У саду лі, в городі: що насправді означають маркування еко, біо, органік, натур

20

Захоплення здоровою їжею стає одержимістю і перетікає в нав’язливий розлад — орторексію. Це ті люди, які на сніданок жують жменю пророщеної пшениці, в обід гризуть качан селери, а вечеряють альпійської водою. Божевілля витісняє всі інші захоплення і інтереси і стає єдиним сенсом життя. Це, звичайно, крайність, але вона відмінно ілюструє значимість правильного харчування в сучасному світі. І цілком логічно, що маркування органік, біо і еко стають прямим сигналом до дії: «треба брати!». Але чи завжди наші уявлення про ці значках відповідають закладеному в них значенню? давайте звіримо.

Еко

Маркування еко означає, що протягом усього життєвого циклу товару від виробництва до його утилізації ризики збитку для навколишнього середовища мінімізовані в порівнянні з аналогічними товарами. Тобто продукти з маркуванням еко не завдають шкоди навколишньому середовищу, але це не може гарантувати якості, натуральності та безпеки самих продуктів для споживача.

Біо

Згідно госту р 52738-2007, який регламентує маркування біо, це знак, який відповідає строго лише продуктам переробки молока, збагаченим пробіотиками і/або пребіотиками. Тобто тільки збагачені корисними мікроорганізмами (або спеціальними речовинами, що стимулюють власну мікрофлору) молочні продукти можуть маркуватися словом «біо». Всі інші випадки використання даного терміна-лише маркетингова качка. 

Органік

Санітарні правила санпін 2.3.2.1078-01 встановлюють, що «органічний продукт» може вказуватися в маркуванні продукції, отриманої з рослинної сировини, продуктів тваринництва, птахівництва і бджільництва без застосування пестицидів та інших засобів захисту рослин, хімічних добрив, стимуляторів росту і відгодівлі тварин, антибіотиків, гормональних і ветеринарних препаратів, гмо і не підданих обробці з використанням іонізуючого випромінювання (ультрафіолетового).

На відміну від маркування еко при виробництві органічної продукції мінімізовані ризики саме для споживача. У цьому головна відмінність двох видів маркування. Тобто органічну моркву не поливали пестицидами, органічну курку не лікували антибіотиками і гормонами, і при цьому ці організми не є генетично модифікованими, а продукція не піддавалася обробці радіацією. Всі умови органічного виробництва перераховані в що вийшов недавно гост р 56104-2014.

Натур

В даному випадку відсутні нормативно-правові документи, на які можна було б посилатися. Тому маркування таким знаком-завжди на совісті виробника. Вона ніяк не може гарантувати натуральність, корисність, якість і безпеку продукту для здоров’я.

Фермерські продукти

Знову-таки маркування без чітких критеріїв, які також можуть вільно трактуватися виробниками. Іноді під виглядом фермерської продукції продають продукцію великих молочних заводів або м’ясокомбінатів. Однак формально фермерська продукція-це тільки продукція, вироблена селянським фермерським господарством. Як правило, така продукція випущена з окремими елементами органічного виробництва, але при цьому може не відповідати їй повністю.