В яких рослинних продуктах можна знайти кальцій

37

Ще в дитинстві ми засвоїли, що кальцій — це основний будівельний матеріал для наших кісток, але не тільки це робить його незамінним для організму елементом. Він також регулює м’язові скорочення і відповідає за стабільну роботу всієї серцево-судинної системи.

Загальновизнаним джерелом цінного для нашого організму кальцію по праву вважаються молоко і молочні продукти. Однак деякі не переносять лактозу, а інші намагаються виключити зі свого раціону продукти тваринного походження. Як же бути в таких випадках? чим замінити звичні продукти? 

Мак

Складно повірити, але в маку кальцію навіть більше, ніж в пармезані, хоча довгий час саме цей молочний продукт вважався лідером за змістом даного елемента. Додавайте мак в випічку, сир або йогурт, а також в ранкову кашу, щоб щодня поповнювати запаси кальцію в організмі. 

Кунжут

Обганяють кунжут за вмістом кальцію тільки тверді сорти сиру, але раз вже сьогодні ми говоримо виключно про альтернативні джерела цього важливого для нас мікроелемента, то він автоматично займає почесне 2 місце в нашому списку. Кунжутом дуже добре посипати будь-які каші, але особливо добре він підходить для салатів. Всього 2-3 чайні ложки — і денна норма кальцію для дорослої людини заповнена. 

Зелень

Шпинат і базилік є лідерами серед зелені за вмістом кальцію. У базиліці його, наприклад, 370 міліграмів на 100 грамів, в той час як в знежиреному коров’ячому молоці всього 125 міліграмів. Крім того, кальцій найкраще засвоюється в кислому середовищі, так що не відмовляйте собі в зайвій порції щавлю або шпинату.

У петрушці і кропі теж досить багато цього елемента, тому при будь-якій можливості додавайте посічену зелень в салат, посипайте нею готові страви і супи. Це зробить їх смачніше і корисніше.  

Капуста

Переоцінити користь капусти для нашого організму неможливо, адже не дарма вона є основою дієтичного харчування. Поєднання низької калорійності і високого вмісту корисних речовин, в тому числі кальцію, роблять її незамінним продуктом для збалансованого раціону. Білокачанна або кольорова, брокколі або брюссельська — будь-який вид капусти багатий кальцієм. Вибір тільки за вами. 

Горіхи

Ще однією категорією продуктів, багатої кальцієм, є горіхи. Рекордсменами тут стали мигдаль і бразильський горіх, де вміст кальцію становить 260 і 160 міліграмів відповідно. Крім того, завдяки високій жирності, кальцій з горіхів засвоюється набагато краще, ніж з багатьох інших продуктів. 

Соя

Для тих, хто не їсть м’ясо і молочні продукти, соя стала справжнім порятунком. Це джерело рослинного білка, який багатий, крім усього іншого, ще й кальцієм. Зверніть особливу увагу на тофу та інші соєві продукти саме зараз, під час посту, щоб організм отримував достатню кількість кальцію і білка.   

Квасоля

Іншим цінним джерелом кальцію є квасоля. всього 100 грамів цього ситного продукту заповнять добову потребу дорослої людини в кальції. На базі квасолі виходять дуже смачні салати, а також основні страви в мексиканському стилі. А якщо ви заміните звичайний паштет на квасолевий, то ваш перекус стане менш калорійним і більш корисним. 

Пшениця

Говорячи про пшеницю, ми не закликаємо вас до вживання булочок і білого хліба. Незважаючи на те що в них дійсно міститься пшеничне борошно, користі від неї вже немає. Якщо хочете поповнити запаси кальцію, то акцент слід зробити на пшеничних висівках і цільнозерновому борошні.