Заберіть ваші зірки: чому ці 7 шеф-кухарів відмовилися від зірок мішлен

14

Зірка мішлен-найкращий комплімент ресторану і солодка приманка для клієнтів: щоб відвідати заклад, включений в рейтинг червоного гіда, гурмани готові відправитися на інший кінець земної кулі. Незважаючи на це, багато шеф-кухарів бачать в мішленівських зірках суцільні неприємності і добровільно від них відмовляються. Розповідаємо про «темну сторону» престижної нагороди.

Жоель робюшон, raymond-poincaré

Першим кухарем, який усвідомив, що від зірок мішлен неприємностей більше, ніж користі, став француз жоель робюшон. У 1996 році він відмовився від трьох мішленівських зірок, присуджених його паризькому ресторану raymond-poincaré. Причина проста: метр втомився працювати на знос, підтримуючи статус престижного ресторану, і невсипущо стежити за гастрономічною критикою. Найменші недоліки в приготованому блюді могли надовго вибити його з колії, і врешті-решт робюшон здався.   

я не хотів закінчити, як мої колеги ален шапель, жан труагро, жак пік, померши завчасно через те, що втратив почуття міри.

Джей фай, raan jay fai

Не оцінила нагороди і сімдесятирічна джей фай, господиня і шеф популярної точки стрітфуда в таїланді — raan jay fai. Вже через місяць вона попросила виключити її заклад зі списку «обраних». За словами джей, хоча потік клієнтів і виріс в рази, багато відвідувачів приходять лише для того, щоб зробити фотографії страв, відомих своєю подачею, а не оцінити якість кухні. До того ж тепер господині доводиться працювати по 11-12 годин на добу, щоб обслужити величезні черги.

Жером брошо, le france

Повернути зірку, зароблену в 2005 році, побажав і жером брошо, французький шеф ресторану le france в містечку монсо-ле-мін в бургундії. Справа в тому, що в регіоні високий рівень безробіття, тому зірка мішлен відлякує від ресторану небагатих відвідувачів. Через це шеф не справляється з витратами на утримання: щоб звести кінці з кінцями, йому довелося звільнити значну частину персоналу і використовувати більш дешеві продукти на кухні. Брошо сподівається, що відмова від зірки поверне йому колишній потік клієнтів.

Карен кеньяр, a’qi

Карен кеньяр, шеф-кухар бельгійського ресторану a’qi в брюгге, охрестила зірку мішлен «отруєним подарунком». Щоб її отримати, вона витратила чимало грошей і сил, але суворі стандарти і високі очікування відвідувачів виявилися тяжкою ношею. Головне для карен-їжа, а гості бажають побачити шоу білих рукавичок і срібних вилок без єдиної складочки на скатертини. До того ж, вважає шеф, сьогодні люди приходять в ресторан, щоб поспілкуватися і розслабитися, і не готові витрачати на це шалені суми. 

ще десять років тому зірка мішлен була благословенням, але сьогодні, за часів економічної кризи, вона перетворилася на прокляття. Люди приходять в» зоряні » ресторани у свята, насолодитися ягням або лобстером, проте часто бувають розчаровані, побачивши ціни в меню.

Себастіан бра, bras

Син легендарного шефа мішеля бра, який багато років очолював французький ресторан bras в комуні лайоль, вирішив відмовитися від трьох зірок мішлен. «заберіть ваші зірки», — з таким посилом звернувся до гіда мішлен себастіан бра на своїй сторінці в facebook. За словами шефа, він втомився від постійної уваги, стресу і тиску і хоче повернутися до більш домашньої кухні, що уособлює його дух і батьківщину — без зайвого пафосу і страху, що їжа не сподобається інспектору. Себастіан також нагадав про самогубство шеф-кухаря бернара луазо, яке той скоїв через загрозу втрати трьох зірок.

Фредерік дуг, ‘t huis van lede

Шеф-кухар фредерік дуг володіє рестораном ‘t huis van lede у фламандському місті ваннегем-леде. Престижна нагорода не принесла йому радості, а причина все та ж — постійний тиск і стрес. Дуг вирішив, що свобода дорожче: він просто хоче приходити в свій ресторан і готувати те, що йому подобається.

рейтинг мішлен не стільки дає привід для гордості, скільки накладає зобов’язання. Гості ресторану тільки й чекають якихось вишукувань: навіть звичні національні страви, на думку публіки, я повинен готувати якось по-особливому.

Хуліо біоска, casa julio

Безглузда гонка за статусом втомила і іспанського ресторатора хуліо біоска. Більш того, в його закладі casa julio, розташованому в селі фонтанарс дель алфорніс, через мішлена впала відвідуваність. Виною тому суворі стандарти гіда: наприклад, представники мішлен зажадали від біоскі зменшити порції і підвищити ціни, щоб меню відповідало гурманському формату. Чи варто дивуватися, що в ресторан перестала ходити велика частина клієнтів.