Секрет затишного осіннього вечора-це теплий плед, ароматний чай і смачний десерт. Topten food зробив добірку з п’яти дивовижних ласощів, які зігріють душу і піднімуть настрій, незважаючи на дощ і сльота за вікном.
Гарбузовий чізкейк з солоною карамеллю
Інгредієнти:
- для скоринки:
- цукрове печиво 230 г
- вершкове масло 1/2 чашки
- для чізкейку:
- кешью 300 г
- гарбуз очищений 225 г
- цукор 1/4 ст.
- молоко 1/2 чашки
- кленовий сироп або мед 1/2 чашки
- вершкове масло 1/2 чашки
- лимонний сік 2 ст. Л.
- ванілін щіпка
- для карамелі:
- коричневий цукор 1 чашка
- масло вершкове 1/4 ст.
- молоко або нежирні вершки 1/2 чашки
- сіль морська 1 ч. Л.
- будь-які горіхи для прикраси жменю
Спосіб приготування:
- гарбуз нарізати шматками і запекти в духовці при 200°c до м’якості. Подрібнити в блендері до стану пюре.
- печиво подрібнити блендером і змішати в мисці з 1/2 чашки розтопленого масла.
- викласти тісто у форму для випічки (дно можна застелити пергаментним папером) і сформувати скоринку майбутнього чізкейку, рівномірно розподіливши тісто по дну і бортах. Прибрати форму з тестом в морозильну камеру на 15 хвилин.
- кешью замочити в окропі на 15 хвилин і злити воду.
- у каструлю додати гарбузове пюре і цукор і нагрівати на середньому вогні, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться.
- вилити гаряче пюре в блендер, додати молоко, кленовий сироп, 1/2 чашки розтопленого масла, лимонний сік, щіпку ваніліну і кешью. Добре подрібнити до однорідного стану.
- форму з скоринкою дістати з морозильної камери і заповнити начинкою. Відправити в холодильник ще на 4-6 годин.
- коли чізкейк застигне, дістаньте його з холодильника і приготуйте карамель. У каструлю додайте коричневий цукор, вершкове масло, молоко, ванілін і сіль. Доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Зменшіть вогонь і варіть кілька хвилин, продовжуючи помішувати, поки карамель не загусне. Зніміть з вогню і остудіть.
- полийте чізкейк остигнула карамеллю і прикрасьте горіхами. Насолоджуйтесь!
Яблучний штрудель
Інгредієнти:
- борошно 250 г
- яйця 2 шт.
- рослинна олія 3 ст. Л.
- сіль щіпка
- яблука (міцні) 8 шт.
- вершкове масло 100 г
- родзинки 80 г
- мигдаль 70 г
- цукор 50 г
- лимон 1/2 шт.
- молоко 2 ст. Л.
- подрібнене печиво або панірувальні сухарі 30 г
- кориця мелена 1/4 ч. Л.
Спосіб приготування:
- духовку розігріти до 220°с.
- просіяти борошно в миску і зробити в ній поглиблення. Влити 1 ст.л. Рослинного масла, 100 мл теплої води, додати одне яйце, дрібку солі і замісити тісто.
- розділити тісто на дві частини. В одну додати ще 1 ст.л. Рослинного масла, з’єднати з другою частиною і знову вимісити.
- сформувати з тіста кулю, полити маслом, що залишилося, накрити мискою і залишити на півгодини.
- вичавити сік з половини лимона.
- з яблук видалити серцевину, нарізати їх часточками і скропити лимонним соком.
- мигдаль порубати ножем. Ізюм обдати окропом.
- розстелити на столі великий бавовняний рушник і посипати його борошном. Розкачати на рушник тісто тонким шаром. Змастити тісто розм’якшеним вершковим маслом і присипати сухарями або печивом, залишивши з одного краю смужку шириною 10 см.
- цукор змішати з корицею.
- викласти на тісто яблука, родзинки і мигдаль, посипати цукром з корицею і покласти зверху кілька шматочків вершкового масла.
- у миску додати жовток другого яйця і молоко і добре збити. Цією сумішшю змастити неприсипану смужку тіста. За допомогою рушника згорнути тісто в рулет.
- деко змастити маслом і присипати борошном. Укласти на нього штрудель швом вниз. Змастити верх сумішшю жовтка і молока.
- відправити штрудель в духовку і випікати 40 хвилин. В процесі ще пару раз змастити верх яєчно-молочною сумішшю.
- готовий штрудель вийняти з духовки, остудити десять хвилин, нарізати на порційні шматки і подавати з кулькою морозива. Приємного апетиту!
Французький грушевий пиріг
Інгредієнти:
- вершкове масло 1/2 чашки
- цукор 1 чашка
- яйця 2 шт.
- ванілін щіпка
- борошно 1,5 чашки
- сода 1 ч. Л.
- сіль 1/4 ч. Л.
- сметана 1/2 ст.
- груші стиглі 3 шт.
- для прикраси:
- мигдаль
- цукрова пудра
Спосіб приготування:
- духовку розігріти до 180ºc. Форму для випічки змастити маслом.
- груші помити і розрізати навпіл. Видалити серцевину і живці. Нарізати груші тонкими скибочками.
- викласти дно форми скибочками груш.
- збити міксером розм’якшене вершкове масло і цукор протягом п’яти хвилин. По одному додати яйця, кожен раз добре збиваючи суміш. Додати ванілін і перемішати.
- у мисці змішати борошно, соду і сіль. Поступово всипати суміш у збиті яйця, збиваючи після кожного додавання. Додати сметану і ще раз все збити.
- вилити тісто у форму поверх шару з груш. Випікати в розігрітій духовці 35-40 хвилин.
- готовий пиріг вийняти з духовки і остудити протягом десяти хвилин. Посипати цукровою пудрою і пелюстками мигдалю і подавати. Можна додатково прикрасити пиріг кулькою морозива. Приємного чаювання!
Печені яблука з медом і корицею
Інгредієнти:
- великі яблука 4 шт.
- мед 1/4 ст.
- будь-які горіхи 1/4 чашки
- родзинки 2 ст. Л.
- кориця мелена 1/2 ч. Л.
Спосіб приготування:
- духовку розігріти до 180 ºc.
- яблука вимити, зрізати верхню частину і акуратно ножем або чайною ложкою видалити серцевину.
- родзинки ошпарити окропом. Горіхи порубати ножем. Змішати в мисці мед, горіхи, родзинки і корицю.
- начинити яблука цією сумішшю, помістити на деко, застелене пергаментним папером або силіконовим килимком. Випікати 30 хвилин.
- вийняти яблука з духовки, остудити 10-15 хвилин і подавати. Приємного апетиту!
Сливовий крамбл
Інгредієнти:
- борошно 150 г
- сливи 10 шт.
- масло вершкове 120 г
- цукор 4 ст. Л.
- сіль 1/4 ч. Л.
Спосіб приготування:
- духовку розігріти до 180°с.
- охолоджене вершкове масло нарізати кубиками і з’єднати в мисці з борошном, 2 ст. Л. Цукру і сіллю. Розтерти руками в крихту.
- сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. Розрізати сливи на четвертинки і змішати з цукром, що залишився.
- викласти сливи в формочки для кексів або в одну велику форму. Зверху розподілити борошняну суміш.
- випікати 25-30 хвилин. Готовий крамбл подавати теплим, можна з кулькою морозива. Приємного чаювання!