За що японці люблять минтай і як його смачно приготувати

22

Минтай — один з найбільш недооцінених продуктів на нашому столі — за ним навіть закріпилася образлива репутація «котячої» їжі. зате в інших країнах минтай дуже поважають, а в японії він і зовсім вважається делікатесом і входить до складу багатьох національних страв. і не дарма: корисних якостей у риби не злічити, до того ж вона куди дешевше своїх благородних «побратимів». подробиці і вишуканий рецепт — в нашому огляді.

Чим корисний минтай

Минтай називають молодшим братом тріски, хоча корисних властивостей у нього не менше, а часом і більше, ніж у дорогої риби:

  • минтай-абсолютний чемпіон за кількістю і ступенем засвоюваності йоду. у ньому багато фосфору, калію, сірки, фтору, кобальту і вітамінів а, рр і групи в.
  • минтай росте в природних умовах — його не розводять в неволі і не напихають антибіотиками.
  • минтай багатий протеїном-будівельним матеріалом для наших клітин. 
  • повна відсутність вуглеводів робить минтай відмінним дієтичним продуктом.
  • ікра минтая за поживністю не поступається ікрі лососевих, а печінка рясніє цінними жирними кислотами омега-3, які необхідні для профілактики захворювань серцево-судинної системи.
  • в минтай майже немає гістаміну, тому він безпечний для дітей і алергіків.
  • минтай корисний для мозку, зору, нервової та травної систем. він зміцнює кістки, волосся і нігті, покращує стан шкіри і нормалізує рівень цукру в крові, а також має антиоксидантні властивості.

Як вибрати хорошу рибу

Кращим минтаєм вважається далекосхідний. по можливості купуйте свіжу рибу-вона смачніше, до того ж по виду і запаху легко визначити якість. з замороженим минтаєм трохи складніше, але розпізнати несвіжу тушку все ж можна.

Зверніть увагу на поверхню риби — вона повинна бути чистою від льоду і снігу, світлою, без плям і підсохлих ділянок. якщо на обезголовленої і неробленої рибі є товсті рубці і жовті плями, значить, її зберігали неправильно і кілька разів заморожували і розморожували.

Філе минтая має бути чистого білого кольору, іноді з рожевим відтінком уздовж спинки. м’ясо якісної риби буде пружним, а не пухким, а аромат — приємним, злегка солодкуватим. під час приготування риба теж не повинна видавати неприємного запаху.

Рецепт минтая під гірчичним соусом

Минтай під соусом з діжонської гірчиці, з гарніром з брюссельської капусти і молодої картоплі — легкий і корисний вечерю, який ви приготуєте всього за півгодини.

Інгредієнти:

  • картопля молода 300 г
  • цибуля ріпчаста 1 шт.
  • оливкова олія 2 ст. л.
  • брюссельська капуста 250 г
  • філе минтая 350 г
  • сіль і перець за смаком
  • кмин щіпка
  • цільнозернова гірчиця 4 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. розігріти духовку до 230 °c.
  2. цибулю очистити і дрібно нарізати. картоплю добре помити і нарізати тонкими пластинками.
  3. у мисці змішати 1 ст. л. оливкової олії, сіль і перець, кмин.
  4. викласти картоплю і цибулю на деко в один шар, скропити масляною сумішшю і запікати 20 хвилин.
  5. брюссельську капусту вимити, обсушити і нарізати на шматочки. занурити в масляну суміш.
  6. окремо змішати 1 ст.л. оливкової олії і гірчицю, посолити і поперчити.
  7. на деко з картоплею викласти брюссельську капусту і минтай. рибу полити олійно-гірчичним соусом. запікати 10-12 хвилин до готовності минтая. приємного апетиту!

Зверніть увагу

швидкий просмотр11 200 ₽обідній стіл з білої столешницейкупить 1 клик5.0 — 1 отзывразмеры:ширина80 смвысота75 смглубина80 смбыстрый просмотрпроданообеденный стілець flory бірюзового цвета5.0 — 2 отзываразмеры:ширина50 смвысота80 смглубина54 см

швидкий просмотр5 700 ₽обідній стілець flory сірого цветакупить 1 клик5.0 — 1 отзывразмеры:ширина50 смвысота80 смглубина54 смбыстрый просмотр36 600 ₽розкладний обідній стіл з білої столешницейкупить 1 клик4.5 — 1 отзывразмеры:ширина220 смвысота76 смглубина90 см