Темпура: смачна страва за 20 хвилин + рецепти

13

Вважається, що темпура — досягнення японської кухні, проте саме слово прийшло до нас з португальської мови і в перекладі на російську означає «час». У португальських католицьких місіонерів цим словом позначалися ті дні під час посту, коли дозволялося вживати в їжу рибу, морепродукти і овочі. Згодом слово перекочувало з португальської мови в японську кухню і в наші дні стало дуже популярним.

Як приготувати темпуру?

Кляр, в який умочують рибу або овочі, готується дуже ретельно. Основа клярі-яйця, борошно і вода, проте кожен японець готує цю суміш по-своєму.

Професіонали стверджують, що найкраще використовувати крижану, а ще краще — газовану воду, щоб кляр був повітряним і хрустким. Рекомендують також замість яєць використовувати тільки жовтки. Що стосується борошна, то можливе поєднання декількох видів борошна, в тому числі пшеничного, рисового і кукурудзяного, а також крохмалю.

Додається в кляр за бажанням морська сіль, перець, каррі, гострий червоний перець, гірчичний порошок і розпушувач. У продажу є спеціальна борошняна суміш для темпури, яка спрощує цей процес.

В якому посуді краще готувати?

Для обсмажування використовують фритюрницю, каструлю або сковороду з високими бортами. Рослинна олія нагрівається до кипіння. Підготовлені шматочки умочуються в кляр і по черзі опускаються в киплячу олію. Для обсмажування овочів досить трьох хвилин до появи красивої хрусткої скоринки.

Обсмажувати рибу і морепродукти треба трохи довше, щоб морепродукти присмажилися, хоча самі японці вважають за краще, щоб риба залишалася напівсирою. Японці також вважають за краще використовувати для смаження кунжутне або рисове масло. Відразу після обсмажування шматочки необхідно викласти на паперовий рушник, щоб вбралося масло. Подають темпуру з морською капустою, васабі та іншими гострими соусами.

Швидкий переглядпроданосковорода висока excellence з металабыстрий переглядпроданосковорода excellence чорного кольору

Темпура з курячого філе

Інгредієнти:

  • куряча грудка 700 г
  • цукор 1 ч. Л.
  • імбир натертий 2 ч. Л.
  • часник 2 зубчики
  • гострий червоний перець на кінчику ножа
  • соєвий соус 3 ч. Л.
  • лимонний сік 2 ст. Л.
  • кунжутне масло для обсмажування 1 ст. Л.
  • яйця 3 шт.
  • молоко 100 мл
  • лід 40 г
  • борошно пшеничне 2 ст. Л.
  • борошно рисове 1 ст. Л.
  • темпурная панірувальна суміш 40-50 г

Спосіб приготування:

  • Філе промити, просушити, нарізати на шматочки, замаринувати і залишити під плівкою при кімнатній температурі на 20-30 хвилин.

  • Для маринаду змішати м’ясо з соєвим соусом, лимонним соком, цукром, імбиром, тертим часником, додати гострий червоний перець, дрібку солі.

  • Поки філе маринується, приготуйте кляр, для цього потрібно збити яйця з молоком, додати борошно, ретельно перемішати, щоб не було грудочок.

  • Мариновані шматочки вмочити в кляр, обваляти в панірувальній суміші і обсмажувати в кунжутному маслі на середньому вогні до готовності.

  • Подавати з зеленим листям салату.

Овочева темпура

Інгредієнти:

  • баклажан 1 шт.
  • солодка картопля 1 шт.
  • кабачки 2 шт.
  • цибуля молода 2-3 пір’їнка
  • соєвий соус 3 ст. Л.
  • кленовий сироп 2 ч. Л.
  • рисовий оцет 1 ч. Л.
  • крижана вода 1/2 склянки
  • сода 1/2 ч. Л.
  • кукурудзяний крохмаль 2 ст. Л.
  • рисове борошно 3 ст. Л.
  • пшеничне борошно 2 ст. Л.
  • кунжутне масло для фритюру 300 мл

Спосіб приготування:

  • Нарізати овочі довільно на шматочки.

  • Змішати крохмаль з рисовим борошном і содою.

  • У глибокій чаші перемішати соєвий соус, рисовий оцет, кленовий сироп і крижану газовану воду, потім поступово додати крохмально-рисову суміш і замісити рідке тісто, як на млинці.

  • Влити масло в каструлю для смаження і нагріти до 170-180 °c.

  • Пшеничне борошно насипати в плоску тарілку.

  • Овочі спочатку обваляти в борошні, потім вмочити в темпурное тісто і опустити в киплячу олію приблизно на три хвилини. Спочатку шматочки опускаються на дно каструлі, а потім у міру приготування піднімаються.

  • Готові овочі викласти на паперовий рушник для видалення зайвого масла.

  • Подавати з соусом (майонез, васабі та ін.)

Темпура з креветок

Інгредієнти:

  • креветки очищені 400 г
  • яйце 1 шт.
  • крижана вода 1 склянка
  • борошно кукурудзяне 2 ст. Л.
  • борошно пшеничне 1 ст. Л.
  • лимон 1 часточка
  • гострий червоний перець щіпка
  • соєвий соус для подачі
  • масло кунжутне 300 мл

Спосіб приготування:

  • Збити яйце, змішати з крижаною водою, поступово підмішати кукурудзяну і пшеничне борошно до консистенції рідкої сметани, ретельно розмішати грудочки, додати гострий перець.

  • Вмочити креветки в темпурний кляр і опустити в киплячу олію на 3-4 хвилини.

  • Викласти на паперовий рушник, щоб промокнути масло.

  • Прикрасити часточкою лимона при подачі.