Винні за всіма пунктами: 8 фатальних помилок початківців кулінарів

28

Ніхто з нас не народився з навичками шеф-кухаря (мишеня ремі зі знаменитого «рататуя» — мабуть, єдине, хоч і вигадане, але все одно приємний виняток). Всі ми, так чи інакше, стаємо майстрами кулінарної справи, пройшовши через безліч неминучих помилок, і це здорово, адже тільки так ми можемо чогось по-справжньому навчитися.

Проте існує кілька прикрих помилок, яких краще уникати навіть новачкам на кухні. Суєта, поспіх, невміння вибирати спеції і відповідну для посуд готування — ось лише кілька типових помилок, які новачки зазвичай допускають, наважившись перший раз приготувати що-небудь серйозне. У нашому новому огляді ми зібрали найпоширеніші помилки.

Помилки, які ми робимо, ще навіть не почавши готувати

Невміння розраховувати

Так вже виходить, що готування — це ще один аспект нашого життя, що вимагає хоч якогось планування. Тому перш ніж починати готувати щось по вподобаному рецептом, переконайтеся, що у вас на кухні знайдеться все необхідне. Навряд чи варто нагадувати, що всі інгредієнти повинні бути свіжими і готовими до вживання.

Постарайтеся не перемудрити з рецептом і приготувати саме те, на що вам точно вистачить часу. Прагнення встигнути щось в стислі терміни неминуче призведе до поспіху і, як наслідок, до поганого настрою, з яким навряд чи вдасться приготувати ідеальне блюдо.ще одна річ, про яку важливо пам’ятати, задумавши влаштувати розкішну вечерю, це сервіровка. Обов’язково перевірте, чи є у вас паперові та тканинні серветки, скатертина і всі необхідні прилади. Якщо ви влаштовуєте святкову трапезу, подбайте і про прикраси для обіднього столу: це можуть бути живі квіти або, наприклад, оригінальні свічки.

Нехтування рецептами

у світі інгредієнтів, як відомо, немає еквівалентів. Хочете приготувати по-справжньому смачне і незабутнє блюдо-не поспішайте замінювати складне на щось більш просте. Погодьтеся, адже навіть просто замінивши ароматну кінзу грубою петрушкою, ми отримаємо в результаті зовсім інший смак і запах готового блюда.якщо ви готуєте за яким-небудь рецептом вперше, переконайтеся, що в ньому
Хоча б приблизно вказано кількість порцій: складно сказати, що буде
Гірше-зайва їжа, яку буквально нікуди буде дівати, або явний
Недолік порцій.

Незручна кухня

Ідеальна кухня — це чисте, затишне приміщення, в якому готувати легко і приємно. Ми вже не раз писали про головні поради щодо ефективного прибирання головної кімнати нашого житла. Трохи інша справа-інтер’єр кухні, зручна обстановка і вся необхідна побутова техніка, безпосередньо визначають рівень вашого комфорту під час готування. Погодьтеся, що якщо вам весь час потрібно буде повертатися до раковини, щоб помити накопичилася посуд або, наприклад, тягнутися за чимось потрібним в незручний шафка в найвідповідальніший момент, процес приготування їжі стане справжньою смугою перешкод.

Неправильний вибір посуду

Готування навіть самого нехитрого страви може перетворитися на справжнє пекло, якщо під рукою не виявиться потрібної каструлі або обробної дошки відповідного розміру. До речі, відмінний варіант-використовувати кілька маленьких дощок для різного типу продуктів: наприклад, окрему — для цибулі та часнику, окрему — для сиру, і так далі.

