Навіщо нам потрібно їсти вуглеводи і як правильно їх вибрати

28

Кожному з нас хочеться бути в хорошій фізичній формі і зберегти своє здоров’я. Виробляючи правильні звички, ми намагаємося прищепити їх і дітям. Однак сучасні умови життя і жорсткі вимоги, що пред’являються до зовнішнього вигляду, змушують йти на жертви і відмовлятися від деяких важливих для організму компонентів, наприклад, від вуглеводів.

Зараз не тільки дорослі прагнуть їсти якомога менше їжі, багатої вуглеводами, але і складають дитяче меню, повністю виключаючи з нього хліб, макарони і навіть солодощі. Чи виправданий такий підхід до харчування, а головне-чи потрібно боятися вуглеводів? давайте вивчати питання. 

Основні міфи про вуглеводи

Ті, хто прагне до швидких результатів, скажуть вам, що немає нічого ефективнішого білкових дієт, від яких зайві кілограми буквально зникають на очах, в той час як вуглеводи в раціоні сприяють набору ваги. Якщо вас не лякають проблеми зі здоров’ям, можете спробувати цей варіант, але пам’ятайте, що вуглеводи — це найважливіший нутрієнт, необхідний організму для повноцінного функціонування, а також основне джерело енергії.

Набір ваги найчастіше відбувається не через конкретного елемента, а через банального переїдання і незбалансованого харчування. І тут важливу роль відіграють так звані прості вуглеводи, які не тільки підвищують рівень цукру в крові, але і досить швидко викликають відчуття голоду. Для того щоб контролювати цей процес, потрібно не відмовлятися від вуглеводів, а є правильні продукти, що містять клітковину і складні вуглеводи.

Помилково вважати, що швидкі вуглеводи шкідливі для здоров’я і сприяють набору ваги, адже саме тут на перший план виходить клітковина, яка не дає їжі миттєво засвоїтися і підвищити рівень цукру в крові. Якщо розглядати конкретний приклад, то вибираючи між булочкою і грушею, віддайте перевагу другому варіанту. Незважаючи на те що в обох продуктах містяться саме швидкі вуглеводи, груша містить ще й клітковину, а значить, не зашкодить вашій талії. 

Навіщо потрібні вуглеводи

Ми вже говорили про те, що вуглеводи є основним джерелом енергії, повноцінної заміни якому не існує. Нам важливо забезпечити організм цим цінним нутрієнтом, адже енергія потрібна для всіх біохімічних процесів, що протікають в нашому тілі. Тому обов’язково подумайте про це, перш ніж обмежувати себе або своїх дітей в їжі, що містить вуглеводи.

Замість жорстких обмежень ми радимо вам вживати правильні вуглеводні продукти, засвоєння яких буде контролюватися інсуліном, не викликаючи різких стрибків рівня цукру в крові. І не робіть ставку на білкові дієти, адже білки містять стільки ж калорій, як і вуглеводи, а значить, всі зайві калорії і від шматка м’яса, і від тарілки каші будуть відкладатися у вигляді підшкірного жиру. Так що краще розрахувати свою добову норму калорій і збільшити рухову активність, щоб не набирати зайву вагу. 

Від яких вуглеводів відмовитися

Хоча ми і не закликаємо вас виключати вуглеводи з раціону, є цілий ряд продуктів, від яких краще відмовитися. Мова перш за все йде про» рідких калоріях», тобто про тих простих вуглеводах, а простіше кажучи цукрі, які містяться в газованих напоях і фруктових соках, навіть свіжовичавлених. Якщо з солодкими газуваннями все зрозуміло, то чим поганий свіжовичавлений сік?

Справа в тому, що, вичавлюючи сік з фруктів, ми викидаємо клітковину, залишаючи тільки фруктозу, а значить, механізм контролю рівня цукру в крові збивається. Крім того, ви навряд чи з’їсте 5-6 яблук відразу, а ось у вигляді соку це вийде всього один стакан, так що зайві калорії, які мають властивість відкладатися в підшкірний жир, вам забезпечені.

Ще одна категорія-це солодощі. Зверніть увагу, що мова йде не про солодкі продукти, а саме про солодощі, тобто цукерках і шоколадних батончиках промислового виробництва. Якщо ви справжній ласун, готуйте собі корисні десерти з медом або сиропом агави, а для випічки використовуйте цільнозернове борошно замість рафінованої. Ці прості поради дозволять вам їсти солодкі страви без шкоди для фігури. 

Скільки є вуглеводів

Безумовно, точна цифра залежить від ваших індивідуальних параметрів, але стежте, щоб вона була не нижче 130 грамів на добу. Вуглеводи в раціоні повинні бути присутніми у вигляді овочів, фруктів, бобових і злакових. Бажано, щоб значна частина злаків і круп була цільнозерновий.

Це може бути вівсяна або ячмінна крупа, кіноа або коричневий рис, гречка або просо. Якщо готуєте пасту, віддавайте перевагу макаронам з борошна грубого помелу і поєднуйте з овочами, а не жирними соусами. Такі прості поради допоможуть вам збалансувати своє харчування і наповнити тіло енергією, не набравши зайвих кілограмів.