Все, що вам потрібно знати про яйця

49

Курячі яйця — корисний продукт. Їх регулярне вживання зміцнює імунітет, позитивно впливає на серцево-судинну систему, заспокоює нервову систему і заряджає енергією. Вся справа в багатому складі цього продукту: в курячих яйцях містяться вітаміни групи в, а, е, с, кальцій, магній, залізо, фосфор, білки і 12 незамінних амінокислот. 

Але є і противники такого часто вживання цього продукту. Вони вважають, що присутність яєць в щоденному раціоні може стати причиною виникнення сальмонельозу і підвищеного холестерину. Ми вирішили розібратися, чи корисно для здоров’я присутність яєць в щоденному раціоні, а також підготували добірку класних рецептів, які ви оціните. 

Чим корисні

Яйця-концентрація корисних і поживних речовин. Всі ці речовини необхідні для нормального розвитку організму людини. У складі яєць присутні вітаміни групи в, а, е, с, d, н, рр, к, кальцій, калій, залізо, фосфор, йод, цинк, марганець, фтор, білки, фолієва кислота, ніацин, а також цінні амінокислоти. Всього пара яєць в день забезпечує організм 25% амінокислот від добової норми. 

Регулярне вживання яєць підвищує захисні сили організму, нормалізує обмін речовин, активує розумову діяльність, покращує роботу серця і судин, заряджає організм енергією, зміцнює кісткову тканину, піднімає настрій і допомагає боротися з депресією, а також сприятливо впливає на статеві гормони і процеси кровотворення. 

Як готувати

Яйця можна приготувати різними способами: круто, некруто, яйця-пашот, срембл. А ще можна змайструвати з яєць складносурядні страви, такі, як омлет або фріттата. Вони прекрасно справляються з почуттям голоду і заряджають енергією надовго. Вибір способу приготування залежить виключно від ваших смакових уподобань і можливостей, якими ви маєте в своєму розпорядженні: посуду або часу. 

Фахівці з харчування, вчені і дієтологи сходяться в одному: яйця краще варити, обсмажувати або запікати до повної готовності, тобто помістити під вплив гарячих температур. Це пов’язано з тим, що в деяких яйцях містяться бактерії сальмонели, які провокують розвиток захворювання сальмонельозу. Джерелом сальмонели є курка, але в свіжих яйцях цієї бактерії немає. Однак вона може потрапити в яйце через шкаралупу, на стінках якої осідають ці організми. Тому фахівці радять купувати яйця з перевірених ферм. 

Детальніше про способи приготування яєць і їх тонкощі ми розповіли в статті «корисний гід по яйцях: як вибирати, готувати і подавати до столу».

Як вибирати і зберігати яйця

Вибираючи яйця в магазині або на ринку, зверніть увагу на їх зовнішній вигляд. На яйцях не повинно бути тріщин і вм’ятин, адже вони є «порталом» для проникнення бактерій та інших хвороботворних мікроорганізмів. 

Зберігайте яйця в холодильнику. Для цього підійде спеціальна полиця для яєць, якою оснащено більшість сучасних холодильників, або бокси, які ви можете купити в будь-якому господарському магазині. Перед тим, як прибрати яйця в холодильник, їх потрібно промити під проточною водою і висушити. 

Можна зберігати окремо білки і жовтки. Білки зберігаються в холодильнику протягом трьох тижнів, а жовтки — протягом трьох днів. Яйця в шкаралупі залишаються свіжими до 28 днів — при покупці завжди звертайте увагу на упаковку.  

Що ще потрібно знати

Яйця часто стають предметом суперечок і суперечливих дискусій. Справа в тому, що, незважаючи на їх користь для серцево-судинної системи, яйця можуть підвищувати рівень «шкідливого» холестерину в крові. Саме тому багато принципово не їдять жовток, так як вважають, що це допоможе знизити загрозу. Насправді компенсувати» шкідливий » холестерин простіше простого: включіть в раціон більше продуктів, які багаті антиоксидантами. До них відносяться фрукти, ягоди, зелений чай, зелень і овочі. 

Деякі люди можуть мати алергію на яйця. В основному з такою напастю стикаються діти до п’яти років, але іноді алергія залишається на все життя. Симптоми непереносимості яєць важко не помітити: це почервоніння і набряк рота, болі в животі, блювота і діарея. Якщо ви помічали у себе подібні симптоми, то відмовтеся від вживання яєць і проконсультуйтеся з лікарем для встановлення точного діагнозу. 

Три класних рецепта

Ділимося добіркою з трьох рецептів, які можна приготувати з яєць. Ці страви стануть ідеальним варіантом сніданку або обіду. Приємного апетиту! 

Запечені яйця

вам знадобляться:

  • яйця-2 шт.
  • соус маринара — 1/2 чашки
  • моцарелла — 1/4 чашки
  • морська сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • червоний перець чилі пластівцями — за смаком
  • зелень — за смаком
  • тертий твердий сир — за смаком

спосіб приготування:

  1. приготуйте соус маринара.
  2. розігрійте духовку до 200 градусів.
  3. соус влийте в форму для запікання. Зверху розбийте яйця.
  4. додайте моцарелу і тертий сир.
  5. приправте за смаком сіллю і всіма видами перцю.
  6. випікайте 8-10 хвилин.
  7. перед подачею прикрасьте зеленню.

Яйця-скрембл

вам знадобляться:

  • яйце куряче — 3 шт.
  • молоко — 5 ст. Л.
  • кукурудзяний крохмаль — 1/2 ч. Л.
  • сіль, перець — за смаком
  • масло вершкове-2 ст. Л.

спосіб приготування:

  1. збийте в мисці яйця.
  2. в окремій мисці з’єднайте молоко з кукурудзяним крохмалем і перемішайте, щоб не було грудочок. Додайте сіль і перець.
  3. з’єднайте збиті яйця з молоком і ще раз все збийте до отримання однорідної маси.
  4. розтопіть на сковороді вершкове масло, і, коли воно нагріється, вилийте омлет. Зачекайте кілька секунд, поки омлет не почне пузиритися по краях, а потім почніть інтенсивно перемішувати.
  5. коли масло повністю вбереться, подавайте омлет.  

Яйця, фаршировані авокадо

вам знадобляться:

  • яйце куряче — 4 шт.
  • лимон — 1 шт.
  • цибуля біла — 1/2 шт.
  • кінза свіжа — невеликий пучок
  • сіль — за смаком
  • чорний мелений перець — за смаком
  • помідор невеликий — 1 шт.
  • авокадо — 1 шт.

спосіб приготування:

  1. зваріть яйця круто (варити 10 хвилин після того, як закиплять) і опустіть в холодну воду на кілька хвилин.
  2. очистіть їх, розріжте навпіл і акуратно видаліть жовток.
  3. підготуйте начинку. Для цього розімніть авокадо виделкою і залийте лимонним соком. Додайте дрібно нарізані цибулю, кінзу і яєчні жовтки. Посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте.
  4. заповніть яєчні білки приготованою начинкою і прикрасьте кубиками помідора.