Терміново в меню: 10 класних літніх салатів

20

Влітку зовсім не хочеться налягати на калорійні, наваристі і жирні страви. Супи і ситні другі страви з меню витісняють салати з овочами, фруктами і зеленню. 

Міксувати інгредієнти можна нескінченно — все залежить тільки від ваших смакових уподобань і асортименту інгредієнтів в холодильнику. Таким салатом з легкістю можна наїстися, особливо якщо додатково додати в нього морепродукти, курку або рибу. Вийде відмінний варіант обіду або вечері. 

Пропонуємо поекспериментувати на кухні і побалувати себе і домашніх смачними, соковитими, легкими і при цьому поживними літніми салатами. 

Тропічний салат з креветками

Літо гармонійно поєднується з тропічними мотивами як в одязі, так і в кухні. Салат з креветками і манго стане відмінним варіантом обіду в жаркий день. Дозвольте собі думками переміститися в спекотну країну!

Інгредієнти:

  • листя салату 8 чашок
  • жовтий болгарський перець 1 шт.
  • редис 1 пучок
  • огірок 1 шт.
  • манго 1 шт.
  • креветки 350 г
  • мелений кмин 1/2 ч. Л.
  • мелена паприка 1/2 ч. Л.
  • рубаний зелена цибуля 2 стебла
  • грецький йогурт 2/3 чашки
  • рубана кінза 1/2 чашки
  • сік лайма 2 ст. Л.
  • оливкова олія 1/3 чашки
  • сіль 1/2 ч. Л.
  • мед 1 ст. Л.
  • кешью 1/2 чашки

Спосіб приготування:

  1. розігрійте гриль до середньої температури.
  2. перець, манго і редис наріжте на невеликі скибочки.
  3. креветки посипте сіллю, кмином і паприкою. Обсмажуйте на середньому вогні від 3 до 5 хвилин з кожного боку.
  4. приготуйте соус. Викладіть зелену цибулю, грецький йогурт, кінзу, сік лайма, оливкову олію, сіль і мед в чашу блендера. Змішайте до однорідної маси.
  5. зелень викладіть на тарілку. Зверху помістіть овочі, манго і креветки.
  6. посипте салат кешью і збризніть оливковою олією. Подавайте до столу. 

Салат з фаршированого авокадо

Авокадо-самий калорійний і поживний фрукт. І в цьому його плюс: таким фруктом швидко наїдаєшся, але при цьому всі калорії переробляються в енергію, а не відкладаються в зайві сантиметри на талії. Ідеальний продукт для пляжного сезону! 

Інгредієнти:

  • авокадо 2 шт.
  • яйце 4 шт.
  • вершковий сир 75 г
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • коріандр кілька гілочок
  • лимон 1/2 шт.
  • паприка 1 ч. Л.
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. відваріть яйця в підсоленій воді 10 хвилин. Залийте яйця холодною водою, потім очистіть і відокремте білки від жовтків. Нам знадобляться тільки жовтки.
  2. розімніть жовтки виделкою і змішайте їх з вершковим сиром і паприкою, додавши кілька крапель лимонного соку.
  3. розріжте авокадо навпіл, видаліть серцевину і заповніть утворилася від кісточки порожнину яєчно-сирною сумішшю. Приберіть авокадо в морозильник на 3 години.
  4. для соусу збийте оливкову олію з лимонним соком, що залишився, і нарубаною кінзою. Посоліть і поперчіть.
  5. дістаньте авокадо з морозилки і наріжте тонкими скибочками. Викладіть скибочки на тарілку і полийте приготованим соусом. 

Ягідний салат з горіхами

Літо-сезон ягід. Зривайте їх з грядки і відразу ж готуйте смачний, вишуканий і корисний салат на нашу рецептом. 

Інгредієнти:

  • рослинна олія 1 чашка
  • білий винний оцет 1/3 чашки
  • сіль за смаком
  • цукор 1/2 чашки + 1/4 чашки
  • гірчичний порошок 1 ч. Л.
  • червона цибуля 1/4 шт.
  • насіння маку 1/2 ст. Л.
  • мигдаль 1 чашка
  • мелена кориця 3/4 ч. Л.
  • шпинат 1 чашка
  • полуниця 1/2 чашки
  • чорниця 1/2 чашки
  • ожина 1/2 чашки

Спосіб приготування:

  1. помістіть рослинне масло, білий винний оцет, сіль, 1/2 склянки цукру, гірчичний порошок, червоний лук і насіння маку в чаші блендера. Збийте до однорідної маси. Надішліть в холодильник на 30 хвилин.
  2. мигдаль, мелену корицю і 1/4 чашки цукру прогрійте в сковороді на середньому вогні. Обсмажуйте, поки цукор повністю не розплавиться.
  3. у блюдо сервіровки викладіть шпинат, ягоди і зацукрований мигдаль.
  4. заправте салат і подавайте до столу. 

Грецький салат з кавуном

Грецький салат — хіт абсолютно будь-якого сезону. Як надати йому літні нотки? дуже просто! додайте в список інгредієнтів соковитий кавун. Звичний смак заграє новими фарбами. 

