Суп традиційно вважається зимовим блюдом. Він зігріває після морозної прогулянки і насичує організм поживними речовинами. А що робити влітку? зовсім відмовитися від супів? ну, вже ні! супи цілком можуть бути легкими і низькокалорійними — саме те, що потрібно для спекотної пори року.
Ділимося смачними рецептами супів, які в цьому теплому сезоні повинен спробувати кожен. Не піддавайтеся стереотипам і складайте яскраве весняно-літнє меню!
Традиційний гаспачо
вам знадобляться:
- помідор — 650 г
- перець болгарський — 1 шт.
- часник — 2 зубчики
- багет (підсушений) — 1/4 шт.
- олія оливкова — 100 мл
- оцет винний — 2 ст. Л.
- сіль — за смаком
- перець — за смаком
спосіб приготування:
- вимийте помідори і перець. Наріжте невеликими кубиками
- часник наріжте смужками.
- покладіть в блендер часник, болгарський перець, помідори, хліб, оцет, перець і 1-2 ч. Л. Солі. Перемоліть в блендері до однорідної маси.
- протріть через сито (за бажанням). Накрийте і поставте в холодильник.
- розлийте по тарілках і подавайте, посипавши зверху зеленню.
Вегетаріанський морквяний суп
вам знадобляться:
- морква — 400 г
- цибуля — 2 шт.
- кокосова та оливкова олія — по 2 ст. Л.
- молоко — 400 мл
- індійські спеції «гарам масала» — 3 ч. Л.
- чорний мелений перець — ½ ч. Л.
- лайм — ½ шт.
- сіль-за смаком
- мікрогрін — для прикраси
спосіб приготування:
- під водою ретельно промийте моркву. Розріжте її на поздовжні шматочки.
- невеликими кубиками розміром в 0,5 — 1 см наріжте цибулю.
- розігрійте духовку до 220 °с. На лист для випікання розкладіть алюмінієву фольгу. Рівномірно розподіліть на ньому попередньо нарізані моркву і цибулю. Збризніть їх оливковою олією і посипте індійськими спеціями, меленим перцем і сіллю.
- через 25-30 хвилин овочі витягніть з духовки. Висипте карамелізовані моркву і цибулю в блендер. Додайте до них молоко, сік лайма і дрібку солі. Пюріруйте масу до однорідного стану.
- якщо морквяний суп виходить дуже густим і тягучим, його можна розбавити теплою кип’яченою водою. Робити це необхідно до тих пір, поки не буде досягнута бажана консистенція.
- приготовану страву викладіть в тарілку, полийте кокосовим маслом і прикрасьте листками мікрогрину.
Динний суп
вам знадобляться:
- диня, нарізана кубиками — 6 чашок
- апельсиновий сік — 1,5 чашки
- лимонний сік — 1/4 чашки
- сік лайма — 1/4 чашки
- мед — 2 ст. Л.
- кориця мелена — 1/4 ч. Л.
- сіль — 1/4 ч. Л.
- м’ята — 1 гілочка
- йогурт — за бажанням
спосіб приготування:
- помістіть всі інгредієнти, за винятком м’яти, у велику миску і перемішайте.
- помістіть суміш в блендер і подрібніть до однорідної маси. Охолодити.
- листя м’яти наріжте на тонкі смужки.
- суп розлийте по порційних тарілках і прикрасьте м’ятою.
Суп «буйабес»
вам знадобляться:
- риба (будь — яка) — 600 г
- креветки — 100 г
- кальмар — 100 г
- мідії — 100 г
- цибуля ріпчаста — 1 шт.
- помідор — 3 шт.
- часник — 6 зубчиків
- вино сухе — 200 мл
- лист лавровий — 3 шт.
- лимон-1/2 шт.
- спеції для риби — 1 ст. Л.
- сіль — за смаком
- перець — за смаком
- олія оливкова — 4 ст. Л.
спосіб приготування:
- рибу вимийте і очистіть. Наріжте шматочками.
- морепродукти добре промийте. Наріжте невеликими шматочками. Креветки очистіть від панцира.
- цибулю і часник очистіть і дрібно наріжте.
- візьміть каструлю і розігрійте в ній оливкову олію. Додайте цибулю і часник, обсмажте протягом декількох хвилин.
- помідори обшпарте і очистіть. Наріжте дрібними кубиками. Додайте в каструлю і тушкуйте.
