Страшно смачний хеллоуїн, або 4 дуже смачних рецепта з гарбуза

16

Далеко не всі традиції хеллоуїна прижилися в нашій країні, але вбиратися і вирізати «світильники джека» обожнюють всі. У любителів гарбуза є ще одна традиція-готувати страви з її м’якоті. 

Ця ягода (так-так, кавун — не найбільша ягода, яку ви їли!) коштує зовсім недорого, а ось ціни їй воістину немає. Вона бореться з авітамінозом за рахунок високого вмісту вітамінів, макро — і мікроелементів, підвищує імунітет, лікує травну, кровоносну і нервову системи. І корисна вона в будь — якому вигляді-чим може похвалитися далеко не кожен овоч і фрукт. Гарбуз виводить зайву рідину з організму, очищає печінку і допомагає засвоюватися жирним кислотам. 

У чому вже точно не можна відмовити гарбузі, так це в її універсальності. Вона однаково хороша і в солодкому пирозі, і в кіше, і як гарнір до м’яса, і в супі, і сама по собі.

Гарбуз, запечена з сиром

Не дивно, що один з найпростіших і смачних рецептів має італійське коріння. Італійці-народ дивовижний: за сніданком вони обговорюють, що будуть їсти на обід, а за обідом будують плани на вечерю. Гарбуз італійки готують так: зрізають «капелюшок», вирізують насіння, викладають всередину кілька видів улюбленого сиру. Як правило, це пармезан, горгонзола, качокавалло, убреако і скаморца. Через півгодини вони змішують м’якоть гарбуза і сир і залишають нудитися в духовці. 

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз середнього розміру, або 1/2 великий гарбуза
  • 500 г різного виду сирів (пармезан, горгонзола, грюйер, бринза)
  • сіль і перець — за смаком
  • розмарин-за смаком
  • свіжа зелень-для прикраси

Спосіб приготування:

  1. нарізаємо гарбуз кубиками 1 або 2 сантиметри і викладаємо в глибоку форму. 
  2. додаємо сіль (переважно рожеву гімалайську) і розмарин. Запікаємо 15 хвилин при температурі 170 градусів.
  3. ріжемо сир кубиками. Вибирайте свої улюблені сорти, але не економте: від якості сиру в цій страві залежить все. 
  4. додаємо сир до гарбузі, перемішуємо і запікаємо ще 15 хвилин. 
  5. перед подачею перекладаємо гарбуз в красиву глибоку тарілку і прикрашаємо свіжою зеленню. 

Суп-пюре з гарбуза

Які б овочі ви не відварили разом з гарбузом, які прянощі б не додали, збивши все це в блендері і злегка підсолити, ви отримаєте прекрасне блюдо і залишитеся задоволені результатом. 

Пропонуємо швидкий варіант пікантного гарбузового супу. Його родзинка — в імбирі. Дві-три столові ложки тертого імбиру не зроблять ваш суп дуже гострим, але пікантності додадуть чимало.

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз середнього розміру, або 1/2 великого гарбуза
  • 1 корінь селери
  • 2 стебла селери
  • 1 зубчик часнику
  • 2 морквини
  • 100 г кокосових вершків
  • 1 кубик курячого бульйону
  • кориця — за смаком
  • сіль — за смаком
  • гарбузове насіння і свіжа зелень для прикраси

Спосіб приготування:

  1. гарбуз і корінь селери нарізаємо кубиками (для швидкості приготування) і відварюємо до м’якості. Додаємо кубик курячого бульйону. 
  2. нарізаємо моркву, стебла селери і часник, натираємо корінь імбиру. Все це пасеруємо на оливковій олії до золотистого кольору. 
  3. якщо любите більш густий суп, відлийте частину бульйону і заморозьте — стане в нагоді для різотто або супу. 
  4. додайте пасеровані овочі в каструлю до гарбузі і селері і збийте блендером. Посоліть за смаком.
  5. додайте кокосові вершки, посипте корицею. 
  6. прикрасьте суп гарбузовим насінням і улюбленою зеленню. 

Гарбузовий кіш зі шпинатом і рікоттою

Такому кишу позаздрять навіть французи. Кіш зі шпинатом вони готують часто, а ось експериментувати з гарбузом вирішуються не завжди. Виходить дуже смачно і соковито.

Інгредієнти:

тісто для кіша

  • 1 куряче яйце
  • 250 г пшеничного борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 2-4 столові ложки води

начинка

  • 3 курячі яйця
  • 200 г рікотти
  • 50 г тертого пармезану
  • 500 р гарбуза
  • 100 г шпинату
  • 100 г жирних вершків
  • сіль і перець — за смаком

Спосіб приготування:

  1. злегка розтоплене масло, яйце і борошно гарненько перемішуємо, додаючи трохи води в залежності від консистенції. Вимішуємо і формуємо кулю. Можна покласти тісто хвилин на 15 в холодильник. 
  2. пальцями розподіляємо тісто по круглій формі, включаючи стінки форми, злегка виходячи за краї, щоб потім сформувати симпатичний кантик. 
  3. злегка збиваємо ложкою рікотту, додаємо яйця і вершки і продовжуємо збивати. Додаємо пармезан і перемішуємо. 
  4. гарбуз ріжемо кубиками, перемішуємо зі шпинатом, солимо і перчимо до смаку. До речі, якщо ви використовуєте заморожений шпинат, попередньо розморозьте його, дайте стекти воді і відіжміть. 
  5. у форму викладіть гарбуз і шпинат, залите рікоттою з вершками. 
  6. випікайте 40 хвилин при температурі 170 градусів.

І ще…

Наостанок супершвидкий для когось гарнір, а для когось і цілу вечерю (правда, легкий). Кількість інгредієнтів залежить тільки від вашого смаку, точного рецепта тут немає.

Чистимо картоплю, моркву і гарбуз. Нарізаємо кубиками і викладаємо у форму для запікання. Солимо, додаємо оливкову олію і розмарин (хочете — свіжий, хочете — сушений). Випікаємо півгодини. Перед подачею поливаємо не надто рясно соусом песто. 

Приємного апетиту і веселого хеллоуїна!