Теріякі: що потрібно знати про знаменитий японський соус + 3 класних рецепта

30

Соус теріякі-це культовий соус японської кухні. Його додають в величезну кількість місцевих страв. І теріякі, поза всякими сумнівами, додає їм родзинку. 

Сьогодні цей соус відомий далеко за межами японії. У нашій країні його дуже люблять і активно використовують в кулінарних експериментах. І це цілком зрозуміло, адже теріякі відрізняється неповторним і незабутнім смаком. 

Разом з кулінарною академією heinz розбираємося, в чому секрет популярності універсального соусу теріякі, і ділимося класними рецептами страв, які обов’язково потрібно спробувати. 

Трохи історії

Соус теріякі відомий кулінарному світу більше двох тисячоліть. Одного разу в невеликому японському селі нода дві сім’ї заснували міні-фабрику з виробництва смачних соусів, які могли б прикрасити і урізноманітнити будь-яку страву. Їх соуси стали настільки популярними, що прославилися у всьому світі. 

Сьогодні багато хто вважає, що теріякі — це не просто соус, а ціла філософія приготування їжі. Він широко відомий в самих різних точках земної кулі. Гурмани обожнюють цей соус, тому що він надає стравам неповторний смак. 

До речі, «тері» в перекладі з японської означає «блищати», а «ярі» — «смажити». Багато в чому це пов’язано зі способом приготування більшості страв: японці обсмажують інгредієнти в соусі теріякі до появи апетитного блиску. 

Про склад

Соус теріякі обожнює кожна японська сім’я. Сьогодні все стало набагато простіше — цей соус можна придбати в будь-якому магазині. І його смак буде дійсно класним. Але буває і так, що в родині від минулих поколінь залишився унікальний рецепт теріякі, за яким соус готують вже багато поколінь. 

Традиційні інгредієнти для приготування теріякі-соєвий соус, цукор, імбир і рисове вино мірін. Саме мірін відповідає за неповторний аромат соєвого соусу. 

Якщо ви хочете мати в своєму арсеналі традиційний соус теріякі, радимо звернутися за допомогою до професіоналів. Наприклад, соус heinz» теріякі » виготовлений за оригінальним рецептом і відрізняється дивовижним смаком і ароматом. 

Корисні властивості

Мало хто знає, але соус теріякі досить корисний. Його регулярне вживання покращує роботу травної системи, стимулює апетит, нормалізує тиск, заспокоює нервову систему і знімає напругу і симптоми втоми. Засумували? з’їжте лосось під соусом теріякі, і життя знову засяє яскравими фарбами. 

Цікаво, але соус теріякі популярний серед адептів правильного харчування і здорового способу життя. Справа в тому, що японський соус малокалорійний і з легкістю прикрасить легку, але одночасно поживну їжу.  

Застосування в кулінарії

Смак і аромат теріякі не дають спокою гурманам по всьому світу.  соус відрізняється всією палітрою смакових відтінків. Його солодкуватий смак з ненав’язливою кислинкою і густа, тягуча консистенція приємно обволікають кожен шматочок страви і підносять на вершину гастрономічного блаженства.  

Що стосується можливостей гастрономічного застосування цього соусу, то їх безліч. Соус теріякі ідеально доповнить м’ясо, птицю, рибу — особливо лосось — і морепродукти, прикрасить овочеві і не тільки салати, вдало впишеться в складносурядні закуски. Якщо ви любите копчені страви, то теріякі допоможе посилити» підкопчений » смак. Традиційно соус прекрасно » йде » зі стравами, приготованими на грилі. 

Часто на основі соусу теріякі готують якусь цікаву і оригінальну заправку для салатів. Доповнити або перетворити смак популярного соусу можна, наприклад, за рахунок незвичайних спецій і фруктів.

Обов’язково подавайте додаткову кількість соусу до столу, якщо у вас вечеря в японському стилі. Теріякі просто необхідний для суші і локшини. 

Смачні рецепти з соусом heinz «теріякі»

На сайті кулінарної академії heinz зібрана апетитна колекція класних рецептів на всі випадки життя. Є серед них і страви японської кухні, в які в обов’язковому порядку всі імениті шефи додають соус теріякі. Ділимося найкрутішими рецептами, в складі яких є японський соус. 