- картоплю очистіть і наріжте. Додайте до помідорів. Додайте лавровий лист, цедру, сіль, перець і спеції. Перемішавши.
- налийте 2,5 літра води і варіть протягом 20-30 хвилин, або поки не звариться картопля.
- додайте вино, рибу та морепродукти. Варіть суп ще 5 хвилин на середньому вогні. Розлийте по тарілках і подавайте.
Суп зі шпинату
вам знадобляться:
- оливкова олія — 1/2 ч. Л.
- цибуля нарізана-1 шт.
- шпинат нарізаний — 4 чашки
- овочевий бульйон — 1 чашка
- квасоля відварна або консервована — 1/2 чашки
- сіль-за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- каррі-порошок-1/8 ч. Л.
- сир пармезан — за смаком
- кріп — за смаком
спосіб приготування:
- нагрійте масло в середній каструлі на середньому вогні; додайте нарізану цибулю і обсмажте до готовності.
- додайте шпинат, накрийте каструлю кришкою, і тушкуйте, поки шпинат не обм’якне.
- зніміть з вогню і перекласти в чашу кухонного комбайна. Додайте інші інгредієнти. Подрібніть до стану пюре. Подавайте гарячим з сиром пармезан.
Детокс-суп з авокадо
вам знадобляться:
Для топінгу:
- кешью-70 г
- вода — 180 мл
- свіжа кінза — жменю + для прикраси
- лимонний сік-2 ст. Л.
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
Для супу:
- авокадо — стиглий) — 2 шт.
- кокосове молоко-400 мл
- сіль — за смаком
- чорний мелений перець — за смаком
- часник-2 зубчики
спосіб приготування:
- замочіть кешью в гарячій воді на 10 хвилин. Злийте воду.
- помістіть в чашу блендера кешью і кінзу, налийте воду і лимонний сік і приправте сіллю і перцем. Збийте в блендері до стану пюре.
- роздушіть часник ножем і дрібно порубати.
- помістіть в чашу блендера авокадо і часник, налийте кокосове молоко, посоліть і поперчіть. Збийте до гладкої однорідної консистенції. Якщо ви хочете їсти суп гарячим, перелийте його в каструлю і розігрійте.
- перед подачею додайте топінг і прикрасьте кінзою.
Холодний огірковий суп
вам знадобляться:
- грецький йогурт — 2 склянки
- овочевий бульйон — 1 стакан
- огірки — 3 шт.
- зелена цибуля — 4 стебла
- рубаний кріп — 2 ст. Л.
- рубана петрушка — 2 ст. Л.
- лимонний сік — 4 ч. Л.
- сіль-2 ч. Л.
- редис — для прикраси
- оливкова олія-за смаком
спосіб приготування:
- у великій мисці змішайте йогурт і овочевий бульйон. Відкласти убік.
- у кухонному комбайні або блендері подрібніть в пюре огірки, зелену цибулю, кріп і петрушку.
- влийте йогуртову суміш і ще раз збийте.
- розлийте по тарілках, прикрасьте скибочками редису, оливковою олією і подавайте до столу.
Томатний суп
вам знадобляться:
- вершкове масло-4 ст. Л.
- ріпчаста цибуля — 1/2 шт.
- консервовані томати-800 мл
- вода — 1,5 чашки
- сіль — 1 ч. Л.
спосіб приготування:
- розтопіть вершкове масло на середньому вогні у великій каструлі.
- додайте дрібно нарізану цибулю, воду, консервовані томати. Посоливши.
- доведіть до кипіння. Готуйте протягом 40 хвилин без кришки.
- розмішайте. Посоливши.
- збийте суп за допомогою блендера.
- подавайте до столу.
Грузинський ягідний суп чріантелі
вам знадобляться:
- вишня-1 кг
- ріпчаста цибуля — 1 шт.
- часник-4 зубчики
- зелень (кінза, тархун, кріп, петрушка) — 1 пучок
- огірок-2 шт.
- зелена цибуля-1 пучок
- подрібнені волоські горіхи-0,3 склянки
спосіб приготування:
- ягоди вишні відокремте від кісточок, розімніть за допомогою ложки і відіжміть сік. Додайте води за смаком.
- роздушіть часник.
- довільно наріжте цибулю, зелень і огірки. Додайте сіль за смаком.
- змішайте часник, цибулю, зелень і огірки. Залийте все це приготованим вишневим соком.
- відправте суп в холодильник на 1-2 години.
- перед подачею додайте дрібно нарізану зелену цибулю і горіхи.