Історія походження
Історія походження страви пов’язана зі знаменитим клодом моне. Великий імпресіоніст був не тільки художником, він був пристрасним прихильником вишуканої гастрономії і колекціонував рецепти вподобаних йому страв. Художник часто влаштовував у своєму будинку звані обіди, разом з дружиною і куховаркою обговорював меню і сервіровку. Товстий зошит зібраних моне рецептів спадкоємці опублікували лише в кінці минулого століття.
Яйця «орсіні» — один з його улюблених рецептів. Моне називав страву «сніданком аристократа». Є відомості про те, що своїй назві блюдо зобов’язане одному з гостей художника, італійцеві на прізвище «орсіні», який і приніс йому цей рецепт. Цей рецепт зайняв почесне місце в кулінарній зошиті моне.
Як приготувати?
Блюдо готується дуже просто, не вимагає багато часу і вміння. У класичному виконанні для цього знадобляться тільки яйця, масло, сіль і перець. Вся принадність в тому, що, додаючи інші інгредієнти, фантазуючи за своїм бажанням, можна надавати страві абсолютно неповторний смак.
Можливо, і ви захочете зробити це блюдо і здивувати своїх близьких незвичайною подачею. Тут будуть доречні в’ялені помідори, оливки, свіжа зелень, сири, авокадо, кунжутне насіння, квасоля, спаржа і різні прянощі.
Класичний рецепт приготування яєць «орсіні»
Інгредієнти:
- яйця 3 шт.
- масло вершкове або топлене 50 г
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
-
Розігрійте духовку до 200°c.
-
Відокремте білки від жовтків: кожен жовток повинен знаходитися окремо, можна залишити його в порожній шкаралупі.
-
Збийте білки міксером до щільної піни.
-
Розділіть білкову масу приблизно на три порції і викладіть на змащену маслом форму для запікання. Це можуть бути окремі порційні формочки або сервірувальні кільця на силіконовому килимку або папері.
-
У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення, в яке пізніше помістимо жовток.
-
Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.
-
Відкрийте духовку, висуньте грати з формами, акуратно викладіть кожен жовток на білкову «подушку» в поглиблення, посоліть і поперчіть, потім запікайте ще 3-4 хвилини, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.
-
При подачі можна використовувати листя салату, авокадо і тости.
Яйця «орсіні » з пармезаном, шинкою і цибулею
Інгредієнти:
- яйця 4 шт.
- масло вершкове або топлене 75 г
- цибуля зелена 2-3 стебла
- шинка 100 г
- пармезан 100 г
- сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
-
Розігрійте духовку до 200°c.
-
Відокремте білки від жовтків.
-
Збийте білки міксером до твердих піків.
-
Розкладіть білкову масу приблизно на чотири порції і викладіть на змащену маслом форму.
-
У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення, в яке пізніше помістимо жовток.
-
Посипте білки нарізаною шинкою і зеленою цибулею.
-
Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.
-
Відкрийте духовку, висуньте грати з формами, акуратно викладіть кожен жовток на білкову «подушку» в поглиблення, посоліть, поперчіть і посипте тертим пармезаном, запікайте ще 4-5 хвилин, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.
Яйця «орсіні» зі свіжим шпинатом і пармською шинкою
Інгредієнти:
- яйця 3 шт.
- масло топлене 2 ст. Л.
- пармська шинка 150 г
- листя шпинату 100 г
- свіжа кінза 2-3 гілки
- авокадо 1 шт.
- лайм ¼ шт.
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
-
Розігрійте духовку до 200°c.
-
Відокремте білки від жовтків.
-
Збийте білки міксером до твердих піків.
-
Додайте в білкову масу подрібнений шпинат і свіжу кінзу, акуратно перемішайте ложкою (не міксером).
-
Викладіть білкову масу із зеленню на змащену маслом форму для випічки.
-
У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення для жовтка.
-
Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.
-
Відкрийте духовку, викладіть жовток на білкову масу, посоліть.
-
Запікайте ще 3-4 хвилини, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.
-
На блюдо сервіровки викладіть нарізану тонкими скибочками пармську шинку.
-
Авокадо почистіть, тонко наріжте і збризніть соком лайма, потім викладіть на блюдо сервіровки з шинкою.
-
Готові яйця акуратно викладіть на блюдо сервіровки з шинкою і авокадо.