Спіруліна (наукова назва arthrospira) збирається і культивується виробниками сша, таїланду, індії, китаю, греції, чилі та інших країн. Для зростання водорості необхідна висока температура повітря (30-35°c) і багато сонячного світла. При екстремальних умовах (випаровуванні або висушуванні) рослина здатна впадати в сплячку, зберігаючи при цьому свої корисні властивості.
Користь спіруліни очевидна, вона полягає в наступному:
Багатий білковий склад
Висушена сировина водорості містить в середньому 50-60% повноцінного білка, який має весь перелік незамінних амінокислот, що робить спіруліну цінним поживним продуктом.
Ліпіди
Більше 7% сухої речовини припадає на ненасичені жирні кислоти з класу омега-6 жирних кислот, так необхідних організму людини для регуляції функції клітинних і субклітинних мембран.
Унікальний вітамінний комплекс
У спіруліні присутній наступний вітамінний склад: вітаміни а, с, д, е, а також вітаміни групи в, що поліпшують провідність нервових імпульсів і нормалізують серцевий ритм. До них відносяться вітаміни в1, в2, в3, в6, в9, а також так званий «псевдовітамін в12» — речовина, що містить компоненти, схожі з справжнім вітаміном в12, що регулює процес кровотворення в організмі. Спіруліна важлива в харчуванні веганів і вегетаріанців: завдяки «псевдовітаміну» вона заповнює дефіцит справжнього вітаміну в12, присутнього тільки в тваринному білку.
Багатий склад мікроелементів
Спіруліна-відмінне джерело мікроелементів, тут присутні: кальцій, хром, мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен, натрій, йод, цинк. Заліза в спіруліні в 30 разів більше, ніж в шпинаті, а бета-каротину в 25 разів більше, ніж в сирій моркві. Присутність заліза і йоду дозволяє застосовувати спіруліну в якості допоміжного засобу для лікування анемії і дефіциту йоду.
Пігменти з антиоксидантними властивостями
Водорість містить досить багато біодоступних і корисних рослинних
Пігментів (деаксантин, ксантофилл, кантаксантин, эхиненон, хлорофіл),
Володіють антиканцерогенними властивостями.