Топ-5 найсмачніших осінніх десертів

35

Секрет затишного осіннього вечора-це теплий плед, ароматний чай і смачний десерт. topten food зробив добірку з п’яти дивовижних ласощів, які зігріють душу і піднімуть настрій, незважаючи на дощ і сльота за вікном.

Гарбузовий чізкейк з солоною карамеллю

Інгредієнти:

  • для скоринки:
  • цукрове печиво 230 г
  • вершкове масло 1/2 чашки
  • для чізкейку:
  • кешью 300 г
  • гарбуз очищений 225 г
  • цукор 1/4 ст.
  • молоко 1/2 чашки
  • кленовий сироп або мед 1/2 чашки
  • вершкове масло 1/2 чашки
  • лимонний сік 2 ст. л.
  • ванілін щіпка
  • для карамелі:
  • коричневий цукор 1 чашка
  • масло вершкове 1/4 ст.
  • молоко або нежирні вершки 1/2 чашки
  • сіль морська 1 ч. л.
  • будь-які горіхи для прикраси жменю

Спосіб приготування:

  1. гарбуз нарізати шматками і запекти в духовці при 200°c до м’якості. подрібнити в блендері до стану пюре.
  2. печиво подрібнити блендером і змішати в мисці з 1/2 чашки розтопленого масла.
  3. викласти тісто у форму для випічки (дно можна застелити пергаментним папером) і сформувати скоринку майбутнього чізкейку, рівномірно розподіливши тісто по дну і бортах. прибрати форму з тестом в морозильну камеру на 15 хвилин.
  4. кешью замочити в окропі на 15 хвилин і злити воду.
  5. у каструлю додати гарбузове пюре і цукор і нагрівати на середньому вогні, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться. 
  6. вилити гаряче пюре в блендер, додати молоко, кленовий сироп, 1/2 чашки розтопленого масла, лимонний сік, щіпку ваніліну і кешью. добре подрібнити до однорідного стану.
  7. форму з скоринкою дістати з морозильної камери і заповнити начинкою. відправити в холодильник ще на 4-6 годин.
  8. коли чізкейк застигне, дістаньте його з холодильника і приготуйте карамель. у каструлю додайте коричневий цукор, вершкове масло, молоко, ванілін і сіль. доведіть до кипіння, постійно помішуючи. зменшіть вогонь і варіть кілька хвилин, продовжуючи помішувати, поки карамель не загусне. зніміть з вогню і остудіть. 
  9. полийте чізкейк остигнула карамеллю і прикрасьте горіхами. насолоджуйтесь!

Яблучний штрудель

Інгредієнти:

  • борошно 250 г
  • яйця 2 шт.
  • рослинна олія 3 ст. л.
  • сіль щіпка
  • яблука (міцні) 8 шт.
  • вершкове масло 100 г
  • родзинки 80 г
  • мигдаль 70 г
  • цукор 50 г
  • лимон 1/2 шт.
  • молоко 2 ст. л.
  • подрібнене печиво або панірувальні сухарі 30 г
  • кориця мелена 1/4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. духовку розігріти до 220°с.
  2. просіяти борошно в миску і зробити в ній поглиблення. влити 1 ст.л. рослинного масла, 100 мл теплої води, додати одне яйце, дрібку солі і замісити тісто.
  3. розділити тісто на дві частини. в одну додати ще 1 ст.л. рослинного масла, з’єднати з другою частиною і знову вимісити.
  4. сформувати з тіста кулю, полити маслом, що залишилося, накрити мискою і залишити на півгодини.
  5. вичавити сік з половини лимона.
  6. з яблук видалити серцевину, нарізати їх часточками і скропити лимонним соком.
  7. мигдаль порубати ножем. ізюм обдати окропом. 
  8. розстелити на столі великий бавовняний рушник і посипати його борошном. розкачати на рушник тісто тонким шаром. змастити тісто розм’якшеним вершковим маслом і присипати сухарями або печивом, залишивши з одного краю смужку шириною 10 см.
  9. цукор змішати з корицею. 
  10. викласти на тісто яблука, родзинки і мигдаль, посипати цукром з корицею і покласти зверху кілька шматочків вершкового масла.
  11. у миску додати жовток другого яйця і молоко і добре збити. цією сумішшю змастити неприсипану смужку тіста. за допомогою рушника згорнути тісто в рулет.
  12. деко змастити маслом і присипати борошном. укласти на нього штрудель швом вниз. змастити верх сумішшю жовтка і молока.
  13. відправити штрудель в духовку і випікати 40 хвилин. в процесі ще пару раз змастити верх яєчно-молочною сумішшю.
  14. готовий штрудель вийняти з духовки, остудити десять хвилин, нарізати на порційні шматки і подавати з кулькою морозива. приємного апетиту!

Французький грушевий пиріг

Інгредієнти:

  • вершкове масло 1/2 чашки
  • цукор 1 чашка
  • яйця 2 шт.
  • ванілін щіпка
  • борошно 1,5 чашки
  • сода 1 ч. л.
  • сіль 1/4 ч. л.
  • сметана 1/2 ст.
  • груші стиглі 3 шт.
  • для прикраси:
  • мигдаль
  • цукрова пудра

Спосіб приготування:

  1. духовку розігріти до 180ºc. форму для випічки змастити маслом.
  2. груші помити і розрізати навпіл. видалити серцевину і живці. нарізати груші тонкими скибочками.
  3. викласти дно форми скибочками груш.
  4. збити міксером розм’якшене вершкове масло і цукор протягом п’яти хвилин. по одному додати яйця, кожен раз добре збиваючи суміш. додати ванілін і перемішати.
  5. у мисці змішати борошно, соду і сіль. поступово всипати суміш у збиті яйця, збиваючи після кожного додавання. додати сметану і ще раз все збити.
  6. вилити тісто у форму поверх шару з груш. випікати в розігрітій духовці 35-40 хвилин.
  7. готовий пиріг вийняти з духовки і остудити протягом десяти хвилин. посипати цукровою пудрою і пелюстками мигдалю і подавати. можна додатково прикрасити пиріг кулькою морозива. приємного чаювання!

Печені яблука з медом і корицею

Інгредієнти:

  • великі яблука 4 шт.
  • мед 1/4 ст.
  • будь-які горіхи 1/4 чашки
  • родзинки 2 ст. л.
  • кориця мелена 1/2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. духовку розігріти до 180 ºc.
  2. яблука вимити, зрізати верхню частину і акуратно ножем або чайною ложкою видалити серцевину.
  3. родзинки ошпарити окропом. горіхи порубати ножем. змішати в мисці мед, горіхи, родзинки і корицю.
  4. начинити яблука цією сумішшю, помістити на деко, застелене пергаментним папером або силіконовим килимком. випікати 30 хвилин.
  5. вийняти яблука з духовки, остудити 10-15 хвилин і подавати. приємного апетиту!

Сливовий крамбл

Інгредієнти:

  • борошно 150 г
  • сливи 10 шт.
  • масло вершкове 120 г
  • цукор 4 ст. л.
  • сіль 1/4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. духовку розігріти до 180°с.
  2. охолоджене вершкове масло нарізати кубиками і з’єднати в мисці з борошном, 2 ст. л. цукру і сіллю. розтерти руками в крихту.
  3. сливи вимити, розрізати навпіл і видалити кісточки. розрізати сливи на четвертинки і змішати з цукром, що залишився.
  4. викласти сливи в формочки для кексів або в одну велику форму. зверху розподілити борошняну суміш.
  5. випікати 25-30 хвилин. готовий крамбл подавати теплим, можна з кулькою морозива. приємного чаювання!