Знову-таки, уважно читайте рецепт: найчастіше там буде вказано, яка саме посуд, якого розміру і в якій кількості вам буде потрібно. Якщо ви сумніваєтеся, робіть вибір на користь великих сковорідок, каструль та інших ємностей: набагато гірше, якщо все буде буквально лізти через край і вам доведеться швидко придумувати вихід з положення.гостро заточені ножі, які підходять для тих продуктів, які ви зібралися нарізати, виделки, ложки, келихи і тарілки різних форм і розмірів — ось лише кілька дрібниць, які необхідно продумати, щоб готування пройшло швидко, приємно і навіть трохи творчо.

Помилки під час готування

Небажання пробувати і приправляти їжу в процесі

Багато хто з нас (навіть ті, хто любить і вміє готувати вже досить давно) беруть за правило не пробувати нічого, поки їжа готується. Найчастіше, це стає вже і не таким вже необхідним: всі інгредієнти і кількості запам’ятовуються напам’ять, а руху і їх послідовність відточується до автоматизму.

Однак, нерідко виходить так, що готову страву виходить не зовсім таким, як хотілося б: недостатньо солоним, занадто гострим, надто жирним або, навпаки, вкрай сухим. Щоб уникнути таких прикрих помилок, не забувайте пробувати ваше блюдо кожен раз, коли ви сумніваєтеся в правильності своїх дій.

Занадто багато або занадто мало спецій

Дві крайності, які стосуються спецій, такі: прихильники здорового харчування або противники солі навідріз відмовляються солити що-небудь в процесі готування. Навіть воду, в якій варяться макарони. Навіть овочі, які самі по собі виявляться досить прісними. Так робити не варто: все добре в міру, і хоча б щіпка солі для хорошого, повного смаку у вашому блюді має бути присутня.

Інша крайність — щедро підсипати в готується блюдо все мислимі і немислимі спеції і приправи, повністю заглушаючи самостійний смак їжі і віднімаючи у себе можливість зробити вигравшний акцент на якомусь одному оригінальному смаку або ароматі. Дотримуйтесь рецептом або власного досвіду, додаючи в блюдо рівно стільки спецій і приправ, скільки потрібно.

Великий поспіх

Часто ми стикаємося з ситуаціями, коли готувати потрібно терміново і (або) багато, намагаючись при цьому встигнути переробити якісь сторонні справи. Пригоріла їжа, переварені макарони, гори посуду і повний безлад на кухні — найпростіші наслідки такого великого поспіху.занадто велика кількість інгредієнтів на одній сковороді або макаронів в каструлі — ще одна подібна помилка через бажання зробити все швидше.якщо ви готуєте в стислі терміни, вибирайте прості рецепти з невеликою кількістю інгредієнтів і намагайтеся все-таки бути присутнім на кухні: адже навіть варіння гречки вимагає вашої безпосередньої участі і хоча б мінімального нагляду.поспішаючи, ми забуваємо про те, що готування — це особливе мистецтво, і не звертаємо увагу на подачу страви, але ж саме цей момент грає вирішальну роль, створюючи загальне враження від вечері. Не полінуйтеся і обов’язково подивіться, як оформляти подачу не гірше професійних шеф-кухарів, і пам’ятайте, що навіть найпростіше блюдо буде виглядати (і навіть сприйматися на смак) як витвір мистецтва, якщо ви правильно прикрасите його.

Втеча з кухні

Напевно всі ми знаємо це почуття страшної паніки, коли все йде не так: тісто вийшло неправильне, суп — занадто рідким або густим, а салат, наприклад, занадто солоним. У таких неприємних ситуаціях головне-не піддатися спокусі кинути все і втекти вечеряти в найближчий ресторан, а постаратися виправити становище.

Не соромтеся просити допомоги: часто для того, щоб нормалізувати критичну ситуацію, досить буде ще однієї пари рук — потримати друшляк, підсипати спеції, поки ви помішуєте їжу або підстелити ганчірочку там, де щось пролилося. Врятувати можна практично будь-яку страву, якщо ви абсолютно випадково його зіпсували. Ваша витримка в складних ситуаціях подарує вам новий досвід, а ви більше не будете боятися готувати нові і складні страви.