Питання-відповідь: як приготувати ідеальну випічку

24

Навіть першокласна покупна випічка не зрівняється з домашньою. тільки на своїй кухні можна приготувати ніжну, апетитну і ароматну випічку, яка буквально тане в роті. у нашому матеріалі відповідаємо на найпопулярніші питання про домашню випічку. 

Яку форму для випічки вибрати?

Форми для випікання бувають різні: металеві, скляні, керамічні, силіконові. всі вони служать для однієї мети, але мають несхожими властивостями, а значить, підходять для приготування різної випічки. 

Металеві форми швидко нагріваються і остигають — вони ідеально підходять для приготування пирогів і тортів. вибирайте форми зі світлого металу: вони нагріваються плавніше — випічка пропікається рівномірно. у такої форми є і недоліки: метал швидко дряпається, якщо за ним не доглядати. 

Для приготування запіканок вибирайте скляну форму. інгредієнти в такій формі добре пропікаються і швидко підрум’янюються. до речі, в скляній формі блюдо можна подати до столу — це апетитно і ефектно . для приготування пирогів такий варіант не підходить, так як вони мають властивість скукожіваться і пересихати. 

Керамічна форма — щось середнє між металевою і скляною. вона поєднує в собі кращі якості цих двох видів і, як правило, коштує дорожче. тісто в такій формі добре пропікається і зберігає свою форму. готуйте в ній пироги. 

Силіконові форми — мабуть, найдоступніші, але при цьому нітрохи не гірше, ніж інші. однак матеріал погано тримає форму і деформує тісто, особливо якщо форма відрізняється великим розміром. вибирайте силіконові форми для приготування невеликих кексів і мафінів. 

Як приготувати тісто ідеальної консистенції?

Якщо ви вирішили приготувати ідеальне тісто, важливо дотримуватися рецептуру. головне-чітко слідувати рецептом і купити електронні ваги, які допоможуть не відхилятися від рецептури і приготувати тісто ідеальної консистенції. 

Перш ніж з’єднувати інгредієнти для тіста, дістаньте їх з холодильника і нагрійте до кімнатної температури. так тісто краще замішується. подумайте про це заздалегідь: як мінімум за годину до початку приготування. якщо ви раптом забули подбати про інгредієнти заздалегідь, не панікуйте: так, вершкове масло довго розморожується, але можна прискорити процес, нарізавши його на невеликі кубики.

Як зробити тісто повітряним?

Щоб приготувати повітряні пироги, слойки або мафіни, потрібно знати і застосовувати на практиці два важливих секрету. 

Перший секрет-обов’язково просівайте борошно. можна робити це двічі — зайвим точно не буде, все залежить лише від часу, яким ви маєте в своєму розпорядженні. просівають борошно через звичайне сито. в процесі просіювання вона насичується киснем: в результаті тісто добре піднімається, а на смак стає ніжним і повітряним. 

Другий секрет — дайте тесту «відпочити». що це означає? коли ви замісили тісто, не поспішайте переміщати його в форму для випічки і відправляти в духовку. спершу залиште тісто на деякий час, щоб воно набуло необхідні вам властивості і розкрило свій смак і аромат.

Найчастіше тісто або заморожують в холодильнику протягом пари годин, або відправляють в тепле місце на той же час, щоб воно встигло піднятися. і в тому, і в іншому випадку випічка вийде ніжною і смачною. вибирайте спосіб, виходячи з вашого рецепта і бажаного результату. 

Як правильно збивати яйця?

Збивання яєць — не менш важливе і відповідальне завдання. ви можете збивати яйця як руками, так і за допомогою міксера. правило одне: швидкість збивання спершу повинна бути швидкою, а потім трохи затихати. 

Збивайте жовтки окремо від білків. так чинять усі професійні шефи. справа в тому, що збивати їх необхідно до різної консистенції. якщо ви будете збивати яйця цілком, то рецептура вашого десерту постраждає. смак страви вийде зовсім не таким, як ви очікували.  

Яєчні жовтки, як правило, збивають разом з цукром. міксер можна не використовувати. енергійно розітріть жовтки з цукром до білуватої і практично однорідної маси. для збивання яєчних білків вам буде потрібно міксер: збивайте білки до жорстких піків. що це означає? білки досягають ідеальної консистенції тоді, коли не стікають з міксера, поставленого на стіл.  

Як правильно випікати тісто?

Головний атрибут, який гарантує вам половину успіху, — добре розігріта духовка. її потрібно прогрівати заздалегідь: як мінімум за десять хвилин до початку випікання вашого десерту. якщо ваш духову шафу оснащений таймером, все просто: задайте необхідний час і чекайте оповіщення. якщо таймера немає-встановіть його на своєму телефоні. повірте, краще зробити зайву дію, ніж зіпсувати випічку, яку ви так старанно готуєте. 

