Топ-5 продуктів, що містять йод

80

Йод — життєво важливий мікроелемент, без якого порушуються практично всі обмінні процеси в організмі. основна функція йоду-участь в синтезі гормонів щитовидної залози. ці гормони регулюють функції нервової системи, імунної, серцево-судинної, кістково-м’язової, органів травлення, а також репродуктивну функцію. більше половини населення нашої країни в тій чи іншій мірі страждає від нестачі йоду — середньостатистичне споживання йоду росіянами становить 40-80 мкг на добу, що в 2-3 рази менше фізіологічних потреб організму.

Як визначити добову норму йоду?

В організмі йод не накопичується, тому сезонна профілактика у вигляді вживання йодовмісних продуктів або препаратів протягом 1-2 місяців неефективна. йод повинен надходити в організм з їжею щодня. потреба в йоді залежить від віку і фізіологічного стану організму. добова норма варіюється від 90 до 250 мкг. найвища потреба 250 мкг — у вагітних і годуючих жінок. трохи менша потреба — 150 мкг у дорослих і підлітків старше 12 років. школярам 7-12 років необхідно 120 мкг на добу. дітям до 7 років-90 мкг на добу.

Як заповнити дефіцит йоду?

Для заповнення дефіциту мікроелементів часто застосовують лікарські препарати і бади. однак не можна забувати про те, що безконтрольний прийом таких препаратів може привести до надлишку мікроелементів в організмі, який не менш шкідливий, ніж їх недолік. брак йоду потрібно компенсувати харчовими продуктами, багатими цим мікроелементом.

Список продуктів з високим вмістом йоду:

Йодована сіль

Вживання в їжу йодованої солі — найпростіший і доступний спосіб заповнити нестачу йоду в організмі. в одному грамі йодованої солі-40 мкг йоду. вживаючи в їжу п’ять грамів солі на добу, ви забезпечуєте щоденну норму.

Морська капуста

Головним джерелом йоду є морські водорості (бурі морські водорості, морська капуста або ламінарія). 20-50 г морської капусти забезпечує добову норму споживання даного мікроелемента. вміст йоду в морській капусті коливається від 100 до 700 мкг в 100 г і залежить від часу збору і виду водорості. 

Морська риба і морепродукти

Тріска, пікша, минтай, хек, камбала, оселедець, кальмари, креветки, устриці — найбагатші джерела йоду. вміст мікроелемента в 100 г знаходиться в межах 60-400 мкг і також залежить від виду і способу приготування.

Овочі, фрукти і ягоди

Вміст йоду в рослинних продуктах не настільки велике, але за умови достатнього щоденного споживання вони також забезпечують заповнення певного недоліку йоду. особливо багаті йодом: буряк, редька, спаржа, морква, квасоля, шпинат, цибуля, хурма, фейхоа, чорна смородина, слива, яблука, полуниця, маракуйя, черешня, чорнослив. 

Горіхи

Кедрові і волоські горіхи за вмістом йоду істотно перевершують більшість продуктів рослинного походження. регулярне вживання горіхів-хороший спосіб профілактики йододефіциту.