Чи варто боятися е-добавок в продуктах?

60

багато добавок мають довгі хімічні назви, у зв’язку з цим виникла необхідність створити систему буквено-цифрового маркування. вперше класифікація була прийнята на озброєння країнами, що входять до євросоюзу, звідси лякає всіх буква «е». наступна далі комбінація цифр говорить про те, до якої групи речовин відноситься та чи інша харчова добавка. така система класифікації визнана і затверджена в усьому світі.

Харчові барвники

До харчових барвників відносяться: шафран, бетанін (буряковий екстракт), хлорофіл, куркумін, вітамін в2 та інші речовини, позначені цифрами від е100 до е199. у цю групу добавок входять не тільки безпечні, але і корисні для здоров’я речовини:

  • лютеїн (е161) корисний для зору;
  • оксид заліза (е172) підвищує гемоглобін;
  • рослинні антоціани (е153) ефективні для профілактики раку стравоходу, кишечника;
  • шафран (е164) покращує травлення, має жовчогінну дію;
  • кальцію карбонат (е170) — звичайний крейда, заповнює недолік кальцію в організмі.

Однак є в цій групі умовно небезпечні і навіть небезпечні для здоров’я речовини (е103, е105, е107, е111, е121, е123, е125, е127 та інші). слід сказати про те, що небезпечні речовини можуть становити шкоду здоров’ю при вживанні у великих дозах, і найважливіше те, що більшість цих речовин заборонені до використання на території рф.

Консерванти та антиоксиданти

До цієї групи належать речовини, позначені від е200 до е499, такі як: сорбінова кислота, оцтова кислота, молочна кислота, яблучна кислота, сода, пектини та інші речовини, які безпечні для здоров’я. до числа умовно шкідливих і небезпечних речовин цієї групи відносяться: бензойна кислота (е210, е212), бензоат кальцію (е213), нітрит натрію (е249, е250) використовується в м’ясних і рибних виробах, нітрат калію (е252) використовується в голландських сирах, ковбасах, шинці, сосисках. неспроста дієтологи рекомендують не відмовлятися зовсім, але хоча б рідше використовувати в харчуванні ці продукти.

Стабілізатори та емульгатори

До цієї групи належать речовини зі значеннями від е400 до е599. серед них відомі нам карбонат магнію (розпушувач тіста), лізин та інші. найвідомішим натуральним емульгатором є яєчний жовток. всі ці речовини вважаються безпечними для здоров’я. небезпечними представниками цієї групи є: соляна кислота (е507), сорбітанмоностеарат (е491), ефіри жирних кислот гліцерину (е478).

Підсилювачі смаку та аромату

Ці добавки зареєстровані під номерами е500-е599. серед них безпечний для здоров’я l-лецитин і в цій же групі умовно небезпечний горезвісний глутамат натрію, широко застосовуваний в японській і китайській кухнях.

Інші харчові добавки

Вони позначені значеннями від е700 до е1500. до них відносяться: антибіотики, глазуруючі агенти, ферменти, розпушувачі та хімічні розчинники. треба сказати, що навіть серед них теж зустрічаються речовини, умовно нешкідливі для здоров’я. це питання дозування, частоти і способу вживання продукту. наприклад, варто купувати рідше сосиски і копчену ковбасу, а якщо є сумніви, що м’ясо птиці напхано антибіотиками — вимочити тушку в проточній воді протягом 5-10 хвилин. 

Висновок

До вибору харчових продуктів необхідно підходити вибірково-не відмовлятися категорично від усього, але і не зловживати продуктами, що містять небайдужі нашому здоров’ю добавки. дійте розумно: вивчіть маркування на упаковці продукту, не відходячи від вітрини, знайдіть в інтернеті інформацію про кожну добавку і вирішите — купувати чи ні.