Влітку зовсім не хочеться налягати на калорійні, наваристі і жирні страви. Супи і ситні другі страви з меню витісняють салати з овочами, фруктами і зеленню.
Міксувати інгредієнти можна нескінченно — все залежить тільки від ваших смакових уподобань і асортименту інгредієнтів в холодильнику. Таким салатом з легкістю можна наїстися, особливо якщо додатково додати в нього морепродукти, курку або рибу. Вийде відмінний варіант обіду або вечері.
Пропонуємо поекспериментувати на кухні і побалувати себе і домашніх смачними, соковитими, легкими і при цьому поживними літніми салатами.
Тропічний салат з креветками
Літо гармонійно поєднується з тропічними мотивами як в одязі, так і в кухні. Салат з креветками і манго стане відмінним варіантом обіду в жаркий день. Дозвольте собі думками переміститися в спекотну країну!
Інгредієнти:
- листя салату 8 чашок
- жовтий болгарський перець 1 шт.
- редис 1 пучок
- огірок 1 шт.
- манго 1 шт.
- креветки 350 г
- мелений кмин 1/2 ч. Л.
- мелена паприка 1/2 ч. Л.
- рубаний зелена цибуля 2 стебла
- грецький йогурт 2/3 чашки
- рубана кінза 1/2 чашки
- сік лайма 2 ст. Л.
- оливкова олія 1/3 чашки
- сіль 1/2 ч. Л.
- мед 1 ст. Л.
- кешью 1/2 чашки
Спосіб приготування:
- розігрійте гриль до середньої температури.
- перець, манго і редис наріжте на невеликі скибочки.
- креветки посипте сіллю, кмином і паприкою. Обсмажуйте на середньому вогні від 3 до 5 хвилин з кожного боку.
- приготуйте соус. Викладіть зелену цибулю, грецький йогурт, кінзу, сік лайма, оливкову олію, сіль і мед в чашу блендера. Змішайте до однорідної маси.
- зелень викладіть на тарілку. Зверху помістіть овочі, манго і креветки.
- посипте салат кешью і збризніть оливковою олією. Подавайте до столу.
Салат з фаршированого авокадо
Авокадо-самий калорійний і поживний фрукт. І в цьому його плюс: таким фруктом швидко наїдаєшся, але при цьому всі калорії переробляються в енергію, а не відкладаються в зайві сантиметри на талії. Ідеальний продукт для пляжного сезону!
Інгредієнти:
- авокадо 2 шт.
- яйце 4 шт.
- вершковий сир 75 г
- оливкова олія 2 ст. Л.
- коріандр кілька гілочок
- лимон 1/2 шт.
- паприка 1 ч. Л.
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- відваріть яйця в підсоленій воді 10 хвилин. Залийте яйця холодною водою, потім очистіть і відокремте білки від жовтків. Нам знадобляться тільки жовтки.
- розімніть жовтки виделкою і змішайте їх з вершковим сиром і паприкою, додавши кілька крапель лимонного соку.
- розріжте авокадо навпіл, видаліть серцевину і заповніть утворилася від кісточки порожнину яєчно-сирною сумішшю. Приберіть авокадо в морозильник на 3 години.
- для соусу збийте оливкову олію з лимонним соком, що залишився, і нарубаною кінзою. Посоліть і поперчіть.
- дістаньте авокадо з морозилки і наріжте тонкими скибочками. Викладіть скибочки на тарілку і полийте приготованим соусом.
Ягідний салат з горіхами
Літо-сезон ягід. Зривайте їх з грядки і відразу ж готуйте смачний, вишуканий і корисний салат на нашу рецептом.
Інгредієнти:
- рослинна олія 1 чашка
- білий винний оцет 1/3 чашки
- сіль за смаком
- цукор 1/2 чашки + 1/4 чашки
- гірчичний порошок 1 ч. Л.
- червона цибуля 1/4 шт.
- насіння маку 1/2 ст. Л.
- мигдаль 1 чашка
- мелена кориця 3/4 ч. Л.
- шпинат 1 чашка
- полуниця 1/2 чашки
- чорниця 1/2 чашки
- ожина 1/2 чашки
Спосіб приготування:
- помістіть рослинне масло, білий винний оцет, сіль, 1/2 склянки цукру, гірчичний порошок, червоний лук і насіння маку в чаші блендера. Збийте до однорідної маси. Надішліть в холодильник на 30 хвилин.
- мигдаль, мелену корицю і 1/4 чашки цукру прогрійте в сковороді на середньому вогні. Обсмажуйте, поки цукор повністю не розплавиться.
- у блюдо сервіровки викладіть шпинат, ягоди і зацукрований мигдаль.
- заправте салат і подавайте до столу.
Грецький салат з кавуном
Грецький салат — хіт абсолютно будь-якого сезону. Як надати йому літні нотки? дуже просто! додайте в список інгредієнтів соковитий кавун. Звичний смак заграє новими фарбами.
Інгредієнти:
- оливкова олія 2 ст. Л.
- бальзамічний оцет 1 ст. Л.
- томати черрі 400 г
- кавун 400 г
- огірок 1 шт.
- фета 200 г
- м’ята 1 ст. Л.
