Все, що потрібно знати про кальмари: поради + класні рецепти

39

Кальмари — популярний морепродукт, хоча їх готують не так часто, оскільки бояться отримати блюдо з «гумовим» смаком. Але всі побоювання марні: головне, навчитися правильно поводитися з кальмарами на кухні.

Ми склали докладний гід про кальмарів: вивчили їх корисні властивості, розповіли, як їх вибирати і чистити, і заодно запропонували кілька класних рецептів. 

Корисні властивості кальмарів

Кальмари відрізняються не тільки вишуканим і незвичайним смаком, але і вельми корисним складом. Цього представника морепродуктів не випадково називають «морським женьшенем». М’ясо кальмара містить в своєму складі велику кількість цінного білка, поліненасичені жири, вітаміни групи в, рр, е, с, фосфор, залізо, мідь, йод, калій, селен.  

Регулярне вживання кальмарів сприятливо впливає на імунітет, нервову систему, здоров’я серця і судин, а також нормалізує гормональний фон. Крім того, кальмари сприяють м’якому очищенню організму від шлаків і токсинів і знижують рівень шкідливого холестерину. 

Як вибрати кальмарів

Щоб вибрати для свого столу якісний і смачний продукт, слід дотримуватися певних правил. Найчастіше в супермаркетах і на ринках кальмарів можна зустріти в замороженому вигляді. Намагайтеся придбати неочищені морепродукти, так як вони не проходять повторну заморозку. Для» вибагливих » морепродуктів це особливо важливо, так як повторна заморозка неминуче знижує якість продуктів.

Що стосується зовнішнього вигляду кальмарів, то зверніть увагу на їх розмір. Віддайте перевагу маленьким кальмарам: як правило, їх м’ясо ніжніше і м’якше, ніж у більших особин. А значить, проблем з приготуванням таких морепродуктів у вас буде помітно менше. 

Як правильно підготувати кальмарів

Перш за все кальмари потрібно підготувати до приготування. Для цього спершу слід розморозити морепродукти. Як і у випадку з іншими морепродуктами, кальмари бажано розморожувати на нижній полиці холодильника або при кімнатній температурі. Не можна розморожувати кальмари під струменем гарячої або теплої води в раковині або поміщати в мікрохвильову піч: це зіпсує смакові якості продукту і може стати причиною погіршення його якості. 

Після розморожування необхідно відрізати щупальця кальмара і витягнути його хорду. Потім кальмара вивертають і зчищають все плівки. Процес досить простий, але вимагає певної вправності. 

Є і другий варіант: опустіть кальмара в окріп на півхвилини. Як тільки білок почне згортатися, плівка сама «відійде» від тушки кальмара. Не втрачайте часу даремно: відразу ж дістаньте тушку кальмара і помістіть під струмінь холодної води, щоб зчистити все зайве. Роздумувати зайвий раз не варто, адже процес термообробки вже запущений, а значить, кальмар почав готуватися. 

Класні рецепти

Пропонуємо раз і назавжди полюбити кальмарів разом з рецептами з нашої смачної добірки.

Кальмари на грилі

На грилі смачним виходить будь-яку страву. Кальмари не є винятком. Побалуйте себе і домашніх кальмарами на грилі. Щоб блюдо вийшло по-справжньому смачним і вишуканим, додайте в список інгредієнтів лимон і часник. 

Кальмари, фаршировані анчоусами

Кальмари в паніровці

Панірування — популярний спосіб приготування кальмарів. Зробити колечка з кальмарів простіше простого. Ділимося класним рецептом, який по достоїнству оцінять домашні. Подавайте кільця з улюбленим соусом. 

Паста з кальмарами

Кальмари вельми гармонійно вписуються в італійську кухню. Обов’язково спробуйте приготувати пасту з кальмарами, щоб поглянути на цей морепродукт з абсолютно незвичайної гастрономічної сторони. 

Салат з кальмарами і свіжими овочами