Часник-цінне джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. обов’язково включіть його в свій раціон, якщо хочете завжди бути здоровими. приємний бонус: часник славиться не тільки своїм корисним складом, але і чудовими гастрономічними властивостями. він може прикрасити будь-яку страву і моментально надати йому родзинку.
Для любителів часнику ми склали гід про корисні властивості продукту і кулінарних хитрощах, які допоможуть легко очистити часник або позбавити руки від його запаху. беріть на замітку!
Корисні властивості часнику
Часник-природний антибіотик. у його складі міститься більше 150 біологічно активних речовин. крім того, часник — цінне джерело вітамінів групи в, с, d, рр і мінералів, серед яких калій, кальцій, натрій, фосфор, залізо, цинк, селен. на цьому багатий склад часнику не закінчується: в ньому також присутні вуглеводи, білки, органічні кислоти, фітонциди, ефірні масла і ферменти.
Регулярне вживання цього продукту зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму, допомагає боротися з інфекціями і запаленнями, заспокоює нервову систему. часник також корисний для серця і судин: він підвищує силу скорочень серцевого м’яза і нормалізує серцевий ритм, знижує ризик розвитку тромбів, знімає спазм судин. корисний часник і для травної системи: він нормалізує мікрофлору кишечника і покращує травлення.
Як вибирати часник
При виборі часнику слід звертати увагу на дві важливі характеристики: твердість і сухість. плоди часнику повинні бути пружними, без вм’ятин і нагноєнь. при цьому часник ні в якому разі не повинен бути вологим: це вірна ознака того, що він починає загнивати.
Що стосується розміру плодів, то краще вибрати середній часник-він володіє максимально тонким і вишуканим смаком. спробуйте помацати зубчики: у дозрілих плодів вони ретельно промацуються. якщо часник почав проростати, то краще його не купувати, так як, швидше за все, він вже розгубив всі свої корисні властивості.
Як чистити часник
З часником зазвичай багато клопоту на кухні. часто його не так вже просто очистити від лушпиння. правда, не в тому випадку, якщо ви знаєте пару кулінарних хитрощів. викладіть зубчики часнику в металеву або керамічну миску або друшляк, накрийте кришкою і енергійно потрясіть протягом 15-30 секунд. лушпиння після такої «струсу» відокремиться від часнику. якщо після струшувань якийсь часник все ще залишився в лушпинні, повторіть маніпуляцію ще раз.
Як подрібнити часник
Часник використовується для приготування різних страв, в тому числі гастрономічних шедеврів. як правило, в списку інгредієнтів вказано подрібнений часник. в основному господині в усьому світі беруть спеціальний прес і тиснуть через нього часник. але такий спосіб не вітають професійні шеф-кухарі.
Звичайно, все залежить від того, що ви хочете приготувати. прес дробить часник на шматочки, які гармонійно впишуться в салатну заправку або часникове масло. у сковороді ж часник після преса» запечеться » занадто швидко і придбає прогірклий смак.
Подрібніть часник за допомогою звичайного ножа. спершу потрібно нарізати його на максимально дрібні шматочки, а потім притиснути до обробної дошки кілька разів тильною стороною ножа.
Як позбутися від запаху часнику
Ефірні масла, які містяться в часнику, відрізняються липкістю і часто залишають неприємний запах, який довго тримається на руках. вам будуть потрібні щипці з нержавіючої сталі або інший сталевий предмет, який потрібно потерти руками під холодною водою протягом 10-15 секунд. сталь допоможе нейтралізувати неприємний запах: вся справа в хімічній реакції, в яку вступають сталь і молекули часнику.
Якщо нічого підходящого під рукою не виявилося, спробуйте скористатися старим перевіреним способом. використовуйте гарячу воду і господарське мило. останнім необхідно ретельно помити руки, а потім сполоснути їх водою.