Сніданок від шефа: 7 свіжих ідей для сніданку від шеф-кухарів

16

Для кожної людини ідеальний сніданок виглядає по-своєму: хтось вважає за краще легкі страви, хтось-ситні і грунтовні. Насправді неважливо, що ви їсте вранці — яєчню або стейк, головне, щоб день починався з порції задоволення — в цьому головний секрет хорошого сніданку.

Ще один секрет-різноманітність. Погодьтеся: нудно день у день їсти одні й ті ж вівсянку і омлет. Новизна завжди надихає і змушує вийти з «білячого колеса» повсякденності, а в мозку утворюються нові нейронні зв’язки — завдяки цьому ви стаєте легшими на підйом і починаєте краще справлятися зі стресами.

Пропонуємо провести експеримент і цілий тиждень готувати на сніданок тільки нові страви. Спеціально для цього ми зробили добірку з семи смачних сніданків від відомих шеф-кухарів — на кожен день вашого нового тижня.

Гранола з медом

Робити гранолу будинку не тільки можна, але і потрібно: вона дуже корисна і смачна, при цьому готується гранично просто і швидко. Фірмовим рецептом ділиться відомий український кулінар євген клопотенко, випускник кулінарної школи le cordon bleu і засновник гастромайстерні confiture. 

Інгредієнти (на 4-6 порцій):

  • вівсяні пластівці 1 ст.
  • мед 2 ст. Л.
  • рослинна олія 2 ст. Л.
  • горіхи, насіння, родзинки, журавлина або інші ягоди за смаком

Спосіб приготування:

  1. змішайте всі інгредієнти.
  2. викладіть вівсяну масу на деко, застелене пергаментом.
  3. розподіліть гранолу рівномірним тонким шаром по всьому листу.
  4. поставте деко на дві години в духовку, розігріту до 150 °c. Дістаньте гранолу, перемішайте і дайте охолонути, поки вона не затвердіє.

порада шефа : кожні 20 хвилин гранолу потрібно помішувати, щоб вона не пригоріла. Також в залежності від духовки потрібно контролювати час приготування, так як часто духовка може видавати неправильну температуру.

Сирні сирники з полуничним йогуртом

Секрет ідеальних сирників — якісний зернистий сир, найкраще сільський. А ще-мінімум борошна, тоді сирники вийдуть дуже ніжною, майже кремовою консистенції. Саме такі сирники вчить готувати сергій єрофєєв, бренд-шеф мережі кафе de marco. 

Інгредієнти:

  • для сирних сирників:
  • сир 500 г
  • цукрова пудра 35 г
  • жовток 1 шт.
  • ванільний цукор (або ванільний екстракт) 2-3 р
  • борошно 30 г
  • для полуничного йогурту:
  • знежирений йогурт 50 г
  • сметана 20 г
  • полуниця 30 г
  • полуничний сироп 5 г

Спосіб приготування:

  1. сир змішати з борошном, посипати цукровою пудрою, додати ванільний цукор, жовток і ретельно перемішати. Якщо сир занадто рідкий, то кількість борошна потрібно збільшити на 20-30%.
  2. сформувати невеликі сирники, запанірувати їх в борошні і обсмажити на сковороді до рум’яної скоринки.
  3. для приготування полуничного йогурту змішати знежирений йогурт, сметану, нарізану кубиками полуницю і полуничний сироп.
  4. сирники подавати разом з йогуртом, посипавши цукровою пудрою.

Омлет з цвітної капусти

Якщо ви любите омлет на сніданок, то напевно знаєте не один смачний рецепт. Пропонуємо поповнити колекцію оригінальним омлетом з ніжним соусом з цвітної капусти від дмитра зотова — шеф-кухаря і співвласника пабів «крильце або ніжка» і haggis pub&kitchen, бістро «чавунний міст» і піцерії zotman pizza pie. До речі, за словами дмитра, цей омлет — ще й відмінний засіб від похмілля.

Інгредієнти:

  • цвітна капуста 60 г
  • яйце 6 шт.
  • вершки 200 г
  • трюфельне масло 4 г
  • оливкова олія 10 г
  • сіль 2 г
  • для соусу:
  • цвітна капуста 100 г
  • вершки 100 г
  • сіль 2 г
  • білий мелений перець 1 г

Спосіб приготування:

  1. розібрати на суцвіття всю кольорову капусту і відварити її до готовності, поки вона не стане м’якою.
  2. приготувати соус з цвітної капусти. У порожню каструлю вилити вершки, додати 100 г відвареної капусти, посолити, поперчити і довести до кипіння. Зняти з плити і подрібнити вміст в блендері.
  3. у глибоку ємність розбити яйця, додати вершки, посолити і збити віночком до однорідної маси. На розігріту сковороду налити оливкову олію, викласти залишилася відварену кольорову капусту, вилити соус і злегка обсмажити. Додати суміш з яєць і вершків. Перемішати лопаткою і довести до готовності.
  4. викласти омлет на тарілку і скропити трюфельним маслом. 

Грецькі бублики кулурі з соусом цацікі

Хрусткий кулурі, рясно посипаний кунжутом, — улюблена випічка греків, яку часто можна зустріти на ранковому столі. Їдять бублик свіжоспеченим і ще теплим. Готуємо справжній грецький сніданок разом зі стаматісом циліасом — уродженцем афін і шефом ресторану molon lave.