Інгредієнти:

  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • бальзамічний оцет 1 ст. Л.
  • томати черрі 400 г
  • кавун 400 г
  • огірок 1 шт.
  • фета 200 г
  • м’ята 1 ст. Л.
  • спеції за смаком
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. кавун, томати і огірок наріжте на невеликі скибочки. Викладіть в миску.
  2. додайте розкришену фету і рубану м’яту.
  3. заправте салат оливковою олією і бальзамічним оцтом.
  4. приправте спеціями, сіллю і перцем за смаком.
  5. акуратно перемішайте і подавайте до столу. 

Салат з маш-салатом, малиною і козячим сиром

Малина і козячий сир? звучить сміливо і вельми апетитно. Саме такі гастрономічні поєднання і потрібно пробувати влітку. Для заправки вибирайте оливкову олію і соуси на його основі. 

Інгредієнти:

  • маш-салат 150 г
  • малина 12-15 шт.
  • інжир 4 шт.
  • волоський горіх жменю
  • козячий сир 200 г
  • пармська шинка 4 скибочки
  • зерна граната 2 ст. Л.
  • олія оливкова 2 ст. Л.
  • оцет яблучний 1 ст. Л.
  • оцет бальзамічний 1 ст. Л.
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. інжир розріжте на 4 частини. Козячий сир наріжте середніми кубиками.
  2. маш-салат викладіть в салатник. Додайте інжир, малину, козячий сир, зерна граната, горіхи і нарізані скибочки шинки.
  3. в окремій мисці змішайте оливкову олію з яблучним і бальзамічним оцтом. Додайте сіль і перець. Перемішавши.
  4. полийте салат приготовленою заправкою.

Простий зелений салат

Іноді в жарку погоду зовсім не хочеться їсти. В такому випадку вибирайте звичайні зелені салати. Вони дуже корисні і поживні. Щоб прикрасити смак такого салату, використовуйте горіхи, сир і сушені ягоди. 

Інгредієнти:

  • оливкова олія 1/4 чашки
  • бальзамічний оцет 1/4 чашки
  • сіль 2 щіпки
  • листя салату (за смаком) 8 чашок
  • сушена журавлина 1/4 чашки
  • фета або бринза 1/4 чашки
  • горіхи 1/4 чашки

Спосіб приготування:

  1. листя салату викладіть в миску.
  2. змішайте оливкову олію, бальзамічний укус і сіль. Заправте салат. 
  3. посипте салат журавлиною, розкришеною фетою або бринзою і рубаними горіхами.
  4. подавайте до столу. 

Цитрусовий салат з медом

Незважаючи на те, що літо — не сезон цитрусових, ударна доза вітаміну с ще нікому не нашкодила. Так ви підвищите захисні сили організму і вбережете себе від випадкової застуди перед довгоочікуваною відпусткою. 

Інгредієнти:

  • грейпфрут 1 шт.
  • апельсин 1 шт.
  • мед 2 ч. Л.
  • рубані фісташки жменю

Спосіб приготування:

  1. апельсин і грейпфрут очистіть від цедри. Наріжте на круглі скибочки.
  2. покладіть цитрусові на тарілку.
  3. полийте медом.
  4. перед подачею посипте фісташками. 

Салат з фенхеля

Влітку зовсім не хочеться важкої їжі. Віддайте перевагу зеленим овочам: наприклад, фенхелю. Він абсолютно по-новому заграє, якщо подати його до столу з сиром буррата і свіжою м’ятою.

Інгредієнти:

  • фенхель 2 шт.
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • лимон 1 шт.
  • сир буррата 150 г
  • свіжа м’ята 1/2 чашки
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком
  • хліб за смаком

Спосіб приготування:

  1. фенхель тонко наріжте.
  2. з лимона зніміть цедру смужками і тонко наріжте. Лимон розріжте навпіл і видавіть сік.
  3. помістіть фенхель, цедру, сік і оливкову олію в миску. Посоліть і поперчіть. Залиште на 10 хвилин.
  4. викладіть зверху сир і посипте листям м’яти. 

Капустяний салат

Салат з капусти-відомий з дитинства полівітамінний комплекс. Дорослим він теж йде на користь, так як зміцнює здоров’я і підвищує імунітет. Заправляйте салат звичайним рослинним маслом, щоб він добре засвоївся організмом. 

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна (маленька) 1/2 качана
  • капуста червонокачанна (маленька) 1/2 качана
  • моркваСередня 1 шт.
  • для заправки:
  • масло рослинне 6 ст. Л.
  • лимонний сік 3 ст. Л.
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. дрібно наріжте 2 види капусти.
  2. моркву очистіть і натріть на тертці.
  3. викладіть овочі в салатник.
  4. далі приготуйте заправку. Для цього змішайте рослинне масло з лимонним соком, сіллю і перцем.
  5. полийте заправкою салат і перемішайте.

Полуничний салат

Полуниця-королева літнього сезону. Змішайте її з м’ятою і сиропом. Вийде відмінний літній салат, який замінить десерт. Такої смачної полуниці ви ще не пробували! 

Інгредієнти:

  • полуниця 500 г
  • м’ята невеликий пучок
  • цукор коричневий 80 г
  • вода 120 мл

Спосіб приготування:

  1. всипте в сотейник цукор, додайте воду і листя м’яти, залишивши кілька штук для прикраси салату.
  2. помішуючи, доведіть сироп до кипіння і варіть на повільному вогні 10 хвилин.
  3. сироп процідіть і охолодіть.
  4. у полуниці зріжте плодоніжки, а потім розріжте ягоди навпіл.
  5. полийте полуницю м’ятним сиропом і прикрасьте залишилися листям м’яти.