Сирна тарілка-страва вишукана і витончена. Воно прикрасить будь-який прийом їжі, будь то святкова вечеря, затишний романтичний вечір або посиденьки з друзями. Однак її створення вимагає дотримання певних правил. Про них ми б і хотіли вам розповісти в нашому сьогоднішньому огляді.
Визначаємося з кількістю сирів
Існує думка, що видів сиру на тарілці має бути непарна кількість, від трьох і більше. Звичайно, чим більше, тим краще, але три теж відмінний варіант.
Вибираємо види сиру
Сортів сиру існує величезна кількість, і вибрати щось конкретне не так-то просто. Щоб було легше визначитися, варто пам’ятати про те, що для сирної тарілки потрібні сири з різними відтінками смаку. Наприклад, один сорт витриманого сиру (гауда, чеддер), один твердий сир (пармезан, манчего), один м’який сир (таледжіо, камамбер), один сир з цвіллю (стілтон, горгонзола) і один особливий сир (з додаванням трюфеля, горіхів або лаванди).
Якщо ви робите блюдо з трьох видів сиру, можна просто вибрати один сир з коров’ячого молока, один з козячого і один з овечого.
Маємо в своєму розпорядженні сири на блюді
Ви можете подавати сири як на великій тарілці, так і на дерев’яній дошці або мармуровій плитці. Розкладайте їх по сортам так, щоб спочатку йшли сири з м’яким і ніжним смаком, а потім більш пікантні і пряні. Різні види сиру не повинні стикатися, щоб їх смаки і запахи не змішувалися.
Додаємо хлібні вироби
Викладіть до сирів різні види хліба. Це можуть бути скибочки багета, хлібці, крекери, гріссіні або чіпси.
Вибираємо фрукти
Фрукти і ягоди ідеально поєднуються з сирами, тому що своєю солодкістю і соковитістю вони компенсують насиченість смаку сиру. Чудово підійдуть виноград, малина, чорниця, яблука, груші, інжир.
Не забуваємо про горіхи і сухофрукти
Також дуже добре з сирами поєднуються горіхи і сухофрукти. Ви можете вибрати будь-які на ваш смак. Наприклад, мигдаль, волоський горіх, кешью, курага, фініки, чорнослив або родзинки.
Доповнюємо блюдо джемами і соусами
Щоб урізноманітнити смак сиру, підготуйте також мед, джем або варення. Мед повинен бути рідким, щоб в нього зручно було вмочати шматочки сиру. З джемів відмінно підійде абрикосовий, вишневий або інжир. Для більш яскравого смаку можна придбати журавлинний соус або желе з перцю чилі.