Три секрети, як змусити мозок швидше відчувати ситість

17

Апетит контролюється областю мозку — гіпоталамусом. Гормони інсулін і лептин, вміст яких підвищується після їжі, впливають на гіпоталамус, і він пригнічує апетит. Однак є й інший шлях регулювання апетиту без участі гормонів — через смакові рецептори. Це можливо завдяки мозковим клітинам таніцитам, що вистилає дно третього шлуночка в мозку. Таніцити отримують інформацію про їжу через рецептори на мові і передають сигнали в гіпоталамус по своїх довгих відростках. Так які ж продукти можуть змусити мозок швидше відчувати ситість?

З високим вмістом амінокислот аргінін і лізин

Під час дослідження уорікського університету (великобританія) вчені додали в підсвічені клітини мозку концентровані амінокислоти. Найсильнішу і швидку реакцію таніцитів забезпечили дві незамінні амінокислоти-лізин і аргінін. У найкоротший термін, всього за 30 секунд, таніцити визначили ці амінокислоти і передали інформацію в гіпоталамус.

Коли ви споживаєте їжу, багату аргініном і лізином, рецептори смаку умамі (смак високобілкових речовин, що виділяється в самостійний, п’ятий смак в китаї, японії та інших країнах далекого сходу) на смакових сосочках мови відзначають їх присутність і передають повідомлення в мозок. Там на них реагують таніцити, подають сигнали в гіпоталамус, і апетит знижується. Знаючи це, легко можна пояснити, чому люди на високобілкових дієтах відчувають голод рідше і не переїдають навіть без обмежень по калоріях.

Аргінін і лізин у великій кількості містяться в м’ясі та рибі: яловичині, свинині, курці, індичці, печінці, скумбрії, тунці, лососі. Також незамінні амінокислоти містяться в рослинній їжі: сочевиці, паростках пшениці, авокадо. Якщо ви прагнете знизити апетит і споживати менше калорій, спробуйте включати ці продукти в кожен прийом їжі.

З діаметрально протилежними смаками

Якщо з’єднати контрастні смаки в одному прийомі їжі, то це дозволить задіяти максимальну кількість рецепторів і швидше викликати сигнал про насичення. щоб перевірити цей спосіб контролю апетиту, умовно розділіть свою звичну порцію на кілька частин. Тепер наповніть кожну частину різними продуктами, наприклад, м’ясом або рибою з натуральними спеціями, овочами, кашею. Можна використовувати в якості приправи домашній кисло-солодкий соус, який також добре попрацює з вашими смаковими рецепторами.

Люди, які їдять за один прийом їжі невеликі порції різних продуктів, насичуються меншою кількістю їжі. Тільки знайте міру і кладіть в тарілку кожного продукту по парі ложок. 3-4 види продуктів буде цілком достатньо, щоб побалувати свої смакові рецептори і приборкати апетит.

Підвищують рівень серотоніну

Серотонін — це нейромедіатор, який бере участь в передачі сигналів від однієї ділянки мозку в інший. Коли людина наїдається, у нього виділяється цей гормон, який викликає розслабленість, спокій і умиротворення. Кажуть же, що сита людина негайно стає добрим. Це пряме свідчення, що почав діяти серотонін. Цим же пояснюється і прагнення багатьох людей заїдати стрес: під впливом серотоніну все переноситься набагато легше. Чим раніше серотонін виділиться в кров, тим швидше ми відчуємо насичення і задоволення від їжі. Але, що цікаво, вироблення серотоніну безпосередньо залежить від того, що ми їмо.

Продукти, які сприяють виробленню цього гормону, містять триптофан-амінокислоту, яка є будівельним матеріалом для виробництва серотоніну. Їжа з великим вмістом триптофану допомагає швидше підвищити рівень серотоніну в крові і стимулює подачу сигналу про насичення. До такої їжі відносяться молочні продукти, горіхи, м’ясо птиці, спаржа, сочевиця, турецький горох, квасоля, кабачки, батат, листові овочі, яблука, персики, банани, артишок, авокадо. У невеликих кількостях відмінно працює і чорний шоколад. Він містить антиоксидант під назвою ресвератрол-речовина, здатна підвищувати рівень ендорфіну і серотоніну.

Також підвищити рівень серотоніну в крові здатна улюблена вами їжа. Адже якщо ви отримуєте справжнє задоволення від їжі, то ваш організм виробляє потрібні гормони, які намагаються контролювати ваш апетит. Це і є причиною, чому багато дієтологів і консультанти з харчування, які закінчили курси з дієтології, завжди радять їсти собі на втіху і не забувати отримувати насолоду від їжі.