Згадуючи срср: 20 продуктів, які ми всі обожнювали

27

час біжить: сьогодні ми, прийшовши в супермаркет, довго роздумуємо, який вибрати хліб або яким льодяникам порадіють діти, але ж ще всього якихось 30 років тому наші кулінарні переваги були набагато простіше. 1 чи були ми від цього менш щасливі? звичайно, ні! навіть навпаки: варене згущене молоко,» фірмовий » хліб або пачка солодких аскорбінок здавалися нам найсмачнішими ласощами на світі. Ностальгуємо і згадуємо, які продукти зробили наше дитинство особливим.

Шпроти в маслі

Якщо ви народилися і виросли в срср, то прекрасно пам’ятайте, що без банки шпрот в маслі не обходився жоден новий рік. І це при тому, що продукт вважався дефіцитним і його навіть примудрялися перепродувати з націнками.

«пташине молоко»

Гостівський торт «пташине молоко», а потім і однойменні цукерки, були, мабуть, найпопулярнішим ласощами у дітей і дорослих. За цим кондитерським виробом шикувалися черги, а його оригінальний рецепт залишався в таємниці, хоча прообразом радянського десерту були чехословацькі цукерки з подібною рецептурою.

Тістечко «картопля»

«картопля» завжди була нашим улюбленим тістечком в шкільній їдальні, а вже якщо його готувала мама, нашому щастю не було меж. Простий склад зробив» картоплю » одним з найдоступніших десертів радянських часів. Ви і зараз можете згадати дитинство і порадувати рідних і близьких, приготувавши домашній варіант такого десерту.

Варене згущене молоко

Найголовніший смак дитинства — смак вареного згущеного молока, звичайно. Ми варили її самостійно, ризикуючи відмивати потім стіни і стелю, але воно того варте! «варенку» особливо приємно було їсти ложкою прямо з банки — тоді ніхто з нас особливо не турбувався щодо зайвих калорій.

Козинаки

незважаючи на те, що козинаки в радянські часи в магазинах знайти було складно, але можливо, а в 90-х ласощі хлинуло на прилавки у великих кількостях, багато мам любили порадувати дітей домашнім десертом. Для цього очищені насіння заливалися самостійно приготовленої карамеллю і формувалися в апетитні, хрусткі і блискучі брикети.

Березовий сік

березовий сік виробляють не тільки в нашій країні: корисний і дивовижний продукт користується невеликим попитом також в північній європі і канаді, але саме в срср, а тепер і в росії, цей напій вважається культовим. Раніше його продавали в трилітрових банках, збагачуючи цукром і лимонною кислотою, що надавало соку абсолютно приголомшливий смак.

М’які плавлені сирки

Непристойно дешеву легендарну закуску, плавлений сирок «дружба», намазували на хліб, додавали в окремі страви, їли просто так і в якості закуски до спиртних напоїв і навіть до чаю. Його змітали з полиць магазинів і їли із задоволенням, адже виготовляли сирок по госту, без консервантів, ароматизаторів і барвників.

Льодяники на паличках

До тих пір, поки межею наших мрій не став «чупа-чупс», ми із задоволенням гризли цукерки на паличці. Їх однаково легко було купити або приготувати вдома зі звичайного цукру. А різні форми у вигляді півників, зайців і білочок зробили це нехитре ласощі просто незабутнім.

Аскорбінки

аскорбінове драже багато дітей сприймали як справжні цукерки. Яскраві жовті кульки можна було розсмоктувати нескінченно, поки мама не відбирала банку: чергування солодкого і кислого смаку забезпечило лікувальному драже шалену популярність.

Жувальна гумка з вкладишами

Вибір вітчизняної жувальної гумки в кінці 70-х років був більш, ніж скромний. І складався всього з декількох смаків: полуничного, м’ятного і апельсинового. А ось в 90-х ми зі шкіри геть лізли, щоб накупити собі побільше жуйок з вкладишами, щоб зібрати цілу колекцію і заодно понадувати бульбашки.

Домашні вафлі

Напевно у вас вдома досі є стара вафельниця, а ви з ностальгією згадуєте ці хрусткі ароматні вафлі, в які можна було загорнути варене згущене молоко або є просто так, навіть не звертаючи. Апетитна клітка і захоплюючий процес випікання смачних вафель стали невизнаним символом минулої епохи.

«горішки»

Ну ось і ще одне ласощі з дитинства з вареним згущеним молоком. Крім вафельниць, існували ще й так звані горішниці, за допомогою яких мами робили наші улюблені тістечка — «горішки». до речі, сьогодні існують пристрої, що поєднують в собі вафельницю і горішницю: ностальгія за ласощами з дитинства занадто велика, щоб не спробувати знову приготувати ці десерти!

Докторська ковбаса

ще одне ласощі, яке змушувало геть забути про шкоду і насолоджуватися унікальним смаком. Кружечки смаженої докторської ковбаси-символ безтурботного дитинства!

Хлібна скоринка

Зізнайтеся, що вам рідко вдавалося встояти, щоб не відкусити куточки у булки хліба по дорозі з магазину додому: настільки хлібна скоринка була смачною, хрусткою і ароматною. Як же добре, що зараз свіжоспечений хліб знову продається в паперових пакетах, а не в поліетиленовій упаковці, нарізаним заздалегідь!

Гематоген

Так само, як і аскорбінове драже, гематоген ми любили (і досі любимо, чи не так?) є просто так. Але ж ці ласощі, що нагадує плитки шоколаду, додавали в раціон тільки тим, хто неповноцінно харчувався, страждав від залізодефіцитної анемії або нестачі вітаміну а.

Газована вода

«байкал», «тархун», «буратіно» та інші чудові газовані напої з нашого дитинства тепер знову продаються в скляних пляшках з тією самою пробкою, яку раніше потрібно було просити відкрити прямо в магазині. Без цих «цукрових бомб» уявити наше дитинство просто неможливо.

Саморобне печиво-сендвіч

імпровізоване печиво-сендвіч ми робили часто і з задоволенням: шар вершкового (завзяті ласуни використовували і шоколадне, правда?) масла між двома крекерами — і краще частування до чаю готове.

Батон до чаю

Це зараз ми можемо годинами вибирати частування до чаю, а раніше весь десерт часто зводився до простого білого батону з маслом. якщо на кухні була ще й банку варення, виходили справжні домашні тістечка. А пам’ятаєте про батон, змащений сметаною з цукром?…

Кисіль в брикетах

тільки не кажіть, що ви жодного разу не намагалися відгризти шматочок від солодкого брикетного киселю до того, як дорослі приготують напій. Твердий кисіль-ще одна знакова прикмета нашої юності. Навіщо чекати, поки мама прийде з роботи і зварить солодкий напій, якщо можна поласувати їм і так?

Сухарі

Засохлий хліб ніколи не пропадав: його нарізали на маленькі шматочки і відправляли сушитися в духовку, отримуючи нескінченні запаси смачних домашніх сухариків. А якщо хліб з’їдався просто так, любителі сухарів могли купити в магазинах «сухарі міські»: ці ласощі робилося по госту, в них додавали родзинки або мак, а дефіцитними вважалися сухарі з горіхами.