Симптоми дефіциту заліза: що робити і які продукти вибирати

35

Залізо-життєво важливий елемент, який ми можемо отримати тільки ззовні. При цьому саме залізо відповідає за безліч першорядних функцій нашого організму: виробництво і синтез гемоглобіну, участь в деяких обмінних процесах, забезпечення організму необхідною енергією для розумової і фізичної активності. Залізо міститься в крові, і від кількості його вмісту в ній залежить маса факторів, важливих для нашого здоров’я — особливо це стосується жінок в силу їх фізіологічних особливостей у вигляді регулярних крововтрат. Ігноруючи багаті залізом продукти або стикаючись з підвищеною витратою цього елемента (наприклад, донорство крові), ми страждаємо від так званої залізодефіцитної анемії.наш організм недвозначно сигналізує про залізодефіцит різними неприємними збоями і порушеннями, на які ми хочемо звернути сьогодні вашу увагу, а також запропонувати урізноманітнити своє меню особливими продуктами, які просто необхідно включити в раціон, щоб завжди залишатися в тонусі.

Вірні ознаки дефіциту заліза в організмі

Загальне зниження імунітету

Якщо ви застуджуєте занадто часто навіть для весняного часу, зверніть увагу на цей пункт. На жаль, справа може бути не тільки в простій і зрозумілій нестачі вітаміну с. Дефіцит заліза також сильно вдаряє по нашій імунній системі, підриваючи всі захисні сили організму.

Хронічна втома

Організм, що страждає від дефіциту заліза, відчуває труднощі з транспортуванням кисню з легенів до клітин. В результаті ми мучимося від хронічної втоми, запаморочення і мігрені.

Постійна апатія, неуважність і зниження працездатності також можуть бути наслідком дефіциту заліза.

Блідість

Виняткова блідість — основний симптом залізодефіцитної анемії. якщо ваші друзі і колеги останнім часом частенько стали дивуватися вашої аристократичної блідості, та й у вас власне відображення стало викликати лякаючі асоціації з героями готичного роману про дракулу (про всяк випадок, поспішаємо заспокоїти і нагадуємо, що вампіри в дзеркалах не відображаються взагалі), задумайтеся: можливо, причина такого зовнішнього вигляду полягає в загальному зниженні еритроцитів в крові.

Проблеми з волоссям, шкірою і нігтями

Крім блідої шкіри, які страждають від дефіциту заліза можуть турбувати також заїди в куточках рота, лущення і сухість всіх шкірних покривів. Нігті стають ламкими, тонкими і в особливо запущених випадках покриваються поперечні смужками.

Волоссю дістається не менше: тьмяність, ламкість, випадання і навіть раннє посивіння волосся — ось далеко не всі симптоми дефіциту заліза, що загрожують нашому зовнішньому вигляду.

Спад в тренувальному процесі

Кількість заліза в крові безпосередньо впливає на загальну витривалість. Якщо при звичайній для вас тренуванні ви відчуваєте запаморочення, швидко втомлюєтеся, а все тіло стає ніби ватним і млявим, будьте обережні — це може бути не просте нездужання, а ознака залізодефіциту.  

Болі в м’язах

При залізодефіцитної анемії організм починає» потрошити » власні екстрені запаси цієї речовини, що містяться в печінці, кістковому мозку і особливо — в м’язовій тканині.

Так, якщо ваше тіло після прогулянок або невеликих фізичних навантажень відчуває дивну стомленість, а м’язи болять, як ніби ви тільки що пробігли напівмарафон, і при цьому довго відновлюються — задумайтеся про свій раціон і загальне самопочуття: це може сигналізувати про велику нестачу заліза в організмі.

Продукти, багаті залізом

Буряк

Буряк серед всіх овочів займає почесне друге місце за вмістом заліза, поступаючись тільки лише часнику. Але якщо часник у великих кількостях є не зможе і не захоче, мабуть, ніхто (що, втім, не заважає урізноманітнити їм всілякі страви), то буряк — продукт номер один для тих, хто стежить за своїм здоров’ям або бореться з нестачею заліза в організмі.з цього овоча виходять легкі, смачні і незвичайні страви: для профілактики залізодефіциту ми пропонуємо вам звернути увагу на рецепт зеленої гречки з буряком, ніжний зігріваючий суп-пюре з буряком і нутом або дієтичну запечену буряк з приправами і зеленню.

Бобові

Ще один чемпіон за вмістом заліза серед рослинних продуктів — бобові, а особливо — квасоля. Для того щоб корисні речовини, що містяться в ній, краще засвоювалися, її краще поєднувати з овочами і зеленню, багатими вітаміном с.ідеальними стравами для заповнення нестачі заліза можуть стати, наприклад, салат з квасолі з червоною цибулею або оригінальний ситний квасолевий салат з фенхелем, а тим, хто грунтовно зголоднів і не відмовляється від м’яса, ми пропонуємо взяти на замітку рецепт овочевого супу з беконом і сочевицею.

М’ясо

Незважаючи на те що ми цілком можемо справлятися з балансом заліза, харчуючись тільки рослинною їжею, будь-який м’ясоїд із задоволенням підтвердить, що більшу частину цього важливого елемента ми можемо почерпнути все-таки з м’ясної їжі.

Червоне м’ясо, а якщо точніше, яловичина — найбагатше джерело бистроусвояемого заліза. всім, хто їсть м’ясо, для підтримки нормальної кількості заліза найпростіше буде налягати на різні стейки і рагу. До того ж різноманітність приголомшливих рецептів приємно радує: гостра яловичина з апельсиновим соком для тих, хто любить гарячіше, тушковане м’ясо з оливками і беконом, густий угорський гуляш і багато, багато іншого.

Печінка

Печінка, так само, як і м’ясо, є багатим джерелом гемоглобіну — часто саме цей продукт лікарі радять включати в раціон своїм страждаючим від анемії пацієнтам. Вона добре засвоюється організмом і славиться своїм невеликим вмістом жиру, низькою калорійністю і насиченістю різними вітамінами, амінокислотами і мікроелементами.ми пропонуємо вам приготувати ніжну яловичу печінку з грибами і цибулею або спробувати поекспериментувати і зробити незвичайний, але дуже смачний печінковий салат з часником і сиром. 

Гречка

Ситна гречана крупа-дієтичний низьковуглеводний продукт, багатий корисними кислотами, вітамінами і особливо-залізом. Гречка стимулює кровотворення, підвищує імунітет організму і збільшує загальну витривалість.обов’язково включайте гречку в свій раціон: так ви позбудетеся від можливих проблем, викликаних дефіцитом заліза. Готуйте її правильно і не лінуйтеся пробувати різні нові рецепти: наприклад, гречку з помідорами і часником або болгарський перець, фарширований гречаною крупою.

Гранатовий сік

Багато постійні донори до і після здачі крові воліють випити склянку-другу гранатового соку. Всі, напевно, знають, що за кількістю корисних властивостей сік з граната значно перевершує інші, але часто забувають про те, що цей напій ще й збільшує вміст гемоглобіну в крові, не підвищуючи вміст в ній цукру. Крім того, гранатовий сік зміцнює імунітет, сприяє поліпшенню згортання крові і допомагає роботі серцево-судинної системи. Вітамінний гранатово-буряковий свіжовичавлений сік або спокусливий смузі з граната і чорниці стануть відмінним перекусом, зарядять вас енергією і порадують організм необхідними йому речовинами.