Щоб випічка пропеклася рівномірно, ставте її в центр дека і на центральну решітку вашої духовки. тоді випічка ідеально пропечеться всередині, а її скоринка встигне підрум’янитися зовні. при цьому важливо враховувати особливості вашої духовки: деякі духові шафи «посилають» температуру нерівномірно. це ви можете перевірити тільки на особистому досвіді. 

Як приготувати рум’яну випічку?

Щоб ваша випічка вийшла ідеально рум’яною, необхідно враховувати температуру, яка вказана в рецепті. якщо ви бачите, що випічка не підрум’янюється, в останні хвилини можна збільшити температуру в духовці на 5-10 градусів. важливо при цьому, не відходячи, стежити за вашим десертом, інакше є ризик, що він підгорить, а ви і оком моргнути не встигнете. 

Спростити і прискорити процес допоможуть додаткові інгредієнти: яйце, молоко, цукровий сироп, ром, коньяк. ними необхідно змастити краю випічки, щоб вона краще підрум’янилася. головне — не переборщити: додаткові інгредієнти ні в якому разі не повинні помітно вплинути на смакові якості випічки. 

Мало хто знає, але кількість цукру в тесті також впливає на скоринку. якщо ви додали занадто багато цукру (більше, ніж зазначено в рецепті), ви ризикуєте приготувати пиріг із занадто темною скоринкою. недолік цукру, навпаки, призведе до того, що ваша випічка не зможе підрум’янитися. дотримання чітких пропорцій, які вказані в рецепті, — гарантія смачної і апетитною випічки. 

Як перевірити готовність випічки?

Часто господині переживають, що не зможуть вчасно зрозуміти, що їх випічка готова. тому вони починають відкривати дверцята духової шафи кожні п’ять хвилин. це погано: температура в духовці буде змінюватися, а це вплине на час приготування вашої випічки і на те, наскільки рівномірно вона пропечеться. 

Не забувайте стежити за готовністю випічки через скляну частину дверцят, але враховуйте і інші фактори. про готовність випічки свідчить апетитний аромат, який розноситься на всю кухню. якщо ви не довіряєте своїм рецепторам, використовуйте відомий лайфхак: відкрийте дверцята духовки і застроміть в пиріг, кекс, маффін або корж шпажку. потім витягніть її і оцініть: якщо шпажка суха — випічка готова, якщо волога — випічці потрібно ще трохи часу. 

Чим замінити пшеничне борошно?

Пшеничне борошно — не єдиний можливий варіант для приготування смачної випічки. сьогодні на полицях супермаркетів можна знайти велику кількість різноманітного борошна. вона нітрохи не гірше, а іноді навіть краще, ніж пшеничне борошно. лляна, рисова, мигдальна, кокосова, гречана, цільнозернова, нутова — вибирайте будь-яку. 

Звичайно, альтернативні види борошна відрізняються специфічним смаком. ви звикнете до неї не відразу, тому замінюйте пшеничне борошно на іншу поступово, порціями. спершу ви можете використовувати лише чверть альтернативного борошна замість пшеничного. можливо, мікс з пшеничного і будь-якої борошна сподобається вам навіть більше, ніж повне заміщення. експериментуйте і шукайте свої улюблені поєднання. 

Як урізноманітнити смак випічки?

Урізноманітнити смак випічки можна різними способами. найпростіший-знайти альтернативну заміну звичним інгредієнтам. замінити в рецепті можна не тільки начинку. 

Так, замість вершкового масла ви можете використовувати фруктове пюре, натуральний йогурт, м’якоть авокадо або стиглого банана. замість коров’ячого молока підійде мигдальне, соєве або кокосове. замість цукру можна використовувати мед, ванільний екстракт або сироп агави. 

Ще один класний спосіб урізноманітнити випічку — прикрасити її. ви можете використовувати для прикраси додаткові інгредієнти: шоколадну крихту, збиті вершки, карамель, шоколадний ганаш, горіхи, ягоди, фрукти, насіння, морозиво. 

Який випічкою побалувати домашніх?

Рецептів випічки-безліч. експериментуйте, пробуйте нові поєднання і шукайте свої улюблені смаки. ось лише кілька класних рецептів, які обов’язково потрібно спробувати:

Яблучний пиріг з йогуртом

Рогалики з конфітюром

Бананово-фініковий кекс

Лимонний пиріг з глазур’ю

Печиво з білим шоколадом і сушеною чорницею

Куточки з буряком і темним шоколадом

Маффіни з хурмою

Булочки зі шпинатом з листкового тіста

Мигдальні кульки