У чому тут сіль: переваги і недоліки найпопулярнішої спеції

34

Смак солі — один з «базових» смаків, який добре знайомий кожній людині. Ця харчова добавка настільки міцно увійшла в наш раціон, що без неї їжа здається прісною і позбавленою смаку. За рік ми з’їдаємо близько 5 кілограмів солі — потреба в цій спеції обумовлена людською фізіологією, але часто захоплення солоним перетворюється на справжню шкідливу звичку, змушуючи нас споживати її в набагато більших кількостях, ніж це необхідно.у новому огляді ми зважимо всі «за» і «проти» включення солі в раціон харчування, а також постараємося відповісти на популярне питання — чи так необхідно відмовлятися від солі заради користі для здоров’я?

Сама сіль

Незважаючи на те що будь-яка сіль має одне походження, різноманітність її видів вражає: ви можете придбати для своєї кухні гімалайську сіль, ароматизовану, чорну, рожеву і навіть копчену.кухонна сіль-сіль натрію-міститься в масі продуктів. Її перевага-низька ціна, її характерна ознака-чистий солоний смак без всяких сторонніх домішок. Ми можемо навіть не солити наші страви, але при цьому абсолютно непомітно для себе «добирати» таку сіль з інших джерел: різних приправ, соєвих соусів, м’яса, сиру, горіхів, томатного соку, готових перекусів і особливо фаст-фуду.широкий асортимент багатих натрієм продуктів змушує нас споживати сіль буквально в необмеженій кількості — саме ця безконтрольна залежність від усього солоного найбільше шкодить нашому організму (точно так же, як шкодить нам надмірне вживання алкоголю або любов до солодкого).

Натрій і калій

Для того щоб говорити про користь або шкоду солі для нашого здоров’я, потрібно розібратися в її біологічній ролі.кухонна сіль, вона ж-хлорид натрію, бере участь в різних процесах життєдіяльності людини. Натрій бере безпосередню участь в передачі нервових імпульсів, розподілі рідин в організмі і роботі м’язових волокон. Кожен раз, коли ми потіємо від високої температури або при інтенсивних фізичних навантаженнях, наш організм втрачає цей мікроелемент, а ми відчуваємо почуття слабкості і навіть запаморочення.антипод натрію-калій, такий же важливий учасник основних процесів обміну. Якщо сіль затримує воду в організмі, то калій виводить її: таким чином, чим більше ми споживаємо натрію, тим більше нам потрібно калію, щоб вивести надлишки солі з організму.правильне співвідношення натрію і калію в організмі нормалізує водний і кислотно-лужний баланс, підтримує здорову роботу серцево-судинної системи і процеси білкового, жирового і вуглеводного обмінів. Для того щоб не переборщити з солоним, необхідно включити в свій раціон продукти, багаті калієм, а також пити достатню кількість води.

Дефіцит солі

Багато трепетно стежать за своїм харчуванням люди, начитавшись про шкоду солі, прагнуть повністю виключити її з раціону. На жаль, ця тактика з самого початку приречена на провал: сіль життєво необхідна будь-якій людині для нормального функціонування організму.

Відмовляючись від солі, ви прирікаєте себе на проблеми з травною системою, постійне зневоднення, швидке вимивання з організму різних корисних мікроелементів, а також неприємне відчуття слабкості і запаморочення. спортсмени після виснажливих тренувань в першу чергу прагнуть відновити водно-сольовий баланс-тобто, заповнити все, що вони тільки що у великих кількостях втратили. Ізотоніки, що містять мінеральні солі, солона мінеральна вода і різні регідрони дозволяють спортсменам уникнути таких неприємних фізіологічних ефектів від дефіциту солі, як різкий занепад сил, відчуття сухості в роті і загальне погіршення самопочуття.

Зловживання солоним

«пересіл» шкідливий для нас точно так же, як і дефіцит натрію. Любителі зловживати солоним часто страждають від набряків, викликаних затримкою рідини в організмі. Порушення роботи нирок, печінки і серцево-судинної системи — інші побічні ефекти надмірного вживання солі.намагайтеся дотримуватися розумний баланс в продуктах, що містять натрій і калій. для того щоб позбутися від надлишків натрію в раціоні, нашому буде потрібно дуже багато калію і води. Тому краще не доводити ситуацію до критичного стану і стежити за кількістю солі, яку ви споживаєте.добова норма натрію для дорослої людини, що не піддається високим фізичним навантаженням, становить близько 15 грамів кухонної солі. Якщо ви не в захваті від того, що просте додавання солі в готові страви перетвориться в суцільні обмеження і підрахунки, спробуйте урізноманітнити свій раціон іншими продуктами, що містять натрій: це можуть бути, наприклад, помідори, морська капуста, риба, сири, селера.

Здорове харчування

Отже, ми з’ясували, що сіль не тільки не небезпечна, а навпаки, абсолютно необхідна для життєдіяльності людини і нормальної роботи обмінних процесів організму. Єдина складність, незмінно виникає на шляху до здорового харчування — питання кількості.намагайтеся дотримуватися універсального золотого правила»все добре в міру». Не змушуйте свій організм відчувати стрес через дефіцит натрію і не перевантажуйте його незліченними солоними продуктами. Пийте достатню кількість рідини і пробуйте поєднувати продукти, багаті натрієм і калієм, в одних стравах: ідеальними варіантами можуть стати, наприклад, стручкова квасоля з мигдалем, рис з солодким перцем і квасолею, салат з брюссельської капусти з картоплею і куркою і навіть смузі зі шпинатом і селерою.