Тушонка-один з найпопулярніших продуктів, який розкуповують на час карантину і самоізоляції. Які страви готувати із запасів, щоб не зійти з розуму від одноманітності? ми зібрали п’ять чудових варіантів з недорогими інгредієнтами.
Булгур з тушонкою
Інгредієнти:
- булгур 1 стакан
- яловича тушонка 0,5 банки
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- рослинна олія 1 ст. Л.
- сіль/перець за смаком
- вода 2 склянки
Спосіб приготування:
- наріжте чищену головку ріпчастої цибулі середніми кубиками.
- потім викладіть його на розігріту з рослинним маслом сковороду і обсмажуйте, помішуючи, до золотистого кольору.
-
Додайте до цибулі тушонку. Перемішайте і почекайте, поки м’ясне желе перетвориться в рідину.
-
Викладіть поверх м’яса промитий булгур.
-
Залийте крупу чистою фільтрованою водою в співвідношенні 1: 2.
-
Додайте сіль і перець за смаком.
-
Готуйте булгур з тушонкою 20-25 хвилин. Коли вода повністю випарується, а крупа набухне — вимкніть вогонь.
-
Блюдо готове. Приємного апетиту!
Плов з тушонкою
Інгредієнти:
- тушонка 1 банка
- рис 2 склянки
- цибуля ріпчаста 1 шт.
- сіль, перець за смаком
- морква 1 шт.
- часник 1 головка
- рослинна олія 2 ст. Л.
- вода
Спосіб приготування:
- очищену цибулю наріжте кубиками, а моркву — довгими брусочками або ж натріть на тертці з великими осередками. Овочі викладіть в каструлю, додайте рослинне масло і відправте на плиту.
- готуйте на середньому вогні, періодично помішуючи, щоб нічого не підгоріло, близько 3-4 хвилин — до золотистого кольору.
- потім додайте тушонку.
- при впливі високої температури м’ясне желе розчиниться, утворюючи насичений бульйон. Тушкуйте в ньому овочі разом з шматочками м’яса 2-3 хвилини. Додайте сіль, чорний мелений перець і приправу до плову.
- розподіліть поверх підливи рівним шаром промитий рис.
- залийте вміст каструлі окропом так, щоб рідина на 1,5 см височіла над крупою.
- накрийте каструлю кришкою і доведіть рідину до повторного закипання. Потім зменшіть вогонь і готуйте плов близько 30 хвилин до повного випаровування рідини.
- страва готова. Приємного апетиту!
Суп з тушонкою і печерицями
Інгредієнти:
- яловича тушонка 500 г
- печериці середнього розміру 5 шт.
- цибулина 1 шт.
- картопля 2 шт.
- морква 1/2 шт.
- перець болгарський 1/2 шт.
- сіль, перець, спеції за смаком
- зелена цибуля, кріп і петрушка за смаком
Спосіб приготування:
- очистіть і наріжте овочі, складіть в каструлю, залийте водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
- зменшіть вогонь, додайте спеції, варіть до готовності картоплі і грибів, потім викладіть тушонку і варіть десять хвилин.
- прикрасьте блюдо зеленню.
- страва готова. Приємного апетиту!
Борщ з тушонкою
Інгредієнти:
- картопля 2 шт.
- капуста невелика 1/2 шт.
- тушонка 1 банка
- морква 1 шт.
- буряк 1 шт.
- перець болгарський 1 шт.
- томатна паста 2 ст. Л.
- цибуля ріпчаста 1/2 шт.
- часник 4-5 зубчиків
Спосіб приготування:
- очищену картоплю і капусту наріжте кубиками або брусочками.
- додайте все в каструлю, залийте водою і поставте на середній вогонь. Знімайте пінку в міру необхідності
- далі наріжте кубиками цибулю і перець, на тертці потріть моркву і буряк.
- послідовно додайте інгредієнти в сковороду, попередньо налив туди масло.
- додайте томатну пасту і перемішайте. Обсмажуйте інгредієнти 15-20 хвилин.
- коли картопля і капуста майже зваряться, додайте туди тушонку (попередньо прибравши жир).
- через 2-3 хвилини додайте в каструлю зажарку і подрібнений часник.
- ретельно все перемішайте і залиште на плиті на одну хвилину.
- потім зніміть з плити, закрийте кришкою (можна накрити каструлю рушником) на дві хвилини.
- страва готова. Приємного апетиту!
Печеня з тушонкою і картоплею
Інгредієнти:
- картопля 1 кг
- морква 1 шт.
- цибулина 1 шт.
- тушонка 1 банка
- часник 2 зубчики
- томатна паста 2 ст. Л.
- приправи сухі за смаком
- лист лавровий 1 шт.
- сіль, перець за смаком
- дрібно рубана зелень за смаком
Спосіб приготування:
- очищену картоплю крупно поріжте і складіть в каструлю. Залийте каструлю водою і поставте варитися.
- очищену моркву і цибулю дрібно поріжте. Зелень помийте і наріжте.
- розігрійте масло на сковороді, додайте цибулю і моркву і прожарьте до м’якості.
- очищений часник поріжте тонкими пластинками і додайте в сковороду. Туди ж викладіть томатну пасту. Все перемішайте і трохи прожарьте.
- далі додайте в каструлю з картоплею тушонку. Туди ж висипте обжарку і спеції. Посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист і зелень. Закрийте кришкою, тушкуйте ще хвилин п’ять.
- страва готова. Приємного апетиту!