсності.

Справа в тому, що виробники, переслідуючи свої цілі, можуть упакувати більше або ж, навпаки, менше товару, при цьому вказавши цифру, яка є в стандартах і специфікаціях. Якщо ви дійсно хочете рахувати калорії, використовуйте кухонні ваги і враховуйте тільки перевірені дані.

Довгі ряди змушують купувати більше

Маркетологи використовують різні прийоми, які змушують купувати більше. Один з них — довгі стелажі з товарами. Така відкривається перспектива діє на мозок людини цікавим чином: йому відразу хочеться скупити все, що він бачить.

Вчені з арізони провели дослідження, в ході якого встановили, що подібна розстановка стелажів в торговому залі підвищує ймовірність зайвої покупки на 25%. Найчастіше таким способом розкладають солодку газовану воду, чіпси і шоколадки, а значить, підвищується шанс не просто зайвої покупки, а придбання шкідливої їжі. Чинити опір хитрощам можна і потрібно-вирушайте за покупками після перекусу і зі списком продуктів.