Чи знаєте ви, що кулінарний потенціал яблук воістину безмежний? з них можна готувати не тільки солодкі десерти-варення, джеми, мармелади і конфітюри, — але і дивовижні закуски і приправи до м’яса, смачні і корисні чіпси і навіть справжнє домашнє вино! topten food ділиться добіркою рецептів з яблук для справжніх гурманів.
Цілі мариновані яблука на зиму
Мариновані яблука гарні як самостійна закуска, пікантний кисло-солодкий гарнір до м’яса, а також в салатах з капустою і картоплею — наприклад, у вінегреті. запашний перець, кориця і гвоздика дарують яблукам приємну гостроту і розкішний аромат.
Інгредієнти:
- свіжі яблука (бажано невеликі) 1 кг
- вода питна 0,5 л
- оцет 9% 200 мл
- сіль 30 г
- перець горошком 30 штук
- цукор-пісок 200 г
- кориця мелена 3 г
- гвоздика сушена 30 бутонів
Спосіб приготування:
- міцні яблука без пошкоджень вимийте, витріть рушником і видаліть плодоніжки.
- банки ретельно помийте, простерилизуйте над парою і висушіть. кришки прокип’ятіть.
- у підготовлені банки розкладіть яблука, розподіліть між ними запашний перець і гвоздику.
- у сотейник влийте воду, всипте цукор і сіль. помішуйте, поки цукор і сіль не розчиняться повністю. поставте ємність на вогонь і доведіть до кипіння.
- залийте вміст банок киплячим маринадом. накрийте кришками і залиште на десять хвилин, потім злийте. повторіть процедуру тричі — під час останнього кип’ятіння додайте в маринад корицю і оцет.
- закатайте банки стерильними кришками. остудіть при кімнатній температурі і відправте на зберігання в прохолодне місце.
Яблучно-лимонне варення» мармеладні часточки »
Дуже смачне, красиве і ароматне варення: яблучні часточки не розварюються і виходять м’якими, як мармелад, а легка лимонна гірчинка підкреслює яблучний смак.
Інгредієнти:
- яблука зелені кисло-солодкі, краще твердих сортів 1 кг
- цукор-пісок 1 кг
- лимон великий 1 шт.
Спосіб приготування:
- яблука вимити, нарізати на невеликі шматочки і викласти в каструлю, пересипаючи кожен шар цукром.
- томити на середньому вогні, поки цукор не почне розчинятися і яблука не пустять сік. періодично помішувати, щоб цукор не пригорів.
- коли цукор повністю розчиниться, довести варення до кипіння на середньому вогні і варити, періодично помішуючи, 25-30 хвилин.
- лимон вимити, розрізати навпіл, вийняти кісточки, м’якоть і сік видавити в варення. частину, що залишилася цедру покласти в варення.
- як тільки яблучні часточки стануть на 80% прозорими, варення вимкнути, накрити кришкою і залишити на ніч.
- вранці вийняти з варення цедру лимона, включити плиту і ще раз довести до кипіння. вимкнути плиту і накрити варення кришкою.
- остигле варення розлити по банках: викладайте яблучні часточки і заливайте їх сиропом. варення зберігайте в прохолодному місці. сироп спочатку буде рідким, але в міру охолодження загусне.
Яблучне вино
Сидр-слабоалкогольне вино з яблучного соку — можна легко приготувати своїми руками. напій виходить дуже ароматним і злегка газованим.
Інгредієнти:
- яблука (краще декількох сортів) 5 кг
- цукор-пісок 1,1 кг
Спосіб приготування:
- якщо яблука зі своєї ділянки, не мийте їх: на поверхні шкірки мешкають дикі дріжджі, необхідні для бродіння. підійдуть будь — які сорти, головне, щоб плоди були стиглими-недозрілі і переспілі не годяться.
- потримайте яблука три дні в сухому темному місці. видаліть листя і живці.
- подрібніть яблука разом зі шкіркою і насінням в кухонному комбайні, м’ясорубці або блендері.
- банки обдайте окропом, просушіть і наповніть яблучним пюре на 2/3. додайте цукор з розрахунку 150 г на 1 кг яблучної маси.
- замотайте горлечка банок бавовняною тканиною або марлею, складеної в кілька разів, і поставте бродити в тепле місце на чотири дні. раз на добу помішуйте масу. до кінця четвертого дня з’являться характерне шипіння, піна і запах дріжджів.
