Сніданок аристократа: 3 рецепти приготування яєць «орсіні»

27

Історія походження

Історія походження страви пов’язана зі знаменитим клодом моне. великий імпресіоніст був не тільки художником, він був пристрасним прихильником вишуканої гастрономії і колекціонував рецепти вподобаних йому страв. художник часто влаштовував у своєму будинку звані обіди, разом з дружиною і куховаркою обговорював меню і сервіровку. товстий зошит зібраних моне рецептів спадкоємці опублікували лише в кінці минулого століття.

Яйця «орсіні» — один з його улюблених рецептів. моне називав страву «сніданком аристократа». є відомості про те, що своїй назві блюдо зобов’язане одному з гостей художника, італійцеві на прізвище «орсіні», який і приніс йому цей рецепт. цей рецепт зайняв почесне місце в кулінарній зошиті моне.

Як приготувати?

Блюдо готується дуже просто, не вимагає багато часу і вміння. у класичному виконанні для цього знадобляться тільки яйця, масло, сіль і перець. вся принадність в тому, що, додаючи інші інгредієнти, фантазуючи за своїм бажанням, можна надавати страві абсолютно неповторний смак.

Можливо, і ви захочете зробити це блюдо і здивувати своїх близьких незвичайною подачею. тут будуть доречні в’ялені помідори, оливки, свіжа зелень, сири, авокадо, кунжутне насіння, квасоля, спаржа і різні прянощі. 

Класичний рецепт приготування яєць «орсіні»

Інгредієнти:

  • яйця 3 шт.
  • масло вершкове або топлене 50 г
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 200°c.

  • Відокремте білки від жовтків: кожен жовток повинен знаходитися окремо, можна залишити його в порожній шкаралупі.

  • Збийте білки міксером до щільної піни.

  • Розділіть білкову масу приблизно на три порції і викладіть на змащену маслом форму для запікання. це можуть бути окремі порційні формочки або сервірувальні кільця на силіконовому килимку або папері.

  • У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення, в яке пізніше помістимо жовток.

  • Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.

  • Відкрийте духовку, висуньте грати з формами, акуратно викладіть кожен жовток на білкову «подушку» в поглиблення, посоліть і поперчіть, потім запікайте ще 3-4 хвилини, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.

  • При подачі можна використовувати листя салату, авокадо і тости.

Яйця «орсіні » з пармезаном, шинкою і цибулею

Інгредієнти:

  • яйця 4 шт.
  • масло вершкове або топлене 75 г
  • цибуля зелена 2-3 стебла
  • шинка 100 г
  • пармезан 100 г
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 200°c.

  • Відокремте білки від жовтків.

  • Збийте білки міксером до твердих піків.

  • Розкладіть білкову масу приблизно на чотири порції і викладіть на змащену маслом форму.

  • У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення, в яке пізніше помістимо жовток.

  • Посипте білки нарізаною шинкою і зеленою цибулею.

  • Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.

  • Відкрийте духовку, висуньте грати з формами, акуратно викладіть кожен жовток на білкову «подушку» в поглиблення, посоліть, поперчіть і посипте тертим пармезаном, запікайте ще 4-5 хвилин, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.

Яйця «орсіні» зі свіжим шпинатом і пармською шинкою

Інгредієнти:

  • яйця 3 шт.
  • масло топлене 2 ст. л.
  • пармська шинка 150 г
  • листя шпинату 100 г
  • свіжа кінза 2-3 гілки
  • авокадо 1 шт.
  • лайм ¼ шт.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 200°c.

  • Відокремте білки від жовтків.

  • Збийте білки міксером до твердих піків.

  • Додайте в білкову масу подрібнений шпинат і свіжу кінзу, акуратно перемішайте ложкою (не міксером).

  • Викладіть білкову масу із зеленню на змащену маслом форму для випічки.

  • У центрі кожної білкової порції столовою ложкою зробіть поглиблення для жовтка.

  • Помістіть форми для випікання з білковою масою в духовку і запікайте рівно п’ять хвилин.

  • Відкрийте духовку, викладіть жовток на білкову масу, посоліть.

  • Запікайте ще 3-4 хвилини, поки жовтки злегка не схопляться на поверхні, залишаючись рідкими всередині.

  • На блюдо сервіровки викладіть нарізану тонкими скибочками пармську шинку.

  • Авокадо почистіть, тонко наріжте і збризніть соком лайма, потім викладіть на блюдо сервіровки з шинкою.

  • Готові яйця акуратно викладіть на блюдо сервіровки з шинкою і авокадо.