Шість порад, як правильно харчуватися влітку

36

Настало довгоочікуване літо, а разом з ним в наше життя повернулися довгі прогулянки по парку, подорожі в найближчі передмістя, пляжний сезон і розслаблений раціон. Щоб добре себе почувати в жарку пору року, потрібно скорегувати раціон і зробити його максимально наповненим вітамінами. 

Ми склали список з шести порад, які допоможуть вам перебудуватися на літній режим і скласти грамотний раціон, щоб залишатися здоровим, бадьорим, активним і красивим. 

Пийте більше води

Влітку особливо важливий грамотний питний режим. У спекотну погоду організм людини втрачає більше вологи разом з потом. Щоб нормалізувати водний баланс, необхідно випивати кожен день як мінімум 1,5-2 літри рідини. Це може бути звичайна вода, зелений або трав’яний чай або вода з додаванням лимона. 

Привчити себе пити більше води не завжди просто, але необхідно. Починайте день зі склянки води: такий прийом запускає обмінні процеси і допомагає прокинутися. Пийте за півгодини до кожного прийому їжі. Скачайте спеціальний додаток, яке буде вам нагадувати про необхідність випити черговий стакан води. 

Налягайте на овочі, фрукти і ягоди

Всім відомо, що сезонні плоди — найкорисніші. Не упускайте унікальну можливість наситити організм вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які у величезних кількостях містяться в літніх овочах, фруктах і ягодах. Їжте їх кожен день: додавайте в корисні салати, використовуйте в якості перекусу, замінюйте звичні десерти, готуйте смузі. Такий раціон підвищить захисні сили організму, підніме настрій, зарядить бадьорістю і прожене втому.  

Відмовтеся від жирної їжі

Минув час, коли вам потрібно було налягати на жирну і поживну їжу, щоб зігрітися і зарядити організм бадьорістю. За статистикою, влітку людина витрачає менше енергії: як мінімум, йому вже не потрібно постійно зігріватися, як було взимку. У зв’язку з цим потреба в калорійної їжі відпадає. У жарку пору року організму, навпаки, важко переробляти жирну їжу, що стає причиною тяжкості в шлунку і постійної втоми. Налягайте на корисні жири, які не обтяжують шлунок. Це риба і морепродукти, оливкова олія, горіхи, авокадо, насіння. 

Не забувайте про супи

Літо — зовсім не привід відмовитися від супів і забути про них до наступного холодного сезону. Супи бувають різні: на зміну щам і борщу приходять гаспачо і окрошка. Ці літні холодні супи допоможуть вам додати в раціон більше вітамінів і мінералів, нормалізувати водний баланс і просто підняти настрій. Експериментуйте з рецептами і пробуйте нові гастрономічні поєднання. Додавайте в літні супи більше корисних овочів, зелені і прянощів. Від такого раціону ваш організм буде в повному захваті. 

Їжте маленькими порціями

Влітку варто утриматися від щедрих сніданків, обідів і вечерь і зосередитися не на кількості, а на якості їжі. Їжте маленькими порціями і вибирайте максимально поживні, але при цьому легкі і низькокалорійні продукти, які швидко насичують і справляються з почуттям голоду. Такі продукти організм перетравлює з легкістю, не витрачаючи на них всі сили, а значить, ви збережете енергію для більш захоплюючих справ: прогулянок на велосипеді, пляжного волейболу, танців на терасі. 

Відмовтеся від алкоголю

Влітку від алкогольних напоїв краще утриматися, навіть якщо ваше здоров’я знаходиться на висоті. У жарку пору року організму важко переробляти алкоголь без шкоди для себе: відбувається інтоксикація шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок і всього організму в цілому. Не кажучи про те, що це просто небезпечно: серце і судини можуть не витримати такого навантаження. 

Крім того, алкоголь провокує зневоднення, так що небажаний влітку, коли організм і без того втрачає багато вологи. Віддайте перевагу ароматизованій воді, смузі та іншим смачним і корисним напоям.