Все, що потрібно знати про приготування курки: правила, лайфхаки, поради

32

Куряче м’ясо — незамінний продукт для багатьох людей, але чи знаєте ви, як її правильно готувати? чи потрібно мити курку перед приготуванням? як домогтися ідеальної хрусткої скоринки? які приправи підходять для курки найбільше? розповідаємо все про те, як правильно готувати курку.

Як вибрати курку

Зовнішній вигляд

Зовнішній вигляд курки — головний показник її свіжості і якості. Хороший продукт не матиме поверхневих дефектів, буде добре ощипаний і випотрошений. Крім того, свіже куряче м’ясо буде тримати форму і відновлювати її при натисканні. Колір смачного м’яса-ніжно-рожевий, а шкірка — біла і тонка.

Запах і умови зберігання

Навіть якщо з терміном придатності птиці все в порядку, довіряйте в першу чергу своїм відчуттям. М’ясо повинно пахнути нейтрально: ніякого кислого, сирого або гнильного запаху бути присутнім не повинно. Будьте обережні, купуючи курку в упаковці( нехай навіть і прозорою): якщо всередині упаковки ви побачите крижані кристалики, швидше за все, цей продукт піддавався повторному заморожуванню.

Перед приготуванням

Враховуйте блюдо, яке ви збираєтеся приготувати

Не секрет, що курку важливо вибирати виходячи з того, що ви хочете з нею зробити. Якщо ви зібралися смажити або тушкувати птицю, можна зупинити свій вибір на простому курячому філе. Блюдо не вийде занадто жирним, а, навпаки, буде корисним, ніжним і в міру калорійним. Хочете запекти птицю-купуйте курчати-бройлера вагою не більше кілограма. Для супів і бульйонів згодиться і доросла курка з більш жирною і товстою шкіркою, завдяки якій ви отримаєте смачний, наваристий бульйон.

Чи потрібно мити курку?

Ми звикли мити курку під проточною водою, не замислюючись про те, чи так ця процедура допомагає убезпечити нас від мікробів. Незважаючи на те що це питання досі є предметом суперечок, вчені і шеф-кухарі рекомендують все-таки не мити птицю перед приготуванням.

Пояснюється це тим, що в процесі споліскування курки в раковині ми тільки поширюємо бактерії, «відповідальні» за харчове отруєння, по поверхні кухні (це дуже добре видно на відео). Миття курки-небезпечний і даремний процес, оскільки всі бактерії і так загинуть в ході теплової обробки.

Тонкощі приготування

Які приправи використовувати?

З куркою поєднується велика кількість приправ і прянощів, і саме тому ми так любимо її готувати: завжди виходить щось особливе. Одне з найпопулярніших поєднань — курка з індійською приправою каррі. ще одна яскрава пряність, складова з куркою ідеальну» компанію», — паприка, що надає м’ясу птиці пікантний смак. 

Безпрограшний варіант-курка з часником, а з інших ароматних і гострих приправ до птиці краще додавати мелений кайенский перець і перець чилі. Чебрець, коріандр і розмарин додадуть стравам з курки складності, оригінальних гіркуватих ноток і вишуканого аромату.

З якими продуктами поєднувати курку?

Курка-продукт практично універсальний, а тому експериментувати тут можна нескінченно. З нею однаково добре поєднуються найрізноманітніші овочі (від брокколі і томатів до картоплі), крупи і злаки (рис, булгур), бобові (квасоля, сочевиця).

Якщо буденні варіанти вам набридли і ви вирішили побалувати себе і близьких чимось особливим, приготуйте курку більш оригінально: ми рекомендуємо запікати її з інжиром або, наприклад, з виноградом.

Як зробити блюдо ідеальним

Як домогтися хрусткої скоринки

Розпушувач — той самий секретний інгредієнт, що дозволяє домогтися хрусткої скоринки. Додавайте його в маринад, який ви вибрали для страви з курки, і результат вас приємно здивує. Важливо відзначити, що на смакові якості м’яса це ніяк не вплине.

Якщо у вашій духовій шафі є спеціальні підставки і решітки, і, що найважливіше, функція «гриль», шанси на створення приголомшливої хрусткої скоринки тільки збільшаться.

Ще один секрет чудової скоринки — грубозерниста сіль. Перед запіканням ви можете розподілити її по всій птиці, а можете просто витримати курку в солоній воді.

Як домогтися соковитого м’яса

Щоб м’ясо птиці не вийшло сухим, в першу чергу переконайтеся, що курка повністю розморожена. Соковитий маринад також допоможе вам приготувати м’ясо так, щоб воно не стало жорстким.

Високі температури не годяться для приготування ніжного м’яса: курка любить середні температури і не терпить зволікання. Чи не перетримайте птицю, збільшивши вогонь на фінальній стадії приготування, якщо збираєтеся отримати хрустку скоринку.

Будьте обережні з соусом: краще подавати його разом з готовим блюдом, а якщо ви вирішили просочити їм м’ясо заздалегідь, робіть це за 5-10 хвилин до готовності курки.