Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

32

Навесні зверніть увагу на редис. цей яскравий овоч збагатить ваш раціон поживними речовинами і урізноманітнює смак звичних страв. його навіть не потрібно готувати — додавайте його в страви в свіжому вигляді. редис здорово поєднується з іншими овочами, насінням, м’ясом і птахом. 

Розповідаємо, які корисні речовини містяться в редисці і як правильно вибирати і зберігати цей овоч. приємний бонус: корисні і смачні рецепти, які можна приготувати з редису. 

Корисні властивості редису

Яскравий редис — синонім весни, літа і тепла. а ще це концентрація вітамінів і поживних речовин. найпростіший спосіб урізноманітнити смак улюбленого салату-додати в нього трохи редису. цей овоч відрізняється невеликою калорійністю і може бути навіть в раціоні тих, що худнуть. 

У складі цього овоча присутні вітаміни групи в, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, природна клітковина, фітонциди, гірчичне масло. до речі, ще більше корисних речовин міститься в бадиллі редису, яку також можна додати в салат. вибирати слід найдрібніші листочки. 

Регулярне вживання редису покращує роботу травної системи, стимулює апетит, активізує обмін речовин, знижує рівень холестерину в крові, підвищує еластичність стінок судин і сприятливо впливає на зовнішній вигляд. 

Як правильно вибирати редис

З першими плодами редису, як правило, не виникає ніяких проблем. вони соковиті, свіжі, хрусткі і по-особливому ніжні. перший редис на смак не відрізняється гостротою. плоди повинні бути пружними і щільними. перевірити свіжість редису можна, натиснувши на нього нігтем: на овочі залишиться подряпина, а не вм’ятина. 

З часом ситуація трохи змінюється. на плодах редису з’являються жорсткі прожилки і тріщини. овочі стають порожнистими і починають гірчити. вибрати якісний редис в таких умовах набагато складніше. ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть придбати свіжий і корисний овоч для вашого столу. 

Намагайтеся купувати редис з бадиллям. якщо овоч не відрізняється свіжістю, то по листю це буде легко зрозуміти: вони будуть пожовклими і в’януть. такий редис напевно буде гірчити. 

Перевіряйте також, щоб на редисці не було тріщин. вони утворюються або при недостатньому поливі, або при надмірній вологості (наприклад, в дощовий сезон). утримайтеся від покупки редису з тріщинами. на смак він буде водянистим і позбавленим смаку або жорстким і гірким. 

Вивчіть шкірку редису перед покупкою. на ній не повинно бути темних плям. якщо вони є, то це означає, що редис почав гнити. виявили плями вже вдома? очистіть редис від шкірки перед вживанням. 

Як зберігати редис

Недостатньо просто вибрати свіжий редис. необхідно зберегти його хрустким і корисним в домашніх умовах. зробити це можна двома способами — сухим і вологим. 

Зберігання редису першим способом допомагає залишити його соковитим і смачним на тривалий проміжок часу. промийте і висушіть редис. потім акуратно зріжте бадилля і видаліть листя. загорніть редис в поліетиленовий пакет. термін зберігання при такому способі коливається від 7 до 10 днів. 

Вологий спосіб залишає редис ароматним і пружним довше. є, правда, невелике уточнення: зберігати редис вологим способом можна не більше 5 днів. підготувати редис необхідно тим же способом, але потім викласти на дно банки з холодною водою і накрити кришкою. цей варіант ідеально підходить, якщо ви збираєтеся з’їсти весь пучок редису за короткий проміжок часу. наприклад, щовечора на дачі готуєте соковиті салати. 

Корисні рецепти з редису

З весняного редису можна приготувати безліч різноманітних і смачних страв. важливо уточнити: редис не піддають термічній обробці, тому що всі корисні речовини зникають. 

Хрусткий овоч також рекомендується вживати цілком, так як при контакті з киснем його скибочки окислюються, а поживні речовини випаровуються. якщо ви збираєтеся з’їсти блюдо з редискою відразу після приготування, то сміливо можете його різати. 

Салат-латук з редискою

Свіжий і соковитий салат-латук з редискою стане ідеальним обідом або вечерею в теплий весняний день. авокадо додасть цій страві поживну цінність і зробить його ще більш смачним і ситним. 

Батат з редискою і зеленню

З редису можна приготувати безліч смачних хрустких закусок. наприклад, батат з редискою і зеленню. така закуска стане ідеальним перекусом протягом дня і зарядить бадьорістю, енергією і хорошим настроєм.

Салат з кіноа, редискою і креветками

Редис чудово поєднується не тільки з овочами, але також з крупами і морепродуктами. цей поживний мікс оцінить по достоїнству навіть самий вибагливий гурман. розповідаємо, як приготувати салат з кіноа, редискою і креветками. 

Окрошка з редискою на кефірі

Хіба можна приготувати окрошку без редису? однозначно ні. напередодні пізньої весни і спекотного літа ділимося класним рецептом окрошки з редискою на кефірі. ця страва стане фаворитом вашого літа. 

Тако з чорною квасолею, редискою і фетою

Редис можна додати навіть в складносурядні страви — наприклад, в тако. вийде дуже смачно, соковито і незвично. розповідаємо, як приготувати тако з чорною квасолею, редискою і фетою. ця страва прикрасить затишні посиденьки в колі друзів.