- викладіть масу на марлю і відіжміть сік в чисту суху банку. одягніть на шийку гідрозатвор або медичну рукавичку і залиште на 45-70 днів в темному місці. коли рідина стане світліше, на дні з’явиться осад і перестануть утворюватися бульбашки, сидр готовий.
- процідіть напій, розлийте в пляшки до самого горлечка (щоб не потрапив кисень), щільно закупорьте і поставте в темне місце дозрівати при температурі 10-12 °с. дозріває сидр протягом приблизно трьох місяців, після чого можна кликати друзів і дегустувати ваш фірмовий напій!
Аджика з яблук
Незвичайна варіація знаменитої кавказької приправи. ідеально підходить до м’яса і птиці.
Інгредієнти:
- помідори 2,5 кг
- яблука 1 кг
- морква 1 кг
- болгарський перець 1 кг
- червоний стручковий перець 100 г
- часник 200 г
- цукор 0,5–1 ст.
- сіль 100 г
- оцет 9% 200 мл
- рослинна олія 1 ст.
Спосіб приготування:
- стручковий перець помити, відрізати хвостики. моркву і часник очистити. яблука помити, видалити шкірку і серцевини. болгарський перець помити, очистити від плодоніжки і насіння.
- помідори помити, обдати окропом і зняти шкірку.
- всі овочі пропустити через м’ясорубку.
- викласти овочеву масу в каструлю, довести до кипіння і варити 30 хвилин на середньому вогні.
- додати цукор, сіль, оцет і рослинне масло. варити ще десять хвилин.
- банки і кришки стерилізувати. розкласти гарячу аджику в стерильні банки і закатати. перевернути банки догори дном і укутати ковдрою до охолодження. готову аджику зберігати в прохолодному місці. приємного апетиту!
Домашній яблучний оцет
Традиційний рецепт від доктора медицини і натуропата д. джарвіса. домашній оцет не тільки абсолютно натуральний, але і дуже корисний.
Інгредієнти:
- стиглі яблука 800 г
- вода 1 л
- мед або цукор 150-200 г
- дріжджі 10 г
рада topten food
Замість дріжджів можна використовувати подвійну порцію сухого житнього хліба (20 г).
Спосіб приготування:
- яблука вимити, видалити гнилі і червиві частини і натерти на крупній тертці разом з серцевиною.
- у яблучну кашку влити теплу кип’ячену воду, додати мед або цукор і дріжджі (або сухий житній хліб).
- масу вилити в скляну або глиняну посудину з широкою шийкою, залишивши 7-9 см до верху (цей запас необхідний, так як при бродінні маса збільшиться).
- відкриту посудину з сумішшю поставити в темне тепле місце на десять днів, 2-3 рази на день перемішуючи кашку дерев’яною ложкою.
- через десять днів яблучну масу віджати через бавовняну тканину або кілька шарів марлі.
- на кожен літр отриманого соку додати 50-100 г цукру або меду і знову перелити в посудину з широким горлом. посудина зав’язати марлею і поставити в тепле темне місце ще на 40-60 днів.
- бродіння вважається закінченим, якщо рідина перестала вирувати, посвітлішала і стала прозорою.
- готовий оцет профільтрувати, розлити по пляшках, щільно закрити пробками і зберігати при 6-8°с.
рада topten foodв пляшках з яблучним оцтом через кілька місяців може утворитися осад — рудуваті пластівці. це абсолютно нормально!
Яблучні чіпси
Здоровий дієтичний снек, багатий пектином, вітамінами і мінералами. можна їсти вприкуску з чаєм, додавати в мюслі, каші і сир і варити компоти.
Інгредієнти:
- яблука будь-якого сорту 6 шт.
- кориця (за бажанням)
Спосіб приготування:
- духовку розігріти до мінімальної температури.
- яблука ретельно промити в проточній воді. серцевину видалити (а можна і залишити).
- нарізати яблука на дуже тонкі пластинки.
- викласти яблучні пластини на деко, застелене пергаментним папером або силіконовим килимком.
- сушити в духовці на мінімальній температурі 1,5 — 2 години (час залежить від духовки).
- готові чіпси посипати корицею, остудити і подавати!
рада inmyroom foodяблочні чіпси найкраще зберігати в тканинному мішечку.