Історія млинців бере початок в глибині століть. Невідомо, кому саме належить честь винаходу цього популярного блюда, але в кожній країні знайдеться добра сотня рецептів смачних млинчиків. З усього млинцевого різноманіття ми вибрали п’ять відмінних рецептів, які поповнять ваш кулінарний арсенал.
Французькі крепи
Найтонші ніжні крепи буквально тануть у роті. Млинці можна подавати з солодкими, ситними і солоними начинками. Один з найпопулярніших варіантів — знамениті креп сюзетт з апельсинами і лікером «куантро».
Інгредієнти:
- пшеничне борошно 80 г
- яйця 3 шт.
- молоко 350 мл
- сіль щіпка
- цукор 1-2 ч. Л.
- вершкове масло 60 г
Спосіб приготування:
- борошно просіяти в миску, додати цукор і сіль. Поступово влити молоко, розмішуючи масу. Додати яйця, розтоплене масло і збити до однорідності.
- добре розігріти сковороду і підсмажити дуже тонкі млинці. На кожен викласти начинку, згорнути в трубочку або трикутник і подавати. Приємного апетиту!
Голландські поферті
У голландії дуже популярні мініатюрні пишні млинці на дріжджах. Подаються зазвичай з топленим вершковим маслом і цукровою пудрою.
Інгредієнти:
- дріжджі сухі 1 ч. Л.
- борошно 200 г
- ванільний цукор 1 пакетик
- яйця 2 шт.
- цукор 1 ст. Л.
- сіль 1/2 ч. Л.
- молоко 250 мл
- цукрова пудра для прикраси
- вершкове масло для смаження
Спосіб приготування:
- змішати дріжджі, цукор і тепле молоко і дати постояти.
- в іншій мисці змішати яйця, ванільний цукор, сіль і борошно. Додати половину молочно-дріжджової суміші і добре перемішати. Додати другу половину суміші і ще раз акуратно перемішати. Накрити кришкою або плівкою і залишити відпочивати на одну годину.
- сковороду змастити вершковим маслом і розігріти на середньому вогні. Викладати тісто у вигляді маленьких оладок (не дуже тісно) і обсмажувати з двох сторін до рум’яної скоринки.
- готові поферті викласти на тарілку, щедро посипати цукровою пудрою і подавати. Приємного апетиту!
Марокканські мсемен
Листкові млинці, обсмажені на сухій сковороді, — улюблені ласощі марокканців. Начинка може бути солодкою або солоною — наприклад, дуже смачні мсемен з розсольним сиром і помідорами.
Інгредієнти:
- семоліна (або манна крупа) 350 г
- соняшникова олія 1 ст.
- вершкове масло 50 г
- вода 300 мл
- сіль 2 ч. Л.
- борошно 150 г
Спосіб приготування:
- у великій мисці змішати всі сухі інгредієнти. Додати 300 мл теплої води і замішувати тісто протягом десяти хвилин, поки воно не стане еластичним. Накрити плівкою і залишити відпочивати на 30 хвилин.
- розділити тісто на 15-20 частин. З кожної сформувати кулю.
- змастити соняшниковою олією робочу поверхню і розкачати кожну кулю в тонкий пласт.
- зверху тісто змастити вершковим маслом, посипати борошном і семоліною. Скласти кожен пласт конвертиком і трохи розтягнути.
- конвертики обсмажити на сухій сковороді з двох сторін до рум’яної скоринки. Загорнути начинку і подавати. Приємного апетиту!
Шведські рагмунк
Картопляні млинці рагмунк трохи нагадують деруни, але набагато тонше і ніжніше. Шведи люблять подавати їх зі смаженим беконом і брусничним джемом, але ви можете експериментувати і додавати інші начинки — наприклад, сир, зелень або гриби.
Інгредієнти:
- картопля 8 шт.
- яйця 2 шт.
- борошно 300 г
- молоко 700 мл
- масло вершкове для смаження
- сіль 1 ч. Л.
Спосіб приготування:
- у мисці змішати борошно, сіль і половину молока. Збити до утворення однорідної маси.
- додати в тісто яйця і перемішати. Влити молоко, що залишилося, знову перемішати і дати трохи постояти.
- картоплю очистити і натерти на крупній тертці. Додати в тісто і перемішати.
- розігріти сковороду з вершковим маслом і викласти ложкою невеликі тонкі оладки. Обсмажити з двох сторін до рум’яної скоринки. Повторити з рештою тестом, при необхідності додаючи в сковороду вершкове масло.
- готові млинці викласти на блюдо і подавати з будь-якими начинками. Приємного апетиту!
Американські панкейки
Пишні американські панкейки знайомі кожному з голлівудських фільмів. Ніжні і повітряні млинці відмінно поєднуються з будь-якими топінгами: горіхами, бананами, ягодами, шоколадом, джемами, медом, кленовим сиропом.
Інгредієнти:
- молоко 250 мл
- розтоплене вершкове масло 40 мл
- яйця 1 шт.
- цукор 4 ст. Л.
- розпушувач 1 ч. Л.
- сіль 1/4 ч. Л.
- борошно 170 г
Спосіб приготування:
- змішати в мисці молоко, яйця, цукор і тепле (не гаряче!) розтоплене масло. Збити віночком або виделкою.
- окремо змішати борошно, сіль і розпушувач. Просіяти в миску з молочно-яєчною сумішшю. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна маса без грудочок. Занадто довго заважати не потрібно, інакше млинці вийдуть не повітряними, а гумовими.
- добре розігріти суху сковороду.
- на кожен панкейк потрібно 2 ст.л. Тіста. Викласти млинці на сковороду, залишаючи невелику відстань між ними. Як тільки на поверхні панкейков з’являться бульбашки, перевернути їх на іншу сторону. Наше завдання-отримати ніжну скоринку, а не засмажену.
- готові панкейки викласти на тарілку гіркою, прикрасити улюбленими топінгами і подавати. Приємного чаювання!