У дитинстві нам часто говорили, що потрібно їсти овочі. Діти овочі люблять рідко, тому спогади про ці настанови не гріють душу. Може, це одна з причин, по якій в раціоні дорослих часто відсутні овочі? якщо ви в числі цих людей, то швидше виправляйтеся. Виявляється, мами мали рацію: овочі не тільки смачні, але ще і дуже корисні.
Відповідаємо на поширені питання про овочі і ділимося корисними порадами щодо їх вживання і приготування.
Що корисного в овочах?
Овочі обов’язково повинні бути присутніми в раціоні дорослої людини. Вони багаті вітамінами, мінералами, амінокислотами та іншими цінними речовинами, які зміцнюють здоров’я і покращують роботу багатьох органів . В овочах також міститься корисна клітковина, яка м’яко очищає організм від шлаків і токсинів, нормалізує роботу травної системи і прискорює обмінні процеси в організмі.
А ще в овочах є антиоксиданти — це речовини, які, потрапляючи в організм, вступають в боротьбу з вільними радикалами, що руйнують імунітет. В результаті захисні сили підвищуються, а ризик виникнення і розвитку багатьох захворювання знижується. Іншими словами, овочі омолоджують організм зсередини.
Як часто потрібно їсти овочі?
Овочі повинні бути присутніми в повсякденному раціоні, тобто в ідеалі їх необхідно їсти кожен день. Це найпростіший спосіб наповнити організм вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами. Овочі-рекордсмени за вмістом поживних речовин, якщо порівнювати їх з іншими продуктами.
Всесвітня організація охорони здоров’я (вооз) рекомендує дорослим вживати п’ять порцій овочів на день або 500 грамів плодів. Ви можете їсти овочі на сніданок, на обід або на вечерю — все залежить від ваших смакових уподобань, фантазії і кулінарних здібностей.
Які овочі найкорисніші?
Всі овочі однаково корисні. Не сумнівайтеся і сміливо пробуйте всі плоди, які бачите перед собою на ринку або в супермаркеті. Експериментуйте, пробуйте нові смаки і робіть свій раціон максимально корисним, різноманітним і насиченим. Кожен овоч відрізняється унікальним складом, а значить, що різноманітність дозволить вам максимально збагатити організм вітамінами, мінералами, амінокислотами, антиоксидантами і ефірними маслами.
Важливий момент: намагайтеся віддавати перевагу сезонним плодам. Вони є рекордсменами за вмістом корисних речовин. Влітку налягайте на огірки, помідори, болгарські перці, кабачки, а восени купуйте ріпу, гарбуз, пастернак.
Корисні тільки сирі овочі?
Обов’язково включіть в свій раціон свіжі овочі: в них міститься максимум корисних і поживних речовин, а також клітковина. Сирі плоди очищають організм і працюють як «волоть» для кишечника. Робота травної системи стане тільки краще.
При цьому ви можете готувати овочі і обробляти їх високими температурами. Частина корисних властивостей буде загублена, але лише частина. Овочі залишаться корисними для здоров’я. Намагайтеся готувати їх на пару, в духовці або на грилі. Не використовуйте занадто високі температури, щоб зберегти в овочах максимум користі. По можливості готуйте овочі неочищеними: такий спосіб як би «запечатує» корисні речовини всередині плодів. Якщо ви вирішили зварити овочі, то кидайте їх в уже киплячу воду і ненадовго.
А що буде, якщо не їсти овочі?
Відсутність овочів в раціоні може привести до нестачі вітамінів і мінералів в організмі. Такий стан носить назву «авітаміноз» і помітно впливає на життєдіяльність людини. При авітамінозі людина відчуває підвищену втому, схильний до депресії, швидко стомлюється, а обмінні процеси в організмі сповільнюються.
При тривалій відсутності овочів в раціоні можуть початися проблеми з травленням, шкірою і роботою деяких інших органів. Імунітет буде падати, а разом з ним і опірність вірусним та інфекційним захворюванням. Наукові дослідження також показали, що дефіцит овочів в раціоні підвищує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Як вибирати овочі?
Щоб вибрати якісні, свіжі і корисні плоди для себе і своєї сім’ї, купуйте овочі не в супермаркетах, а на ринках і у фермерів. ви також можете запитати у продавця сертифікат на продукцію, який стане своєрідним гарантом якості овочів.
При виборі плодів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд. Вони повинні бути апетитні, соковитих відтінків, без вм’ятин і підгнилих частин. Якщо овочі здаються вам лежалими, то краще відмовитися від покупки такого продукту. Швидше за все корисних речовин в ньому практично не залишилося. Овочі не повинні пахнути затхлістю або гниллю.
Що можна приготувати з овочів?
Овочі гарні і самі по собі. Немає перекусу краще, ніж хрустка морквина або соковитий болгарський перець. І корисно, і смачно! однак овочі можна їсти не тільки в сирому вигляді. З овочів можна приготувати велику кількість різноманітних страв: закусок, гарнірів, напоїв, супів, других страв, салатів. Наприклад, крем-суп з прянощами, овочеві палички з соусом-діп, гарнір з овочів на грилі, рагу, пасту для сендвічів, брускетту або тост, запіканку, лазанью і багато іншого. Не бійтеся сміливих гастрономічних експериментів і спробуйте наші рецепти:
Запечені овочі
Овочі по-прованськи
Кесаділья з овочами
Лосось з овочами
Рулетики з овочами
Омлет з овочами
Курячий пиріг зі смаженими овочами
Суп з капусти кейл
Овочевий смузі
Овочевий мільфей