Все про ігристих винах: повний гід від inmyroom food

13

Вибирайте цей незмінний атрибут будь-якого урочистого застілля неспішно і вдумливо, адже кожне вино має свій неповторний характер. Ось кілька важливих моментів.

Франція

Шампанське

Шампанське — це всього лише один з багатьох видів ігристих вин. Його роблять за особливою технологією, використовуючи цілих шість сортів винограду. А найзначніший внесок у розвиток виробництва шампанського вніс француз п’єр періньон, який вступив в юному віці в орден бенедиктинців. Виконуючи обов’язки завідувача монастирським столом, він займався виробництвом вина, більшу частину свого життя намагаючись позбутися від небажаних бульбашок в напої.

З тих пір пройшло вже майже чотири століття, а марка «будинок періньон» виробника moët&chandon завоювала звання шампанського преміум-класу. Ще один «гігант «серед виробників шампанських вин — легендарна» вдова кліко» (veuve clicquot ponsardin). 

Італія

Просекко і ламбруско

Італійське просекко приємно дивує гармонійним, приємним смаком і більш ніж демократичними цінами (в порівнянні до справжніх шампанським). Як правило, італійська «шипучка» виготовляється з суміші різних сортів винограду в регіоні венето, хоча можливі й інші варіанти.

Знамените легке ігристе вино з емілії-романьї називається ламбруско. Воно вважається практично універсальним, може бути як білим, так і червоним, потрапляє в середню цінову категорію, і, нарешті, широко представлено саме в російських магазинах, де користується великим попитом.

Італія-преміум

Асті і франчакорта

Більш якісні і, як наслідок, дорогі італійські вина представлені двома поширеними категоріями: асті і спуманте. Легке ігристе асті виробляється в однойменній провінції, а у виготовленні цього вина використовується один-єдиний сорт винограду — москато біанко. Асті представлені, як правило, солодкими винами, хоча бувають і напівсухі, і навіть сухі.

Франчакорта-єдине і неповторне італійське ігристе вино з ломбардії, яке удостоїлося вищої категорії якості docg. Воно виробляється за традиційною французькою технологією з кращих сортів винограду, володіє дивно м’яким, абсолютно особливим смаком і як не можна краще підходить для самих урочистих подій.

Інші країни

Кава (іспанія) і зект (німеччина)

Конкуренцію французьким та італійським ігристим винам можуть скласти їх «побратими» з іспанії та німеччини. Каталонія швидко навчилася всім тонкощам шампанізації у кращих французьких майстрів і придумала свою винну спадщину — каву, яка виробляється в основному з трьох сортів винограду, вирощуваного в іспанії. Кава потрапляє в середню цінову категорію і незмінно радує своєю якістю.

Німецьке ігристе вино — зект — не такий частий гість в російських винних магазинах, проте в німеччині це найпопулярніший вид ігристого. Помірна ціна і легкий збалансований смак — головні переваги зекта. Виробляють його, до речі, з винограду сорту рислінг, що робить це вино ще більш унікальним і особливим.

Сухе або солодке?

Основні категорії ігристих вин у всіх країнах наступні:

  • doux (солодке);
  • demi-sec (напівсолодке);
  • sec (напівсухе);
  • Extra sec (екстра-напівсухе).

найпопулярніший сорт шампанського-це брют. Це дуже сухе, але насичене, легке і освіжаюче ігристе вино, яке підійде до більшості страв. Після такого напою у вас не буде на ранок боліти голова, оскільки воно не містить ні грама цукру.

Правильна подача

Головне в подачі шампанського — охолодження. Ігристі вина зберігають в темних прохолодних приміщеннях і додатково охолоджують в спеціальному відерці з льодом і водою.

При виборі келихів ви можете вибрати один з двох варіантів. Витончена, тоненька і витягнута «флейта» дасть можливість отримати задоволення від гри бульбашок і, звичайно, від аромату напою. А широкий посередині і звужується догори «тюльпан » розкриє весь букет найдорожчих витриманих вин. Ніколи не наповнюйте келихи повністю, а вино розливайте повільно, направляючи напій уздовж стінки, щоб воно не дало непотрібну піну.

подавати ігристе вино прийнято перш за все в якості аперитиву або десерту, проте універсальні смакові якості і відносна легкість напою (практично ніколи не перевищує 13 градусів) дозволяють подавати його на будь-якій стадії трапези. Рожеві вина вважаються більш десертними, а білі підходять і до морепродуктів, і до сирів, і до фруктів, і навіть до птиці.