Весняно-літні супи: 10 легких рецептів

49

Суп традиційно вважається зимовим блюдом. Він зігріває після морозної прогулянки і насичує організм поживними речовинами. А що робити влітку? зовсім відмовитися від супів? ну, вже ні! супи цілком можуть бути легкими і низькокалорійними — саме те, що потрібно для спекотної пори року. 

Ділимося смачними рецептами супів, які в цьому теплому сезоні повинен спробувати кожен. Не піддавайтеся стереотипам і складайте яскраве весняно-літнє меню! 

Традиційний гаспачо

вам знадобляться:

  • помідор — 650 г
  • перець болгарський — 1 шт.
  • часник — 2 зубчики
  • багет (підсушений) — 1/4 шт.
  • олія оливкова — 100 мл
  • оцет винний — 2 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • перець — за смаком

спосіб приготування:

  1. вимийте помідори і перець. Наріжте невеликими кубиками
  2. часник наріжте смужками.
  3. покладіть в блендер часник, болгарський перець, помідори, хліб, оцет, перець і 1-2 ч. Л. Солі. Перемоліть в блендері до однорідної маси.
  4. протріть через сито (за бажанням). Накрийте і поставте в холодильник.
  5. розлийте по тарілках і подавайте, посипавши зверху зеленню.

Вегетаріанський морквяний суп

вам знадобляться:

  • морква — 400 г
  • цибуля — 2 шт.
  • кокосова та оливкова олія — по 2 ст. Л.
  • молоко — 400 мл
  • індійські спеції «гарам масала» — 3 ч. Л.
  • чорний мелений перець — ½ ч. Л.
  • лайм — ½ шт.
  • сіль-за смаком
  • мікрогрін — для прикраси

спосіб приготування:

  1. під водою ретельно промийте моркву. Розріжте її на поздовжні шматочки. 
  2. невеликими кубиками розміром в 0,5 — 1 см наріжте цибулю.
  3. розігрійте духовку до 220 °с. На лист для випікання розкладіть алюмінієву фольгу. Рівномірно розподіліть на ньому попередньо нарізані моркву і цибулю. Збризніть їх оливковою олією і посипте індійськими спеціями, меленим перцем і сіллю.
  4. через 25-30 хвилин овочі витягніть з духовки. Висипте карамелізовані моркву і цибулю в блендер. Додайте до них молоко, сік лайма і дрібку солі. Пюріруйте масу до однорідного стану.
  5. якщо морквяний суп виходить дуже густим і тягучим, його можна розбавити теплою кип’яченою водою. Робити це необхідно до тих пір, поки не буде досягнута бажана консистенція.
  6. приготовану страву викладіть в тарілку, полийте кокосовим маслом і прикрасьте листками мікрогрину.

Динний суп

вам знадобляться:

  • диня, нарізана кубиками — 6 чашок
  • апельсиновий сік — 1,5 чашки
  • лимонний сік — 1/4 чашки
  • сік лайма — 1/4 чашки
  • мед — 2 ст. Л.
  • кориця мелена — 1/4 ч. Л.
  • сіль — 1/4 ч. Л.
  • м’ята — 1 гілочка
  • йогурт — за бажанням

спосіб приготування:

  1. помістіть всі інгредієнти, за винятком м’яти, у велику миску і перемішайте.
  2. помістіть суміш в блендер і подрібніть до однорідної маси. Охолодити. 
  3. листя м’яти наріжте на тонкі смужки.
  4. суп розлийте по порційних тарілках і прикрасьте м’ятою.

Суп «буйабес»

вам знадобляться:

  • риба (будь — яка) — 600 г
  • креветки — 100 г
  • кальмар — 100 г
  • мідії — 100 г
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • помідор — 3 шт.
  • часник — 6 зубчиків
  • вино сухе — 200 мл
  • лист лавровий — 3 шт.
  • лимон-1/2 шт.
  • спеції для риби — 1 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • перець — за смаком
  • олія оливкова — 4 ст. Л.

спосіб приготування:

  1. рибу вимийте і очистіть. Наріжте шматочками.
  2. морепродукти добре промийте. Наріжте невеликими шматочками. Креветки очистіть від панцира.
  3. цибулю і часник очистіть і дрібно наріжте.
  4. візьміть каструлю і розігрійте в ній оливкову олію. Додайте цибулю і часник, обсмажте протягом декількох хвилин.
  5. помідори обшпарте і очистіть. Наріжте дрібними кубиками. Додайте в каструлю і тушкуйте.
  6. картоплю очистіть і наріжте. Додайте до помідорів. Додайте лавровий лист, цедру, сіль, перець і спеції. Перемішавши.
  7. налийте 2,5 літра води і варіть протягом 20-30 хвилин, або поки не звариться картопля.
  8. додайте вино, рибу та морепродукти. Варіть суп ще 5 хвилин на середньому вогні. Розлийте по тарілках і подавайте.

