Сидимо вдома: 5 класних і недорогих рецептів з тушонкою

96

Тушонка-один з найпопулярніших продуктів, який розкуповують на час карантину і самоізоляції. які страви готувати із запасів, щоб не зійти з розуму від одноманітності? ми зібрали п’ять чудових варіантів з недорогими інгредієнтами.

Булгур з тушонкою

Інгредієнти:

  • булгур 1 стакан
  • яловича тушонка 0,5 банки
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • рослинна олія 1 ст. л.
  • сіль/перець за смаком
  • вода 2 склянки

Спосіб приготування:

  • наріжте чищену головку ріпчастої цибулі середніми кубиками.
  • потім викладіть його на розігріту з рослинним маслом сковороду і обсмажуйте, помішуючи, до золотистого кольору.
  • Додайте до цибулі тушонку. перемішайте і почекайте, поки м’ясне желе перетвориться в рідину.

  • Викладіть поверх м’яса промитий булгур.

  • Залийте крупу чистою фільтрованою водою в співвідношенні 1: 2.

  • Додайте сіль і перець за смаком.

  • Готуйте булгур з тушонкою 20-25 хвилин. коли вода повністю випарується, а крупа набухне — вимкніть вогонь. 

  • Блюдо готове. приємного апетиту!

Плов з тушонкою

Інгредієнти:

  • тушонка 1 банка
  • рис 2 склянки
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • сіль, перець за смаком
  • морква 1 шт.
  • часник 1 головка
  • рослинна олія 2 ст. л.
  • вода

Спосіб приготування:

  • очищену цибулю наріжте кубиками, а моркву — довгими брусочками або ж натріть на тертці з великими осередками. овочі викладіть в каструлю, додайте рослинне масло і відправте на плиту.
  • готуйте на середньому вогні, періодично помішуючи, щоб нічого не підгоріло, близько 3-4 хвилин — до золотистого кольору.
  • потім додайте тушонку. 
  • при впливі високої температури м’ясне желе розчиниться, утворюючи насичений бульйон. тушкуйте в ньому овочі разом з шматочками м’яса 2-3 хвилини. додайте сіль, чорний мелений перець і приправу до плову.
  • розподіліть поверх підливи рівним шаром промитий рис.
  • залийте вміст каструлі окропом так, щоб рідина на 1,5 см височіла над крупою. 
  • накрийте каструлю кришкою і доведіть рідину до повторного закипання. потім зменшіть вогонь і готуйте плов близько 30 хвилин до повного випаровування рідини. 
  • страва готова. приємного апетиту! 

Суп з тушонкою і печерицями

Інгредієнти:

  • яловича тушонка 500 г
  • печериці середнього розміру 5 шт.
  • цибулина 1 шт.
  • картопля 2 шт.
  • морква 1/2 шт.
  • перець болгарський 1/2 шт.
  • сіль, перець, спеції за смаком
  • зелена цибуля, кріп і петрушка за смаком

Спосіб приготування:

  • очистіть і наріжте овочі, складіть в каструлю, залийте водою, поставте на вогонь, доведіть до кипіння.
  • зменшіть вогонь, додайте спеції, варіть до готовності картоплі і грибів, потім викладіть тушонку і варіть десять хвилин.
  • прикрасьте блюдо зеленню. 
  • страва готова. приємного апетиту!

Борщ з тушонкою

Інгредієнти:

  • картопля 2 шт.
  • капуста невелика 1/2 шт.
  • тушонка 1 банка
  • морква 1 шт.
  • буряк 1 шт.
  • перець болгарський 1 шт.
  • томатна паста 2 ст. л.
  • цибуля ріпчаста 1/2 шт.
  • часник 4-5 зубчиків

Спосіб приготування:

  • очищену картоплю і капусту наріжте кубиками або брусочками.
  • додайте все в каструлю, залийте водою і поставте на середній вогонь. знімайте пінку в міру необхідності
  • далі наріжте кубиками цибулю і перець, на тертці потріть моркву і буряк.
  • послідовно додайте інгредієнти в сковороду, попередньо налив туди масло. 
  • додайте томатну пасту і перемішайте. обсмажуйте інгредієнти 15-20 хвилин. 
  • коли картопля і капуста майже зваряться, додайте туди тушонку (попередньо прибравши жир).
  • через 2-3 хвилини додайте в каструлю зажарку і подрібнений часник. 
  • ретельно все перемішайте і залиште на плиті на одну хвилину.
  • потім зніміть з плити, закрийте кришкою (можна накрити каструлю рушником) на дві хвилини.
  • страва готова. приємного апетиту!

Печеня з тушонкою і картоплею

Інгредієнти:

  • картопля 1 кг
  • морква 1 шт.
  • цибулина 1 шт.
  • тушонка 1 банка
  • часник 2 зубчики
  • томатна паста 2 ст. л.
  • приправи сухі за смаком
  • лист лавровий 1 шт.
  • сіль, перець за смаком
  • дрібно рубана зелень за смаком

Спосіб приготування:

  • очищену картоплю крупно поріжте і складіть в каструлю. залийте каструлю водою і поставте варитися. 
  • очищену моркву і цибулю дрібно поріжте. зелень помийте і наріжте.
  • розігрійте масло на сковороді, додайте цибулю і моркву і прожарьте до м’якості.
  • очищений часник поріжте тонкими пластинками і додайте в сковороду. туди ж викладіть томатну пасту. все перемішайте і трохи прожарьте.
  • далі додайте в каструлю з картоплею тушонку. туди ж висипте обжарку і спеції. посоліть, поперчіть, додайте лавровий лист і зелень. закрийте кришкою, тушкуйте ще хвилин п’ять.
  • страва готова. приємного апетиту!