Символ нового року: все, що потрібно знати про мандарини

17

Чому мандарини так популярні?

У росії мандарини — головний символ новорічних свят. Наші мами і бабусі не можуть уявити новорічний подарунок без цих ароматних помаранчевих плодів — традиції йдуть від початку радянських часів. Справа в тому, що в нашій країні, що знаходиться в радянський період в певній економічній блокаді, смачні тропічні фрукти були довгий час дефіцитом, а в теплих південних регіонах срср — в абхазії, в грузії, в сочі — успішно вирощувалися мандарини, які справно поставлялися в сезон в усі торгові мережі країни і радували дітей своїм неповторним смаком. Звичайно, цих поставок теж було недостатньо для величезної країни, але два-три мандарина незмінно були присутні в солодкому подарунку кожної радянської дитини.

Якими вітамінами багаті мандарини?

від багатьох інших представників цитрусових мандарини відрізняються високим вмістом вітаміну а у вигляді провітаміну — каротиноїду. У мандаринах його більше, ніж в лимонах, в 30 разів і в три рази більше, ніж в апельсинах. Вітамін а відіграє велику роль для підтримки зору, нормальної функції нервової системи, для здоров’я шкіри і слизових оболонок, в тому числі дихальних шляхів, підтримуючи місцевий імунітет.як і інші цитрусові, мандарини багаті вітаміном с. Досить з’їсти два плоди (200-250 г), щоб заповнити добову потребу організму в аскорбінової кислоти. Вітамін с, як відомо, надає в першу чергу антиоксидантну дію, бореться з вільними радикалами, має протизапальну дію, сприяє поліпшенню кровообігу, зміцнюючи судинну стінку, покращуючи її проникність, позитивно впливає на регенеративні процеси в тканинах.

крім того, в мандаринах міститься велика кількість мінералів: калій, натрій, магній, кальцій, фосфор, залізо. Є в ароматних плодах і природні антисептики, іменовані фітонцидами. Шкірка містить ефірні масла і пігменти (каротин), а м’якоть мандарина містить пектини. Досить в мандаринах і клітковини.

Чим корисні мандарини?

Мандарини рекомендуються дієтологами не тільки як ласощі, вони мають ряд корисних для здоров’я якостей.

  • Жарознижувальну дію дозволяє успішно застосовувати їх для лікування простудних захворювань.

  • Заспокійлива дія ефірного мандаринового масла використовується для підняття настрою, лікування стресів і поліпшення сну.

  • Вміщені в м’якоті пектини покращують обмінні процеси, сприяють нормалізації травлення і допомагають при зниженні ваги.

  • Клітковина покращує процес травлення, регулює функцію кишечника.

Коли не варто їсти мандарини?

У той же час лікарі не рекомендують вживати плоди при захворюваннях шлунка, жовчного міхура і підшлункової залози в період загострення, а також при алергії. Небажано давати мандарини дітям до трьох років.