Вісім кулінарних звичок, які можуть коштувати вам здоров’я

32

У кожної людини є свої харчові звички. Вони формуються під впливом сім’ї, оточення, культури і національних особливостей. Деякі звички — наприклад, грамотний питний режим або постійна присутність сніданку в раціоні — позитивно впливають на стан здоров’я, але є і такі гастрономічні традиції, які, навпаки, можуть нашкодити. 

Kitchenmag розповідає, від яких звичок слід відмовитися заради міцного здоров’я. Деякі з них на перший погляд здаються вельми нешкідливими! 

Пробувати їжу, яка могла зіпсуватися

Не завжди продукти вдається з’їсти до закінчення терміну придатності. Викидати їх шкода. Перш ніж відправити продукт у відро для сміття, багато хто вирішує спробувати його і переконатися, що він дійсно зіпсований. Іноді такі перевірки нічим не загрожують, але в деяких випадках можуть привести до серйозного отруєння, так як на смак, запах і зовнішній вигляд не завжди вдається визначити свіжість продукту. Якщо ви підозрюєте, що продукт зіпсований, краще позбутися від нього і не ризикувати здоров’ям. 

Не мити посуд, на якій лежали сирі м’ясо або риба

Сирі м’ясо і риба — джерело бактерій, причому в цих продуктах вони розмножуються особливо активно і швидко. Іноді в процесі приготування їжі не дотримуються елементарні правила харчової гігієни. На кухні панує метушня: спагетті варяться, і паралельно готується соус. У процесі задіяно відразу багато тарілок, і досить легко заплутатися і використовувати посуд, яка стикалася з сирими м’ясом або рибою: тарілки, ножі, обробні дошки. Бактерії швидко переміщаються на готову їжу і продовжують там розмножуватися. Вживання такої їжі небезпечно для здоров’я. Підійдіть до питання відповідально і підготуйте окремий посуд для сирих інгредієнтів. 

Розморожувати продукти на столі

Заморожені продукти слід розморожувати на нижній полиці холодильника або в мікрохвильовці на спеціальному режимі. Це особливо актуально для м’яса, риби і морепродуктів. Деякі розморожують їх на кухонному столі і роблять велику помилку. Справа в тому, що при кімнатній температурі бактерії, які містяться в цих продуктах, стають активніше і швидше розмножуються. Можна заробити харчове отруєння. 

Мити м’ясо

З сирим м’ясом слід поводитися акуратно. Ми вже з’ясували, що для нього слід підготувати окремий посуд, обробні дошки і ножі, а також помістити в холодильник або мікрохвильовку для розморожування. Однак це не всі запобіжні заходи, які слід дотримати. Сире м’ясо також не варто мити. Це пов’язано з тим, що бактерії з його поверхні швидко поширюються по кухні і переносяться на раковину, обідній стіл і робочі поверхні. Потім бактерії можуть потрапити на іншу їжу, а разом з нею опинитися в організмі людини, що стане причиною харчового отруєння. Звичайно, мова йде про м’ясо в упаковці. Його досить просто промокнути вологим рушником. 

Недоварювати продукти

Якщо ви ще не встигли обзавестися кухонним термометром, то саме час це виправити. Тільки з його допомогою можна гарантовано визначити, що страва готова і нагрілося до оптимальної температури. Це важливо, тому що тільки під дією високих температур в м’ясі, рибі та інших продуктах гинуть бактерії. Продукт стає безпечним для здоров’я людини. На жаль, на вигляд не завжди вдається з точністю визначити, що стейк готовий. 

Пробувати сире тісто

Захотілося спробувати сире тісто, щоб переконатися, що у нього ідеальна консистенція і співвідношення інгредієнтів? відмовтеся від цієї ідеї. На це є як мінімум дві причини: яйця і борошно в складі тесту. Непечене тісто складається з сирих яєць, в яких може бути присутнім бактерія сальмонела, а також інші шкідливі мікроорганізми. А в сирому борошні зустрічаються кишкові палички. Дегустація сирого тіста може привести до розладів травної системи і серйозних харчових отруєнь. 

Не змінювати кухонні губки

Кухонні губки — предмет, який допомагає підтримувати чистоту на кухні. Не дивно, що губки швидко зношуються, адже щодня їм доводиться стикатися з немитим посудом і забрудненими робочими поверхнями. В результаті на поверхню губок потрапляють бактерії. Щоб ваша кухня завжди була в чистоті і порядку, а здоров’ю нічого не загрожувало, частіше дезінфікуйте і міняйте губки.

Не мити руки перед їжею

Правило, яке кожен знає з дитинства: обов’язково мийте руки перед їжею. Причому не варто лінуватися-додатково помийте руки безпосередньо перед їжею, навіть якщо ви вже мили їх, коли повернулися додому. Це правило не можна ігнорувати, якщо ви готували їжу: в процесі приготування вечері бактерії точно потрапили на ваші руки. А з рук вони дуже швидко переміщаються на їжу і потрапляють в шлунок.