Рис з яйцем і овочами

Немає часу на складносурядну вечерю, але при цьому хочеться чогось смачного? приготуйте звичайний рис з овочами, але подайте його до столу незвичайним способом. Невелика кількість соусу heinz «теріякі» помітно перетворить блюдо і додасть йому неповторні азіатські нотки. 

Інгредієнти:

  • відварений рис 150 г
  • солодкий перець 20 г
  • цвітна капуста 20 г
  • цукіні 20 г
  • морква 40 г
  • яйця 1 шт.
  • часник 3 г
  • імбир 3 г
  • зелена цибуля 5 г
  • соус heinz «теріякі» 1 ст. Л.
  • насіння кунжуту за смаком

Спосіб приготування:

  1. розігрійте сковороду і налийте в неї рослинне масло. Покладіть в сковороду одночасно часник і імбир, а також порізані овочі. Обсмажте на максимальному вогні 1 хвилину. Зніміть зі сковороди. 
  2. налийте в ту ж сковороду масло і розжарити її. Розбийте в сковороду яйце і розділіть його лопаткою на дрібні шматочки. 
  3. додайте в сковороду овочі, відварений попередньо рис, заправте все соусом heinz «теріякі».
  4. подавайте до столу, прикрасивши рубаним зеленою цибулею і насінням кунжуту. 

Шашлик з курячих сердечок

Хто сказав, що соус теріякі поєднується виключно з рибними стравами? це неправда. Переконатися в зворотному ви можете особисто, приготувавши смачний шашлик з курячих сердечок. Смак цього дивовижного страви нікого не залишить байдужим. 

Інгредієнти:

  • курячі сердчки 200 г
  • сік лимона 20 г
  • часник 1 зубчик
  • ріпчаста цибуля 150 г
  • сіль 50 г
  • рослинна олія за смаком
  • соус heinz «теріякі» 1,5 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. промийте і почистіть курячі сердечка. 
  2. почистіть часник, довільно наріжте ріпчасту цибулю і змішайте все з соусом heinz «теріякі», соком лимона, перцем і сіллю. За бажанням можете додати суміш спецій. 
  3. залийте курячі сердечка отриманим маринадом і залиште на 2-3 години. Зручно маринувати у вакуумному пакеті. Якщо такого немає, візьміть пакет з замком «зіп-лок». Замість нього можна взяти звичайну глибокий посуд, але в такому випадку кожні 30-40 хвилин відкривайте її і перемішуйте сердечка, щоб вони рівномірно замаринувалися.
  4. сильно розігрійте сковороду і обсмажте сердечка до золотої скоринки по 30 секунд з двох сторін. 
  5. відправте сердечка в попередньо розігріту до 180 градусів духову шафу на 2-4 хвилини. Кожну хвилину потрібно відкривати духовку і трохи глазурувати сердечка маринадом або соусом heinz «теріякі». 
  6. подавайте блюдо до столу. 

Тартар з сьомги

Сьомгою під соусом теріякі нікого не здивуєш, але це таке смачне поєднання, що відмовлятися від нього теж не хочеться. Спробуйте урізноманітнити свої смаки і приготуйте тартар з сьомги. Нетривіальна подача і абсолютно новий смак звичної риби вас приємно здивують. У заправку для тартару обов’язково додайте соус heinz»теріякі».

Інгредієнти:

  • філе лосося 120 г
  • ріпчаста цибуля 20 г
  • каперси 20 г
  • сік і цедра лимона за смаком
  • мелений перець чилі за смаком
  • мелений коріандр за смаком
  • цукор за смаком
  • сіль за смаком
  • лимонний перець за смаком
  • соус heinz «теріякі» 1 ст. Л.
  • соус heinz «барбекю» за смаком

Спосіб приготування:

  1. на ніч покладіть рибу на мороз. 
  2. приготуйте заправку з соку, цедри лимона, соусу heinz «теріякі» і спецій.
  3. дрібними кубиками наріжте філе сьомги, ріпчасту цибулю і каперси. 
  4. змішайте всі інгредієнти і заправте приготовленої раніше цитрусової заправкою. 
  5. дайте промаринуватися пару хвилин і подавайте з крутонами або грінками.