На хвилі паніки навколо китайського коронавірусу з’явилося багато порад про те, як захистити себе від небезпечної хвороби. Багато з них експерти визнали неефективними і навіть шкідливими. Панацеї від коронавірусу поки що не придумали, проте можна знизити ризик зараження, вживаючи правильні продукти. Розповідаємо, як за допомогою харчування зміцнити імунітет і підвищити захисні сили організму.
Капуста, морква і шпинат
На початку весни організм часто ослаблений нестачею сонця і вітамінів, тому легко вразливий перед різними вірусами. В цей час рекомендується їсти більше шпинату — його листя багаті вітаміном а, який захищає слизові оболонки, створюючи перешкоду для хвороботворних організмів, а також є важливою частиною лімфоцитів — головних клітин імунної системи.
Також слід включити в раціон більше моркви — вона містить антиоксиданти і вітамін в3, прискорює оновлення клітин всього організму, надає антисептичну та антибактеріальну дії, очищає кишечник від токсинів. Імуномодулюючу дію має і квашена капуста, багата органічними кислотами, вітамінами с і а, калієм, марганцем і кальцієм.
М’ясо, морепродукти і яйця
Одним з найважливіших елементів в людському організмі є цинк — без нього неможливе функціонування імунних клітин, в тому числі лейкоцитів. Велика кількість цинку міститься в яловичині, баранині, телячої печінки, морепродуктах, рибі (особливо вугрі) і яйцях.
Ягоди
Ягоди-чудове джерело вітаміну с, який робить позитивний вплив на імунітет. Журавлина, шипшина, брусниця, чорниця, обліпиха, смородина, агрус, малина, полуниця, вишня — всі вони багаті цим цінним елементом. Гідний привід замінити звичні чай і каву смачними ягідними смузі і морсами.
Горіхи, насіння і пшениця
В горіхах і насінні (гарбузових, соняшникових та інших), пророщеної пшениці і пшеничних висівках міститься велика кількість цинку. Особливо важливо їх включити в раціон тим, хто не вживає тваринні продукти. Крім того, в горіхах і насінні багато міді, яка синтезує ферменти, що постачають кров киснем, — недолік цього елемента в організмі викликає пригнічення імунної системи.
Рецепт засобу для дезінфекції рук від вооз
Крім правильного харчування всесвітня організація охорони здоров’я радить при відвідуванні громадських місць дезінфікувати руки. При відсутності антисептика в аптеці його можна приготувати самостійно. Для 1 л засобу потрібно змішати:
- 883 мл харчового етилового спирту 96%,
- 42 мл перекису водню 3%,
- 15 мл гліцерину 98%,
- дистильована або кип’ячена охолоджена вода в кількості, щоб довести об’єм рідини до 1 л.
Отриманий антисептик зберігати в сухому прохолодному місці, далеко від відкритого вогню і опалювальних приладів.