Суп зі шпинату

вам знадобляться:

  • оливкова олія — 1/2 ч. Л.
  • цибуля нарізана-1 шт.
  • шпинат нарізаний — 4 чашки
  • овочевий бульйон — 1 чашка
  • квасоля відварна або консервована — 1/2 чашки
  • сіль-за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • каррі-порошок-1/8 ч. Л.
  • сир пармезан — за смаком
  • кріп — за смаком

спосіб приготування:

  1. нагрійте масло в середній каструлі на середньому вогні; додайте нарізану цибулю і обсмажте до готовності.
  2. додайте шпинат, накрийте каструлю кришкою, і тушкуйте, поки шпинат не обм’якне.
  3. зніміть з вогню і перекласти в чашу кухонного комбайна. Додайте інші інгредієнти. Подрібніть до стану пюре. Подавайте гарячим з сиром пармезан. 

Детокс-суп з авокадо

вам знадобляться:

Для топінгу:

  • кешью-70 г
  • вода — 180 мл
  • свіжа кінза — жменю + для прикраси
  • лимонний сік-2 ст. Л.
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком

Для супу:

  • авокадо — стиглий) — 2 шт.
  • кокосове молоко-400 мл
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • часник-2 зубчики

спосіб приготування:

  1. замочіть кешью в гарячій воді на 10 хвилин. Злийте воду.
  2. помістіть в чашу блендера кешью і кінзу, налийте воду і лимонний сік і приправте сіллю і перцем. Збийте в блендері до стану пюре.
  3. роздушіть часник ножем і дрібно порубати.
  4. помістіть в чашу блендера авокадо і часник, налийте кокосове молоко, посоліть і поперчіть. Збийте до гладкої однорідної консистенції. Якщо ви хочете їсти суп гарячим, перелийте його в каструлю і розігрійте.
  5. перед подачею додайте топінг і прикрасьте кінзою. 

Холодний огірковий суп

вам знадобляться:

  • грецький йогурт — 2 склянки
  • овочевий бульйон — 1 стакан
  • огірки — 3 шт.
  • зелена цибуля — 4 стебла
  • рубаний кріп — 2 ст. Л.
  • рубана петрушка — 2 ст. Л.
  • лимонний сік — 4 ч. Л.
  • сіль-2 ч. Л.
  • редис — для прикраси
  • оливкова олія-за смаком

спосіб приготування:

  1. у великій мисці змішайте йогурт і овочевий бульйон. Відкласти убік.
  2. у кухонному комбайні або блендері подрібніть в пюре огірки, зелену цибулю, кріп і петрушку.
  3. влийте йогуртову суміш і ще раз збийте.
  4. розлийте по тарілках, прикрасьте скибочками редису, оливковою олією і подавайте до столу. 

Томатний суп

вам знадобляться:

  • вершкове масло-4 ст. Л.
  • ріпчаста цибуля — 1/2 шт.
  • консервовані томати-800 мл
  • вода — 1,5 чашки
  • сіль — 1 ч. Л.

спосіб приготування:

  1. розтопіть вершкове масло на середньому вогні у великій каструлі.
  2. додайте дрібно нарізану цибулю, воду, консервовані томати. Посоливши.
  3. доведіть до кипіння. Готуйте протягом 40 хвилин без кришки.
  4. розмішайте. Посоливши.
  5. збийте суп за допомогою блендера.
  6. подавайте до столу.

Грузинський ягідний суп чріантелі

вам знадобляться:

  • вишня-1 кг
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • часник-4 зубчики
  • зелень (кінза, тархун, кріп, петрушка) — 1 пучок
  • огірок-2 шт.
  • зелена цибуля-1 пучок
  • подрібнені волоські горіхи-0,3 склянки

спосіб приготування:

  1. ягоди вишні відокремте від кісточок, розімніть за допомогою ложки і відіжміть сік. Додайте води за смаком.
  2. роздушіть часник.
  3. довільно наріжте цибулю, зелень і огірки. Додайте сіль за смаком.
  4. змішайте часник, цибулю, зелень і огірки. Залийте все це приготованим вишневим соком.
  5. відправте суп в холодильник на 1-2 години.
  6. перед подачею додайте дрібно нарізану зелену цибулю і горіхи.