- спеції за смаком
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- кавун, томати і огірок наріжте на невеликі скибочки. Викладіть в миску.
- додайте розкришену фету і рубану м’яту.
- заправте салат оливковою олією і бальзамічним оцтом.
- приправте спеціями, сіллю і перцем за смаком.
- акуратно перемішайте і подавайте до столу.
Салат з маш-салатом, малиною і козячим сиром
Малина і козячий сир? звучить сміливо і вельми апетитно. Саме такі гастрономічні поєднання і потрібно пробувати влітку. Для заправки вибирайте оливкову олію і соуси на його основі.
Інгредієнти:
- маш-салат 150 г
- малина 12-15 шт.
- інжир 4 шт.
- волоський горіх жменю
- козячий сир 200 г
- пармська шинка 4 скибочки
- зерна граната 2 ст. Л.
- олія оливкова 2 ст. Л.
- оцет яблучний 1 ст. Л.
- оцет бальзамічний 1 ст. Л.
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- інжир розріжте на 4 частини. Козячий сир наріжте середніми кубиками.
- маш-салат викладіть в салатник. Додайте інжир, малину, козячий сир, зерна граната, горіхи і нарізані скибочки шинки.
- в окремій мисці змішайте оливкову олію з яблучним і бальзамічним оцтом. Додайте сіль і перець. Перемішавши.
- полийте салат приготовленою заправкою.
Простий зелений салат
Іноді в жарку погоду зовсім не хочеться їсти. В такому випадку вибирайте звичайні зелені салати. Вони дуже корисні і поживні. Щоб прикрасити смак такого салату, використовуйте горіхи, сир і сушені ягоди.
Інгредієнти:
- оливкова олія 1/4 чашки
- бальзамічний оцет 1/4 чашки
- сіль 2 щіпки
- листя салату (за смаком) 8 чашок
- сушена журавлина 1/4 чашки
- фета або бринза 1/4 чашки
- горіхи 1/4 чашки
Спосіб приготування:
- листя салату викладіть в миску.
- змішайте оливкову олію, бальзамічний укус і сіль. Заправте салат.
- посипте салат журавлиною, розкришеною фетою або бринзою і рубаними горіхами.
- подавайте до столу.
Цитрусовий салат з медом
Незважаючи на те, що літо — не сезон цитрусових, ударна доза вітаміну с ще нікому не нашкодила. Так ви підвищите захисні сили організму і вбережете себе від випадкової застуди перед довгоочікуваною відпусткою.
Інгредієнти:
- грейпфрут 1 шт.
- апельсин 1 шт.
- мед 2 ч. Л.
- рубані фісташки жменю
Спосіб приготування:
- апельсин і грейпфрут очистіть від цедри. Наріжте на круглі скибочки.
- покладіть цитрусові на тарілку.
- полийте медом.
- перед подачею посипте фісташками.
Салат з фенхеля
Влітку зовсім не хочеться важкої їжі. Віддайте перевагу зеленим овочам: наприклад, фенхелю. Він абсолютно по-новому заграє, якщо подати його до столу з сиром буррата і свіжою м’ятою.
Інгредієнти:
- фенхель 2 шт.
- оливкова олія 2 ст. Л.
- лимон 1 шт.
- сир буррата 150 г
- свіжа м’ята 1/2 чашки
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- хліб за смаком
Спосіб приготування:
- фенхель тонко наріжте.
- з лимона зніміть цедру смужками і тонко наріжте. Лимон розріжте навпіл і видавіть сік.
- помістіть фенхель, цедру, сік і оливкову олію в миску. Посоліть і поперчіть. Залиште на 10 хвилин.
- викладіть зверху сир і посипте листям м’яти.
Капустяний салат
Салат з капусти-відомий з дитинства полівітамінний комплекс. Дорослим він теж йде на користь, так як зміцнює здоров’я і підвищує імунітет. Заправляйте салат звичайним рослинним маслом, щоб він добре засвоївся організмом.
Інгредієнти:
- капуста білокачанна (маленька) 1/2 качана
- капуста червонокачанна (маленька) 1/2 качана
- моркваСередня 1 шт.
- для заправки:
- масло рослинне 6 ст. Л.
- лимонний сік 3 ст. Л.
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- дрібно наріжте 2 види капусти.
- моркву очистіть і натріть на тертці.
- викладіть овочі в салатник.
- далі приготуйте заправку. Для цього змішайте рослинне масло з лимонним соком, сіллю і перцем.
- полийте заправкою салат і перемішайте.
Полуничний салат
Полуниця-королева літнього сезону. Змішайте її з м’ятою і сиропом. Вийде відмінний літній салат, який замінить десерт. Такої смачної полуниці ви ще не пробували!
Інгредієнти:
- полуниця 500 г
- м’ята невеликий пучок
- цукор коричневий 80 г
- вода 120 мл
Спосіб приготування:
- всипте в сотейник цукор, додайте воду і листя м’яти, залишивши кілька штук для прикраси салату.
- помішуючи, доведіть сироп до кипіння і варіть на повільному вогні 10 хвилин.
- сироп процідіть і охолодіть.
- у полуниці зріжте плодоніжки, а потім розріжте ягоди навпіл.
- полийте полуницю м’ятним сиропом і прикрасьте залишилися листям м’яти.