Інгредієнти:

  • для кулури:
  • вода 250 мл
  • дріжджі 50 г
  • оливкова олія 50 мл
  • борошно 500 г
  • цукор 10 г
  • сіль 10 г
  • кунжут 20 г
  • для соусу цацики:
  • грецький йогурт 200 г
  • огірок 60 г
  • 1/2 головки часник
  • білий винний оцет 60 г
  • оливкова олія 2 ст. Л.
  • сіль, перець за смаком
  • оливки і маслини за смаком

Спосіб приготування:

  1. приготувати соус. Натерти огірок на тертці, довільно подрібнити часник і змішати з йогуртом. Додати винний оцет, оливкову олію і перемішати до однорідної консистенції. Посолити і поперчити, прикрасити зверху оливками.
  2. у глибокій ємності змішати до однорідної маси воду, дріжджі, оливкову олію, цукор і сіль.
  3. просіяти борошно, додати у воду і замісити тісто.
  4. розділити тісто на шматочки по 50 грамів, розкачати в ковбаски і загорнути за формою бубликів. Посипати кунжутом, попередньо злегка змастивши кулурі теплою водою. Залишити на 15 хвилин.
  5. викласти бублики на деко і випікати десять хвилин при температурі 240 градусів.

Американські млинці з малиною і лимоном

Мішель михаленко, шеф-кухар американського посольства в росії і головний фахівець з американських десертів в москві, радить готувати млинці на чавунній сковороді: у неї ідеальний баланс нагріву, тому млинці обсмажуються рівномірно. Один з улюблених рецептів мішель-млинці з малиною і лимоном.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне 280 г
  • яйце 2 шт.
  • сметана 300 г
  • молоко 150 г
  • лимонний сік 100 г
  • цукор 150 г
  • розпушувач 12 г
  • харчова сода 4 г
  • сіль 4 г
  • цедра 3 лимонів
  • топлене масло 100 г
  • ванілін 12 г
  • малина 350 г
  • цукрова пудра за смаком

Спосіб приготування:

  1. зняти з лимона цедру за допомогою терки. Відклавши.
  2. у невеликій формі перемішати всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, розпушувач, соду, сіль, ванілін. В іншій формі збити віночком яйця, молоко і лимонний сік. Додати суху суміш в рідку і збити до однорідності.
  3. на розігрітій сковороді почати випікати млинці: викласти тісто і почекати, поки на поверхні не з’являться дірочки і краю не підсмажаться, після чого перевернути на іншу сторону.
  4. викласти млинці на тарілку, посипаючи кожен лимонною цедрою. Прикрасити малиною і цукровою пудрою.

Королівський сніданок: яйце пашот з копченим лососем і голландським соусом

Яйце пашот в поєднанні з копченим лососем і ніжним голландським соусом — воістину королівське блюдо для ранку: ситне, поживне і надзвичайно смачне. Рецептом розкішного сніданку поділився ігор жданов, шеф-кухар сніданків в готелі «рітц-карлтон москва».

Інгредієнти:

  • яйця 2 шт.
  • оцет 1 ч. Л.
  • сіль 10 г
  • маффін або класична кругла булочка 1 шт.
  • листя салату 10 г
  • лосось холодного копчення 6 тонких скибочок
  • рожевий перець за смаком
  • сир пармезан за смаком
  • лук-різанець (пір’я) 4 шт.
  • для соусу:
  • яєчний жовток-1 шт.
  • сухе біле вино 50 г
  • сіль за смаком
  • лимонний сік за смаком
  • розтоплене вершкове масло-75 г

Спосіб приготування:

  1. приготувати яйця пашот класичним способом: у киплячу воду додати оцет і сіль, влити по черзі яйця і варити одну хвилину.
  2. маффін або класичну булочку розрізати навпіл і обсмажити на грилі або сухій сковороді.
  3. для голландського соусу: на водяній бані збити яєчний жовток з додаванням сухого білого вина в пишну піну, додати сіль і лимонний сік за смаком і тонкою цівкою ввести розтоплене вершкове масло.
  4. на половинку маффіна викласти листя салату, лосось холодного копчення,Гаряче яйце пашот. Зверху полити голландським соусом, посипати рожевим перцем, сиром пармезан і пір’ям цибулі-різанця.

Різотто-латте з ягідним соусом

Оригінальна варіація традиційної рисової каші — ніжне різотто-лате з ягідним соусом за фірмовим рецептом шеф-кухаря ресторану «вілла паста» анатолія малишева.

Інгредієнти:

  • рис цілий шліфований 100 г
  • молоко 200 мл
  • вершкове масло 50 г
  • ванільний цукор 2 г
  • вода 200 мл
  • цукор 50 г
  • полуниця (свіжоморожена) 50 г
  • малина (свіжоморожена) 50 г
  • цукор 50 г
  • м’ята 2 г

Спосіб приготування:

  1. рис добре промити, залити водою, довести до кипіння і варити до напівготовності, потім додати молоко і проварити до готовності, в кінці приготування додати звичайний і ванільний цукор, вершкове масло і зняти з вогню.
  2. ягоди засипати цукром, поставити на вогонь і довести до кипіння, варити п’ять хвилин при слабкому кипінні.
  3. різотто викласти в тарілку, прикрасити карамелізованими ягодами і м’ятою.